Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
A fa egy higroszkópos anyag, ami azt jelenti, hogy a fa nedvességtartalmának változása függ a környezet nedvességtartalmának ingadozásától. Ha a fa egy nyugodt helyen van tárolva, a nedvességtartalma egy stabil nedvességnek nevezett szintre esik le. A fa nem csak a vízből, hanem a légáramlatokból is vehet fel nedvességet. Ezért fontos az, hogy milyen helyen lett a fa kiszárítva és hogy mekkora a nedvességtartalma annak a helynek, ahol azt fel akarják használni.
Magyarul, ha a műszárítóban túlszárítják a fát, úgy az felhasználáskor visszatér a légszáraz állapotra.Egyébként nem szeretem a műszárított fát. Dolgozok vele, mert sokszor az időhiány/tőkehiány rákényszerít, de az én tapasztalatom az, hogy egy természetes úton - pláne lassan, tehát pl egy nem huzatos, zárt garázsban - szárított fával jobb dolgozni, és a tulajdonságai is megbízhatóbbak. Nem ritka vendég a kezemben pl olyan műszárított fa, aminek a felülete tökéletesen ép, a közepe pedig repedt (és nincs benne a bél).
De javíts ki, ha rosszul tudom, vagy valamit nem tudok, mert az zavarna, hogy osztom itt az észt, miközben magam sem tudom, mit diktál a szakma.
Több fa van, mint asztalos!