Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #6966 üzenetére

    thyeby, köszönöm az alapos paraméterezését a körfűrészlapnak, de

    thomgrande, neked is nagyon köszönöm, hogy megkíméltél a beazonosítástól. :)

    bbchris, ha jól értem, amit mondasz, a túlmelegedés az, ami hajlamos elgörbíteni a zajcsillapított körfűrészlapot. Ez fontos infó. Mit jelenthet ez Celsiusban? Sosem jutott még eszembe, hogy tapogassam a lapot vágás után, de ezek után ellenőrizni fogom.
    Most lementem a műhelybe, elővettem egy spéci kihegyezett karctűt, felvettem egy nagyítószemüveget és úgy próbáltam szemügyre venni a magam Freud zajcsillapított lapját. Hát, nagyjából az érzékeléshatáron volt az "ütés" a lapban, amire most azt mondom, hogy kb. 0,1mm - ezt én elhanyagolhatónak gondolom. Sokezret pörögve, az anyagban haladva ennél nagyobb kitéréseket is produkálhat, gondolom én. A tengely rejlő anomáliákról nem is beszélve.

    De ezt most csak azért említem, mert nem bánnám, ha tudatlanságból nem görbíteném el a lapot. Amennyit én használom, sokáig kitarthat. De a ritka használat ellenére én általában csak keményfát vágok vele, gyakorta ilyen-olyan ellenálló egzótákat, nem ritkán 50-55mm vastagságban. Ha jól emlékszem 44fogú tehát hosszvágásokhoz kicsit sűrű fogazású, de ez volt az a kompromisszumos lap, amit hossz- és keresztvágásokhoz is ajánlottak.
    Egy kis torzulás egyébként van a lapban, a közepe nincs teljesen síkban (ezt talán már említettem is?), vagyis az egyik oldalról nézve "homorú", a másikról "domború", de mondom a fogak egy síkban vannak.
    Szívesen szemügyre vennék néhány gyári lapot, nem kizárt hogy mindegyikben találnék egy kis (0,1-0,2mm) torzulást. Valószínűleg kevés olyan bolond akad, aki ellenfényben élvonalzókkal pásztázza a körfűrészlapokat :)

Új hozzászólás Aktív témák