Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz Márton111 #5317 üzenetére

    "Hasítóéket nútoláshoz nem csonkolni szoktuk egy flexxel..."

    Valóban nem :) Én is kétszer meggondoltam. A "védősisak" hiába átlátszó, engem nagyon zavart a munkában és miután nem volt beleépítve elszívó csonk sem, úgy döntöttem megszabadulok tőle. Ez nyilván balesetvédelmi szempontból rizikós, de azért igyekszem vigyázni az épségemre:
    1. csináltam rá "pót" asztalt, amivel elfedtem az asztalba épített nagyobb nyílást takaró műanyag betétet, amely számomra a pontatlansága miatt kimondottan veszélyes volt. A mostani asztallapban a fűrészlap körül csak 1-1mm-es rés van körben, szépen tudom tolni az anyagot. (persze így nem tudok szögben fűrészelni, de emiatt ritkán kell leszerelnem a pótasztallapot)
    2. az eredeti fűrészlapot lecseréltem egy jó minőségű zajcsökkentett Freudra
    3. Mindig védőszemüvegben és pormaszkban dolgozom.
    4. Az asztal eredeti állapotában annyira remeg, hogy megtanultam, nem szabad rajta hagyni semmit, mert letáncol róla
    5. kizárólag gyalult, jó minőségű keményfát vágok vele (fenyőt szinte soha), lassan tolom, nagy odafigyeléssel. Amíg nem csináltam meg rá a pótasztalt, a védősisaktól meg nem láttam rendesen, az eredeti lap pedig visított, addig halálfélelmem volt.
    6. Ebben a rettegős időszakban megtanultam, hogy ne csináljak semmit rutinból, ész nélkül, automatikusan. Szerencsére nekem nem kell látástól mikulásig egy műveletet nyomni, ahol óhatatlan, hogy lankad az ember figyelme és esetleg utána kap az anyagnak, stb.

    Hosszú távon pedig tervezem, hogy vagy csinálok vagy veszek egy jobb körfűrészt, illetve egy megfelelően flexibilis elemmel felülről megoldom a védelmet és a forgácselszívást.

Új hozzászólás Aktív témák