Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
tomsolo
addikt
Sziasztok!
Totál kezdőként elkezdtem saját bútort - egy gardrób szekrénysort - tervezni. Mivel több lépcsőben készülne, - az elemeknek önállóan is működniük kellene - nagyon elrugaszkodott ötlet a függőleges tartólapokat duplára venni?
Mondjuk egyesével szerelném őket - így a két oldalon lévő plusz lap lehet hogy csak a legvégén kerülne rá(de az is lehet hogy nem), illetve a középsővel való összecsavarozás is majd akkor valósulna meg.
Azért ilyen, és nem teljesen beépített mert ha a későbbiekben (át kellene rendezni a szobát, könnyen szét lehessen szedni, szekrényekre - ez meg a másik ok - ekkor elég pótolni a hiányzó oldallapokat, hogy egyformák legyenek.)
Ilyesmi lenne a terv, ha nagyon gáz majd úgyis szóltok
Hogy véletlenül se mocorogjon az a terv hogy fentről, alulról az első polc fix - szintén kap csavart, a többit tiplizném, polctartó csapoznám. (Bár rajzon nem pöcsöltem vele, de a polcok nem fognak kiérni az oldal szélességében.)
Ez így, 3 tábla anyag plusz ajtó
[ Szerkesztve ]
Uplay: tom.solo | Steam: tomsolo | Hivatásos zsákbamacska-nyerészkedő
-
Soká
senior tag
válasz tomsolo #38804 üzenetére
Szerintem teljesen logikus döntéseket hoztál. Még így is emberes lesz egy szekrény súlya. Számolj utána! Arról én is lebeszélnélek, hogy megduplázd a lapokat. Egyébként érdekes az ötleted, nem logikátlan, de mondjuk nekem sosem jutott még eszembe ez Ha valamiért nagyon ragaszkodnál hozzá, akkor is elég egy csík. De szerintem amennyire logikus "grafikai" értelemben, annyira esztelenség tárgyként.
-
martong
tag
válasz tomsolo #38804 üzenetére
Az egybe magassággal általában (nagy szekrénnyel) három probléma van, remélhetőleg Nálad egyik sem áll fenn:
- A szekrény nagyon nehéz lesz, egyszer berakod soha el nem fogod mozgatni. 12 kg/m2 a 18 as bútorlap súlya.
- Be kell tudni vinni a szobába; Biztos befér ajtón, előszobában, lépcsőn, stb.?
- Fel tudod-e majd állítani a szobában. Számold ki a legkisebb átlót, de kb 10 cm kell felül.Tanácsok általában:
Javaslok sok fiókot (garderobba belsőt, aminél az elférésre is figyelni kell), ami ugyan drágítja a projektet, de sokkal praktikusabb a használata.
A merevséget alapvetően a hátlap adja, de én a két vízszintest is csapolva (azaz fixen) tervezném.
A szélső és a felső duplázás szerintem felesleges. Ha esztétikára gondolsz, akkor valami vékonyabb dekorral burkold, ne 18-assal. Amúgy a duplázás úgy lenne szép, ha egybe lenne élzárva.[ Szerkesztve ]
Okos embernek a nagyapja ültet diófát.
-
pali923
aktív tag
válasz martong #38808 üzenetére
Ezt alá tudom támasztani, sajnos saját tapasztalatból. Jó 16 éve csináltam szekrényt a gardróbba. Eleve úgy képzeltem, hogy bent rakom össze, mert annyira nem nagy a helyiség. 260-270 magas táblákat csináltam oldallapnak. Aztán kiderült, hogy a lapokkal sem egyszerű befordulni a folyosóról, összerakni meg szenvedés volt bent is. Átalakítást tervezek amúgy is, a következő változat legalább két darabból lesz, azt már eldöntöttem.
Asztalosokkal csináltattam szekrényt a gyerekszobákba. Ők is megjárták a folyosóval, nem tudtak vele befordulni. Végül úgy tudták megoldani, hogy a szoklit levágták, kb. 5 centit, és beemelték az ablakon, szerencsére ott van a terasz. Aztán visszaragasztották, amit levágtak.
Köhalmi Zoltánnak van egy szövege az apukájáról. Állítólag kinézett valahol egy gáztűzhelyet, de mielőtt elment volna érte, csinált egy modellt fogantyúval, egyebekkel, hogy megnézze, befér-e a csomagtartójába.
Néha rájön az ember, hogy ez nem is hülyeség.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
tomsolo
addikt
válasz martong #38808 üzenetére
Ha jól számoltam max 60 kilós lenne így egy szekrény - bár most még gondolkodok hogy a polc lapokat nem fogom 18mm-essel csinálni, csak amiket összefúrok majd az oldal lappal. A többi lehetne akár 10mm-es is mivel a legnagyobb szélessége nincs 40 centi.
A szobában lenne összeszerelve, ezek a lapok beférnek és kiférnek az ajtón, de még a kész szekrények is.
Fiók biztos nem lesz benne. Eleve szinte mindegyiknek van vmi hangja, a másik hogy szűkítik a teret. Cserébe több a szenvedés a szereléskor és egy idő után hajlamosak elromlani.
Ami még nagyon kínoz az az ajtó, mert szívem szerint tolóajtót csinálnék csak nem tudom mit csinálok vele, ha egyszer szét kellenne szedni az egész hóbelevancot.
[ Szerkesztve ]
Uplay: tom.solo | Steam: tomsolo | Hivatásos zsákbamacska-nyerészkedő
-
pali923
aktív tag
válasz tomsolo #38810 üzenetére
Azt a fiókdolgot azért én átgondolnám. Az igaz, hogy macerásabb szerelni, mint egy polcot berakni, minden más viszont csak mellette szól. A szerelés mondjuk max. fél nap, de a használat során évekig ezer előnye lesz a fiókoknak.
Elég régóta használok fiókokat, de nekem még egy sem romlott el, pedig nagy részük 300 Ft-os sima fióksínnel készült. Nemrégiben csináltam 28 fiókot a műhelyembe, és naponta örülök nekik.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
matta2003
tag
Sziasztok!
Eddig lapostiplizéssel csináltam pár bútort saját felhasználásra - nem vagyok asztalos, csak lelkes amatőr. A következő projekt megvalósítása során fontossá vált a szétszedhetőség mint szempont a könnyebb szállítás és a jövőbeni költöztetése miatt.
Egy ilyen/ehhez hasonló sablon elkészítésén töröm a fejem. VIDEÓ
Általánosságban mi a véleményetek erről az eszközről és rögzítés technikáról (előnyök/hátrányok, vélemény, stb.)?
A segítséget előre is köszönöm szépen.
nem 21 éves vagyok...
-
Kiscsőke
aktív tag
Újra itt, lenne egy kérdésem felsőmaró ügyben: Ez a Dewalt típus volt már valakinek a kezében? D26204K DWP611PK Ez a kettő ugyanaz csak az első 230V a második 110V.
A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)
-
Kiscsőke
aktív tag
válasz yooccoo #38816 üzenetére
Igazság szerint 900W-tal és a süllyeszthető talppal simán lehet felsőmaróként használni. A kérdés az lenne: Mekkora az élmaró fix talpán a plexi nélküli furat? Mert én asztalba építeném, konyhaszekrényhez marnék vele ajtót, 22mm-es borovi fenyőből. 42mm-es a maró átmérője, átfér-e a plexi nélküli furaton?
[ Szerkesztve ]
-
Bozso68
őstag
Ezt a süllyesztőt rendeltem meg.
Vidiás, egyenlőre nagyon jól teszi a dolgát. 3mm-es 10cm hosszú fúrószárral használom előfúrás-süllyesztéshez bútorlaphoz, hátlapnak használt laminált padló panelekhez (a boltunkban leselejtezett mennyiséget mindig fel tudom valamire használni). -
-
martong
tag
válasz pali923 #38809 üzenetére
Sajnos én se más tapasztalatából tanultam...
Nálunk az erkélyen keresztül ment be a kész szekrény a szobába. És nálunk is le kellett vágnia lábából hátul egy jó kis 3szög részt.
Opció, hogy a szobában ragasztod össze, akkor csak a felállítás kérdés.
Gyere el Csepelre, megmutatom mennyivel praktikusabb a fiók. Én csináltam a lakásba összesen majd 100-at.[ Szerkesztve ]
Okos embernek a nagyapja ültet diófát.
-
martong
tag
Szekrény hátlapnak és fiókfenéknek való hornyot szeretnék marni (4-es vagy 6-os), mert a fűrészes megoldás lassúnak tűnik.
Milyen megoldást javasoltok?
A sima horonymarót már próbáltam, de lassú, és hamar elkopik. Ha el nem töröm korábbanOkos embernek a nagyapja ültet diófát.
-
Bozso68
őstag
válasz martong #38821 üzenetére
Ez két darabból áll, két imbusz csavar fogja össze. Ezeket érzésre egyformán meghúzva a fúrószárat befogja, tehát a maró átmérője kisebb, vagy nagyobb azáltal, mekkora fúrót raksz bele..
A felülnézeti rajzon látszik is, hogy két darab. Mielőtt megjött, én se tudtam, hogy működik, de faék egyszerű, és praktikus.[ Szerkesztve ]
-
Winner_hun
titán
válasz kapu2006 #38825 üzenetére
Ez nem jó, mert:
- kitépi az anyagot ha tolod. Húzva (forgásiránnyal megegyező irányba) pedig veszélyes marni, nem is ajánlott.
- kézben tartott géppel ha egy kicsit billen, már gond van. Ha fejre van állítva a gép úgy kicsit határozottabban lehet dolgozni, de nagyobb anyagnál (maróasztal híján) szintén lehet gond► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
dobti
csendes tag
Kedves szakik! Tisztelettel kérnék egy kis segítségét. Nem vagyok asztalos, nem is szeretnék az lenni, magamnak akarok fabrikálni kaptárakat, mert méhészkedek. 20 mm-es vastagságú xps hőszigetelő lapot, és 20*30*2000 mm-es léceket szeretnék pontosan darabolni. Az XPS táblákat kb 500*350 mm-es darabokra kellene, a léceket meg 500 mm-es darabokra. Bónusz az lenne, ha egy 30*20*500 mm-es lécbe tudnék a körfűrésszel nútot vágni hosszanti irányba.
Néztem az Einhell TC-TS 2025 Eco-t, elméletileg tudja amit szeretnék. Ezért az áráért nem várok csodát, de kíváncsi lennék a véleményetekre. Egyszerre nem akarok sokat vele dolgozni, téli műhelymunka gyanánt dolgozgatnék vele. Olvastam hideget, meleget a géppel kapcsolatban, így nem tudom megvegyem e. Köszönöm a valaszokat előre is.minden kezdet nehéz...de ennyire? :)
-
Soká
senior tag
Nem elriasztani szeretnélek, de tudom, hogy visszatérő téma a kaptárkészítés és én szinte biztos vagyok benne, hogy van kimondottan ezzel foglalkozó fórum is a neten.
Az a munka, amit Te szeretnél (sok egyforma elem legyártása) egy szempontból lehet veszélyes az említett barkácsgép számára: ez jellemzően egy folyamatos fűrészelést jelent a gép számára, a barkácsgépek pedig éppen ezt nem szeretik, a folyamatos üzemtől túlmelegedhetnek. Tehát te mondhatod azt, hogy nem akarod sokat használni ezt a gépet, évente csak 20 órát, ami nem sok ha ezt elosztod minden hétre, csakhogy itt arról van szó, hogy ha nekikezdesz darabolni, akkor azt nyomnád folyamatosan az adott napon. A barkács gépek meg lehet, hogy 5-10 percet bírnak egyben, aztán kell nekik a hűtés. és ez nem is jelent gondot, ha mondjuk valóban barkácsolsz és egyszerre legfeljebb 4 egyforma elemet gyártasz, közben méricskélsz, mást is csinálsz és a gép csak szakaszosan üzemel.
Szóval, azt tervezd be a munkálatokba, hogy mondjuk 15 perc üzem egy óra hűtés. Most csak a hasamra csapva mondtam valamit, de a körfűrészhez mellékelnek egy leírást az üzemelésről és azt érdemes betartani.A kiválasztott gépről nehéz mit mondani, az Einhell számomra érthetetlenül nagy választékot kínál körfűrészből és még soha nem láttam tőlük olyan leírást, ami elmagyarázta volna, hogy mit mire ajánlanak. És sűrűn változnak a típusszámok, de fogalmam sincs, hogy belül mi változik.
Amit kinéztél, annyiból "ECO", hogy nincsenek hozzá asztaltoldatok. neked kell tudnod, hogy ez előny vagy hátrány számodra?Közben érdemes volt méltatlankodnom, mert annyit találtam, hogy:
"Einhell barkácsgépeknél a TH- (home) és TC- (classic) tipusmegjelölés a barkács illetve otthoni felhasználási területet jelenti, a TE (expert) pedig a féliparos felhasználást,"Na, most magyarázza el nekem valaki, hogy a TH és TC miben különbözik egymástól??? De ezek szerint neked a TE kezdetű gépet kellene inkább megvenned. Abból viszont a TE TS 1825 vagy 2025 is 70,000Ft felett kezdődik.
Az általad kinézett gép (acél) lemezasztalos, a TE kezdetű gépek alumíniumból vannak és ha jól látom öntött darabok. Merevségben szerintem hasonlóak, de az acéllemez (a benne keletkező feszültségek hatására) általában nem sík, az alu talán pontosabb. A TC-TS és a TE-TS gépek stellere (vezetője) csak egy ponton rögzül (elől) ez nem a legszerencsésebb megoldás. A TE-CC kezdetű gépek már hátul is rögzülnek.
Van az einhellnek egy EINHELL RT-TS 1725 jelű gépe is, ennek a klónjait áruljak évente 1-2 alkalommal a LIdl/aldi párosban Workzone/Parkside néven 35-40.000 körüli kedvező áron 3 év garival. De azt ki kell várni. Emlékeim szerint szeptemberben vagy október-november környékén szokták árulni.
40.000Ft körül nincs nagy mozgástered, főleg ha új gépet szeretnél. De arra, amire te használnád lehet, hogy megfelelne egy háztáji készítésű ékszíjas darab is, amely persze ránézésre nem igazán impozáns, de a strapát jobban bírná.Nútot akkor tudsz ezekkel a fűrészekkel készíteni, ha a korong mögött található hasítóék nincs magasabban, mint maga a fűrészlap. A védőfedél miatt általában ez magasabban van, de van amelyiknél állítható a hasítóék magassága, illetve le is lehet belőle vágni flexszel. Azt nem ajánlom, hogy a hasítóéket leszereld, veszélyesebbé teszed vele a fűrészelést magát.
-
thomgrande
tag
válasz Kiscsőke #38817 üzenetére
Ha nézel videókat akkor láthatod hogy a hengeres marókat nem a fix talpal építik be így nem számít a furat átmérő.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
-
Soká
senior tag
válasz Kiscsőke #38835 üzenetére
Van itt párunknak Triton marója, panaszt még nem nagyon hallottam rá, néhány hete az unimax akciózta is, úgy volt bruttó 70 körül, ha nem mondok hülyeséget.
Az a DeWalt nem igazán arra lett kitalálva, amire Te használni szeretnéd. Ha jól látom, annak a talpa valamivel nagyobb átmérőjű mint például az én makita élmaróm, ami csak 35mm körül van. És talán ezért is van még egy plusz plexi talpa, ami szűkebb és élmarásnál segít, hogy kevésbé billenjen meg a maró a végeknél. De ezek tényleg élmarásra és nútmarásra vannak kitalálva, nem komolyabb csapolásokra. Persze, több kisebb fogással... -
BullZeye
veterán
Megint volt időm picit foglalkozni asztallal, sajna méretek picit változtak a csövek elhelyezkedése miatt.
Ahogy haladok előre úgy lesz egyre nagyobb rémálom olyan asztalost találni aki bevállalja. Lapszabászat szerintem ennyire aprólékos dolgot nem készít el.
Lakásfelújítást még tutira megvárom, hátha előjön még valami extra.Asztallapnál van mód, hogy a frontja lekerekített legyen (félhengeres?), és egyben a sarkok körívesek IS legyenek? Vagy ezt CSAK fával lehet megoldani?
Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
Kiscsőke
aktív tag
Teljesen igazad van hogy a Dewalt nem arra lett kitalálva, ha tudom még húzom egy kicsit a vásárlást hátha az idén még akciózza az unimax. Ahogy írod több kisebb fogással terveztem volna de ha sikerül egy Triton-t szerezni akkor megy az asztalba, és élmarásra tudom használni a GKF600-at.
-
Kiscsőke
aktív tag
válasz thomgrande #38836 üzenetére
Néztem a videókat, de a saját talpával mindössze 4 csavarral tudom rögzíteni az asztalhoz, sokkal egyszerűbb mint külön emelőmechanizmust csinálni hozzá, meg elszívást. A plattoló marót nem is raknám rá mert ahhoz azért kevés a teljesítménye (d=62mm)
-
pali923
aktív tag
válasz kapu2006 #38839 üzenetére
Ne terjesszünk rémhíreket: az unimax cseh cég, tehát EU-n belül van, így csak áfa jön rá, vám nincs. Az áfát meg lehet úszni, ha valaki meg tudja venni vállalkozóként. Viszont szállítási költség van. Ezt a marót júliusban árazták le elég jelentősen, én akkor vettem, szállítással, áfa nélkül 68.000 körüli áron. Ennél olcsóbban szerintem csak a kisebb változatát lehet megkapni, az viszont megvan 60.000 alatt. Van aki innen vett, ez is jobb ár az unimaxnál, és ez is eu-s szállítás, vám, és esetleg áfa nélkül. Kb. ezek a lehetőségek vannak. Illetve árulja elvileg a Paliszander is, de az ára nem volt vonzó, amikor legutóbb egy szórólapon láttam. Egy telefont azért megérhet, már csak a simább garancia miatt is.
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
martong
tag
válasz Winner_hun #38845 üzenetére
Esetleg lekerekített faléccel zárod.
De itt a szín azonosság elérése szinte reménytelen.Okos embernek a nagyapja ültet diófát.
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Monitor hiba topik
- Ukrajnai háború
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen mosógépet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Anime filmek és sorozatok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest