Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz razzorr #26616 üzenetére

    Nem írja a Makita manual, hogy zöld lednél van-e csepptöltés. Szerintem van, mert feltöltés után nekem még órákon át meleg a töltő. Úgy szoktam, hogy ha kell a géphez az akku, akkor nem tökölök, leveszem zöld lednél, ha meg ráérős, akkor hagyom rajta (akár fél napot is), amíg eszembe nem jut, hogy mostmár levegyem. De ez nem jelenti azt, hogy így kell csinálni, ez részemről csak egy szőke női megérzés, és így rögzült bennem.
    Az akkut tárolás előtt nem kell feltöltened, Ha félig fogyott ki, dugd vissza úgy a kofferba. Még akkor se csinálsz nagy bajt, ha néhány napig üresen hagyod az akkut. Hónapokra ne legyen úgy, az már hamar kinyírja. Majd feltöltöd akkor, amikor munka közben spontán lemerült.
    A 12V 1,3Ah-t nem ismerem. Ilyen 6271-esem van nekem is 2 Ah-s akkukkal. Van, hogy negyed évet is pihen a kofferjében, rapszodikusan használom. Becslésem szerint 5x80 as csavart előfúrással vagy 60 db-ot beteker a fába egy 2Ah-s akku. Eszerint az 1,3-asnak legalább a felét be kell, hogy nyomja.
    Igazából ezt a gépet 4x40-50 csavarokhoz találták ki. Megbírkózik a nagyobbakkal is, de arra már erősebb gép és akku dukálna.

    Van egy ún memória effektus a Ni akkuknál. Nagyjából így értelmezhető: Megjegyzi, milyen töltöttségi szintnél dugtad utoljára töltőre, és ezután itt lesz a töltöttségi szinted alja. És megjegyzi azt is, hogy milyen töltöttségi szintnél vetted le a töltőről utoljára, és ezután itt lesz a töltöttségi szintednek a teteje. Tehát töltőre csak akkor tesszük, amikor jól lemerült, töltőről csak akkor vesszük le, amikor jól feltöltődött. A jól lemerülés alatt persze nem egy full kisütést kell érteni, tehát ne csinálj olyat, hogy elemlámpával fárasztod ájultra az akkudat.

    Úgy vélem, hogy 3-5 töltési ciklus után éri el az akkud a kapacitásának a maximumát.

    Még valamit:
    Előfúrással 10 5x80 ast behajtani látszólag egzakt, a valóságban még mindig pontatlan megfogalmazás. Milyen csavart, milyen előfúrással, milyen fába? És zenkolva, vagy majd az akku zenkol a csavar fejével. Mert lehet, hogy profi teljesítménynek számít akácfába behajtani 10db 5x80-as csavart, ugyanakkor lucba ennyit nem nagy kunszt belekúrni.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák