Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz stgellert #14365 üzenetére

    Higgyél nekem, hogy kicsi az a tolófa!

    - A munkadarabod a korong méreteihez viszonyítva picike. A kis munkadarab megmunkálása már önmagában gyakori baleset forrás.
    - A kezed mindössze 6 cm-re van a pörgő vidiáktól. Ez kevés.
    - A gombok nem jól foghatók marokra. Nem is tudom, talán még a felsőmaróra sem volt egy átgondolt koncepció.
    - Az anyagot nem tudod áttolni így a fűrészlap felett teljesen. Ezért is rúg vissza.
    - Vágáskor felül semmi nem biztosítja az anyagot.

    Fent soroltak egyenként is balesetveszélyt jelentenek, Te pedig mindezeket integráltad, hogy jelen lehessenek egyetlen művelet során mind.
    Nézd: Úgy érzem, biztos kezem van, de ha adnál nekem ötezer forintot, hogy toljam át azt, amit magad már áttoltál, nem élnék a gyors kereseti lehetőséggel, ezt őszintén mondom. Egészen biztos, hogy átvariálnám ezt az egészet a helyedben.
    Ha fel van töltve a sanyialfám akkuja, akkor mindjár leszaladok, lefotózom neked az én tolófámat, amivel magas vágásokat szoktam csinálni. Kicsit hasonlít a te munkádhoz (de csak kicsit), kb 1600 hosszú 75mm széles, 30mm vastag anyagokat vágok köbméter számra élére ketté, így kb 13 mm-es stafnikat gyártok. De amikor ezt csinálom, semmi kétségem nincs, hogy veszélyes lenne.
    Úgy kell megalkotnod neked is a tolást, hogy két olyan kapaszkodót fogj, ami akkor is védi a kezed, ha kilökné a fűrész az anyagodat tolófástól. Lásd jimy_l tolófáját! Ő két tolófával dolgozik egyszerre. Az egyikkel a stellernek nyomja, a másikkal felülről az asztalhoz. Ez így biztonságos. Figyeld meg, hogy milyen távol van a keze a vidiáktól így vágás közben. De ezt meg lehet úgy variálni, hogy egybe legyen a két tolófa funkciója integrálva.

    Ismétlem, addig spekulálj, amíg a tolás annyira biztonságossá válik, hogy ott állsz, ahol akarsz, úgy tolsz, hogy kényelmes, és figyelni sem kell vágás közben, csak tolni nyugisan a fát. Megvalósítható. Egyszer kell bajolni vele, utána felkönnyül a munka, meglátod.

    (Na, megyek, megnézem azt a fotoapparátot, hogy hadrafogható-é?)

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák