Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz bablovag #10366 üzenetére

    No, most van pici időm, hogy folytassam a megígért értekezést gyalugép, szalagfűrész és felder ügyben. (Nem tudom, meddig jutok, majd folytatom máskor, ha elfogy az időm most.)

    Kezdem a szalagfűrésszel:

    Hol is kezdjem?
    Valamennyit már tájékozódhattál itt a fórumon felőle. Kell-e, s ha igen, akkor mire és milyen?
    Kezdeném a méreteivel. Nem nehéz kitalálni, hogy van kisebb, nagyobb, mégnagyobb.
    Szerintem nem igaz az, hogy minél nagyobb, annál jobb. Ezt most rögtön érzékeltetni is fogom.
    Tudsz róla, hogy a makitára kacsintgatok, hiszen magad írtad, hogy alternatívája lehet a Hammer N4400-asa, ha belemegyek egy házi hitelbe. (Majd erre reményeim szerint egy másik alkalommal visszatérek.)
    Már tudom pontosan, hogy mire kell majd. Nevezetesen arra, hogy (egyelőre) évi 3-5 m3 bükköt szélezzek, méretre vágjak, majd lapjával kettészeljek egy jelentős hányadát. Javarészt 30-as (3cm vastag), ritkábban 50-es (ezt hívjuk 2 collosnak, v fosznideszkának) többnyire 1,5 - 2 m hosszú anyagról van szó, amit évente egy alkalommal egy menetben (orrvérzésig) fűrészelnék vele.
    Nos, legutóbbihoz, tehát a stafni (hosszáben kettévéknyított) készítéshez jobb lenne a Felder alkotása. A többihez már bőségesen elég az ominózus makita. Én a Hammer N4400-at élőben alaposan megmustráltam. (Ezmiatt utaztam el egyszer Szombathelyre egy szakvásárra.) Remekműnek tartom. Ár/érték aránya is pompás. A többi művelet két részre oszlik: Az egyenes vágások, ill. a már méretre gyalult anyagokból vonalrajz mentén a kanyarítások. Utóbbi további két részre osztható: 8-10 mm vastag, és 20-25 mm vastag anyagok kanyarítása. E kettő művelet teszi ki az éves munkám oroszlánrészét. A 8-10-es anyag vágása jelenleg tökéletesen megoldott egy icipici baumaxos Güde (nagyon eltalált és munkabíró) 20 ezer forintos szalagfűrészecske segedelmével, 6mm széles szalaggal. (A szakma szélességet használ méretmegjelölésként, ez nem a lap vastagságát jelenti.) A 20-25 mm vastagságot immár hatodik éve szintén ezen a kis Güdén oldom meg. Tudja, bírja, de jóval lassabban, mint ahogyan a makita jutubos demóján látható. Természetesen a Hammer gép is fene profin megoldja. Mi akkor itt a kérdés? Miért vacakolok mégis, hogy Hammer, v makita vásárlásra adjam a fejem?
    Tudod, ezekhez a kanyarításokhoz a Hammer ágyúval lövés verébre. A kis Güde zabál 300W-ot. A makita 900-at, a Hammer pedig lepipál mindenkit mindenben a maga 3 KW-jával.
    Számoljunk az egyszerűség kedvéért évi 1000 munkaóra szalagfűrészelést, ami esetemben majdnem életszerű is.Nézzük ennek a villanyszámla vonzatát: 50Ft-os fogyasztói díjjal számolva 0,3x1000x50=15.000 Ft, 0,9x1000x50=45.000Ft, ill. 3x1000x50=150.000Ft energia díjat jelent ez alapban. Látható, hogy Hammer évente pluszban megeszi az új árának a felét. (És akkor nem ipari áramdíjjal számoltunk!)
    Úgy érzem, jobban járok, ha mindhárom gépet birtokolom, és mindet arra használom, amire való. Tekintve, hogy most vagy az egyiket, vagy a másikat tudom megvenni, a hezitám nem az, hogy melyiket is, mert már tudom, hogy mindhármat, hanem az, hogy most rögtön melyiket? Több dolog szól mindkét alternatíva mellett is, ellen is. Nem fogom cizellálni, mert számodra bizonyára unalmas lenne, de ha vásárlás előtt, döntés előtt minden pro és kontra érvet kibontok, kivesézek, erőlködés nélkül megtalálom az optimumot. Nem is ez a nehéz. Ezt az ember végigcsinálja örömmel. Hanem a nem látható dolgok megérzése, megsejtése.
    Makita most dobta piacra ezt az LB 1200 F-et. Az új sorozatokkal jó óvatosnak, körültekintőnek lenni, mert ha beleszaladok egy szériahibába, megtanítottak már a nagynevű gyártók, hogy az sosem az ő hibájuk, hanem mindig az enyém. (Ráadásul a makita összes létező általam birtokolt gépjével ezeddig szépen bele is szaladtam - és ebben nincs is benne az a napokban említett fúrógéptokmány durva hibája, ami szintén makita kaki.)
    Talán az egy figyelmet érdemlő szempont a sok között a döntésemhez a makita javára, hogy kipróbálhatom, mennyire terhelhető a vastagvágásokkal. Mert kiderülhet, hogy teljesen problémamentesen megold magában is mindent, és akkor nem is kell egyáltalán Hammer. Hiába fáj a szívem azért a gépért nagyon, de nem fétisre (Köszi ezt a szót Speciali!), hanem gazdaságos termelésre kell a gép - nem fogok Felder-t venni, kizárólag abban az esetben, ha ezáltal nem kevesebb, hanem több lesz a pénzem.

    Még néhány szót a szalagfűrészről:
    Nem osztom a véleményem úgy általában a szakmával abban, hogy egy sokmázsás használt öntvénygép az igazi. Abban sem, hogy legyen legalább 600-as kereke, mert szaggatni fogja a szalagot. (Az én Güdém talán még kétszázas sincs, és egyáltalán nem szaggatja a szalagot) Túl azon, hogy egy 800-as dög elég nagy csarnokot kíván az egészséges működéshez, helyhez kötött. Azt arrébb tenni nem annyi, mint az asszonynak a konyhában egy vaslábast, noha mindkettő öntvény. A kiskőrösi beszerezhető 250 ezer és másfél millió között. De még a vadiújnak is idejétmúltak a kezelőszervei. Állítgatása nehézkes és időigényes. Annak érdemes olyat beszerezni, aki nem sokat állítgatja, hanem csak tolja a fát rajta naphosszat.
    S egy külön kategória:
    A kisiparilag gyártott gépek javarésze csapnivaló. Nem véletlen, hogy 50-60 ezer forintnál többet nem nagyon tudnak elkérni érte - még akkor sem, ha nevezetesen egy jól sikerült gépről van szó. Ami gépipari melléfogás létezhet, az mind fellelhető ezeken az összegüzült heggesztményeken. Ahol használatban vannak, ott többnyire mindössze a téli tüzelő felaprítása az éves feladat - nemritkán rönkből, ami ráadásul nagyon balesetveszélyes is. Jómagam az expressz.hu-n mazsolázva egyszerűen átugrom az ilyen tákolmányokat.

    Mielőtt összefoglalnád magadban az olvasottakat, gondolj arra, hogy amit fentebb írtam, az az én speciális esetem, és lehet, hogy a Te speciális eseted teljesen más lesz. Mindezt azért írtam, hogy támpontot adjak egy csírázó saját szemlélet kialakulásához, s nem azért, hogy eszerint járj el.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák