Új hozzászólás Aktív témák

  • Champipi

    senior tag

    válasz gyiku #9256 üzenetére

    "most komolyan. van olyan egysegsugaru user, aki kihallja a fapad kabel es a highend kozti kulonbseget?"

    Muszály erre válaszolnom: sajnos ez a téma nagyon hasonlít a homeopátiás gyógyszerekre, meg a Budapest TV-s telejósdára, meg az EzoTV műsoraira. Miért? Mert sok-sok pénzért csinálnak valamit, amit a tudomány módszereivel nem lehet mérni, de van aki állítja, hogy Ő érzi a hatását.

    Lehet azzal vitatkozni, hogy például BBéci érez valami javulást? Nem! Ha Ő érzi, akkor hadd érezze, és hadd költsön el 50 000 Ft-ot egy szerényebb HDMI kábelért, meg mondjuk 100 000 Ft-ot egy hangfaltüskére.

    De mit mond erre a műszaki szakon diplomázó, értelmiségi? Azt, hogy amit érezni lehet az nagyon jó kiindulópont egy feltevéshez, melyet utána bizonyítani kell. Többek közt a bizonyításnak ilyennek kell lennie:
    - Mérhető legyen kalibrált műszerekkel a jelenség
    - Megismételhető legyen a mérés
    - Ellenpróba se mondjon ellent a mérésnek

    Már évek óta oktatom itt is a népet, hogy a "fül" az például nem műszer, nem alkalmas bizonyításra.

    Erre jönnek, hogy "de hát én hallom, akkor az úgy is van, ahogy hallom, hisz hallom, hogy jobban szól". Igen, hallja az illető, de a fül az nem műszer. A fül például tompább, ha fáradt vagy. Máshogy érez a füled, ha vihar közeleg és változik a légnyomás, sőt az öregedéssel is változik a fül, sőt, ha televan fülzsírral, akkor tompábban hallasz vele. Ez egy műszer lenne? Amit még egy kis fülzsír is befolyásol, és máshogy mér reggel, mint este? Fenét!

    De ahogy az EzoTV-be is betelefonál a Mama, meg a papa, ugyanúgy elviszik az 50 000 Ft-os HDMI kábelt is. Nem bűn ez, vigyék.

    Ugyanis, az EzoTV-nek, meg a méregdrága műszaki cikknek is lehet egy placebó hatása, és akkor miért vennénk el a hívők örömét? :R

Új hozzászólás Aktív témák