Új hozzászólás Aktív témák

  • MaCS_70

    félisten

    válasz ffodi #22556 üzenetére

    Az ilyen szintű elektronikáról sajnos lemaradtam. Az a bizonyos paraszti eszem mondatja azt, hogy valahol be kell jutniuk a tüskéknek, kisüléseknek, bármi is legyen a forrásuk.

    Az Ethernet-portok trafóit nem tudom, hogy mire méretezték, sőt, abban sem vagyok biztos, hogy az ESD jellegű jelenségek elleni védelem a céljuk -- szerintem sokkal inkább a hálózati zavarok kiszűrése.

    A túlfeszültségvédelem pedig gyakran önfeláldozó üzemmódban működik, tehát egy védelmi esemény után jöhet a csere. Ami egy olcsó router portjainál ugye minimum kérdéses...

    Amiben viszont relatíve biztos vagyok az az, hogy ezek a háztáji eszközök üzemszerűen nem találkoznak a "földdel". Gyakran még a külső, ohmikusan leválasztott tápegységük sem földelt, nemhogy az onnan bejövő egyenfeszültség (bár kapcsolóüzemű tápoknál vannak kétségeim).

    A portok viszont nem lehetnek földeltek. Az UTP ugye eleve olyan jószák, amely szálai papíron mindkét végükön egy leválasztó trafófa vezetnek -- a házi eszközök viszont sem shield sem foil szintjén nem tartalmaznak földcsatlakozást. (Bár tudom, hogy élő vélemény, hogy használjunk S/F kábeleket és csatlakoztassuk őket a házi védőföldhöz (vagy hagyjuk lógva), de ez egy teljesen már agybaj.)

    MaCS

    Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

Új hozzászólás Aktív témák