Új hozzászólás Aktív témák

  • Alvin_ti4200

    félisten

    válasz Tufa_ #37016 üzenetére

    Igen, adómentesen terveztem felhasználni, legalábbis olyan értelemben, hogy nincs költsége az ISA-ról való kiutalásnak. Bár ez (elkezdeni csipegeteni a bérkező osztalékokból) még nagyon messze van (reálisan 8-10 év), az ISA-nak számomra pont az a varázsa, hogy adómentesen lehet rajta portfóliót építeni és az éves 20k befizetési határ a jelenlegi anyagi helyzetemet nézve nem lesz túl nagy gát még elég sokáig.

    Jelenleg még a portfólióm nagy része normál bórker számlán van, viszont elkezdtem átmozgatni mindent ISA-ra, miután a kormány bejelentette a Capital Gain Allowance és Dividend Allowance drasztikus csökkentését.

    Mivel az ISA-t nem kell felszámolni, ha elhagynám a UK-t (befizetni nem lehet rá, amíg vissza nem térek) és az oda beérkező osztalékokat vissza lehet forgatni, így nekem az ISA mindig is egy jó alap lenne, akárhol is legyek a világban. A kanadai megfelelője (TFSA) sajnos sokkal karcsúbb (msot emelték meg évek 6500 kanadai dollárra a befizetési határt), így oda például át sem tudnám mozgatni az ISA-mat, ha akarnám se, mert beletelne vagy tíz évbe és közben ugye egy klasszikus bróker számlán kéne tovább tolnom a befektetést.

Új hozzászólás Aktív témák