Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz b. #40527 üzenetére

    Sose volt olyan drága gyártani, ahogy a táblázat írja. Ilyen árakon 50%-kal nagyobb lett volna a vételár.

    Amit igazából sose vesznek figyelembe ezek a fantasztikus elemzések, hogy az AMD és az NV sosem lapka szintjén fizet a bérgyártónak. De még csak nem is a GPU-k szintjén. Wafereket vesznek, aztán a bérgyártó magasról tesz arra, hogy a kibérelt kapacitáson mi készül. Összességében tehát nem az számít az AMD-nek és az NV-nek, hogy egy-két GPU-ra legyen meg a haszon, hanem arra a több tucat termékre, amit gyártanak, legyen meg a pozitív mérleg. Más nem is igazán számolnak, mert alapvetően megveszik a wafert x összegért, gyártják rajta a lapkákat a piac igényétől függő mennyiségben, és a végeredményt nézik csak. Ez a legfőbb oka annak, amiért az NV nem igazán akar a TSMC-nél maradni, mert el kellene kezdeniük licitálni az AMD és az Apple ellen, akik biztos, hogy árban föléjük tudnak menni. Nem azért, mert egy-egy lapkát kedvezőbben gyártanak, hanem mert van olyan termékük, amelyet a gyártási költség sokszorosáért adnak. Az Apple marha drágán kínálja az iPhone-okat, miközben a lapka pici bele, így belefér, ha egységnyi szinten akár 50 dollár fölött költenek rá. Az AMD-nek pedig ott a CPU, ahol a gyártási költség az eladási árhoz képest sokkal alacsonyabb. És az AMD mondhatja azt, hogy a 7 nm-en a GPU-kra inkább nem akar hasznot, nem számít, mert a CPU-kkal magasan pozitívban lesz a teljes mérleg. Az NV ezt nem mondhatja, mert nincs olyan nagy volumenben eladott hardverük, ami ellensúlyozná ezeket, tehát nekik muszáj olyan bérgyártói szerződés után nézni, ahol a GPU-kon keresnek. Ezért erősödnek a Samsungra vonatkozó pletykák.

    A 7 nm-rel a gyártási árak növekedni fognak, de igazából a piac is kezd berendezkedni rá az új árszabással.

    A régi node-ok sokkal kellemesebbek, mert sokkal olcsóbb volt rájuk kihozni egy lapkát. Főleg akkor, ha az nem a TSMC-nél készült, hanem esetleg egy take-or-pay szerződéssel született, amikor azért a waferár igen alacsony tud lenni. Emiatt lehet levinni a GloFo és a Samsung által gyártott GPU-knál a VGA-k árát. Amit az NV a TSMC-nél gyárt, azt már látod, hogy drága, például a 16-os GeForce sorozat. Nem tudnak vele mit kezdeni, mert ugyanazért a waferért a sokszoros pénzt fizetnek, a Samsunghoz viszonyítva. Ha az AMD is a TSMC-nél gyártana, akkor ők se vinnék le 130 dollárra az RX 570-et, nem férne bele a sokszoros waferár mellett.

    Mert a kulcsokat nem így rendelik. Nem az van, hogy eladnak egy VGA-t, és fizetnek 25 dollárt. Van egy fix éves büdzsé erre fenntartva az AMD-nél és az NV-nél is, amit már eleve úgy számolnak, hogy elköltik. Ha nem kulcsokra, akkor reklámszerződésre, stb. Tehát ez egy már bekalkulált éves veszteség, amit bőven ellensúlyoz a nyereség, amit hoz. Másképp egyik gyártó se csinálná.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák