Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz b. #40519 üzenetére

    Nem így működik a játékvásárlás. Ezek külön szerződések, amelyek mennyiségi licencre vonatkoznak. A tipikus licencköltség 2-6 dollár per játék. Általában fél-egymillió kódot szoktak venni. Tehát se az AMD, se az NV nem fizeti a teljes játék árát. Az EA szokott nagy költséggel dolgozni, ők nem igazán mennek ~20 dollár per játék alá, de ők sem fizettetik a teljes árat.
    Az is nagyon számít egyébként, hogy milyen a kiadóval kötött partnerszerződés is. Ha csak reklámszintű, akkor általában az ár nagyobb, mert lényegében a kapcsolat csak üzleti jellegű. Van azonban komolyabb szerződés is, például R&D vállalásokkal, és ott már azért lényeges engedmények is vannak, hiszen a gyártó végzi az R&D egy részét, ami éves szinten egy nagyobb kiadónál simán van 10-15 millió dollár.

    Keresnek amúgy az RX 570-en még. A GlobalFoundries ugyan idén már nem take-or-pay jellegű szerződéssel dolgozik, de fix waferárakkal, amelyek a TSMC waferáraihoz képest lényegesen alacsonyabbak. Ezért ragaszkodtak a GlobalFoundries technológiájához igen sokáig, mert lényegesen olcsóbban tudják elérni, mint a TSMC-ét.

    Az NVIDIA is azért árazza a GTX 16-os sorozatot ilyen drágán, mert a kisebb Pascalokkal ellentétben ezek már nem a Samsungnál készülnek, hanem a TSMC-nél. A PC Partnertől tudom, hogy a TSMC 1x nm-es waferárai a Samsung 1x nm-es áraihoz képest majdnem négyszeresek. Tehát egy egységnyi méretű lapka legyártása majdnem négyszer drágább. És akkor a Samsung sem dolgozik az NV-nek fix szerződéssel, mint az AMD a GloFo esetében, tehát ennél még lehetne jobb árakat is kialkudni, csak az NV inkább flexibilitást akart. Értsd úgy, hogy menni akartak, ha az jobb. Az AMD például csak 7 nm-re ugorhat, de ha 12/14 nm-es lapka gyártásáról van szó, akkor azt a GloFo nem engedi máshol. Cserébe rohadt olcsón adja nekik a wafert.
    A TSMC ilyeneket eleve nem csinál. Az viszi a kapacitás, aki a legtöbbet fizeti. Nekik nincs szükségük fix megrendelőre, mert sorban állnak a várakozók.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák