Új hozzászólás Aktív témák

  • HSM

    félisten

    válasz hokuszpk #22248 üzenetére

    Azért a 3600Mhz ram és a hozzá tartozó 1800Mhz IF, akár vacak időzítéssel is, még szépen hoz a konyhára szvsz. ;)
    1,3V fölé viszont nem szívesen mennék, igazából 1,2V környéke ami tetszik, de nagyon max 1,25V. Nem hoz sokat, csak a CPU-t kínzod feleslegesen.

    (#22249) Malibutomi: Ez így elég félrevezetően hangzik... Elvileg mindkét gyártó, amit garantál az általa "TDP"-nek nevezett dologból, az a "Base clock". Elvileg mindkét gyártó BOOST/Turbó algoritmusa betartja a gyártó által "TDP"-nek nevezett dolgot, miközben igyekszik az adott keretből a lehető legmagasabb órajelet elérni.
    Mindkét gyártó technológiája rövid ideig felfelé is átlépheti pillanatnyi fogyasztással a limitet, miközben egy adott intervallumban figyelve az átlag marad a limit alatt. Mindkét gyártó technológiája átlagos terhelés alatt jóval a "base clock" órajel felett tudja hajtani a processzort, betartva közben a TDP limitet.

    Az óriási félreértés, és az Intelnél a hűthetetlenség legendája abból fakad, hogy az Intel megengedi pl. a lapgyártóknak, hogy úgy állítsák a limiteket, ahogy jónak látják, míg az AMD sokkal szigorúbb az alap BOOST limitekkel. Ebben a videóban erről külön szó van [link] .

    Amúgy gyakorlati tapasztalatom is van a témáról, pl. 15W TDP-s i7-6600U, 2,6Ghz a base clock, és ebből simán elketyegett 2,7-2,9Ghz magasságában is, a mostani i5-8250U-m szintén, négymagos és 15W limites létére hiába csak 1,6Ghz a base clock, akár 100%-ra terhelve sem nagyon szoktam 2Ghz alatt látni, szigorúan, ellenőrzötten 15W-ból.

    Ami óriási különbség, hogy Intelnél a sima turbó órajeleket minden mag tudja, nem csak egy kitüntetett magra garantálják, illetve, hogy ők azt nevezik TDP-nek, amit egy "átlagember" is annak gondol, azaz mennyi áramot fogyaszt az adott CPU terhelés alatt.

    (#22250) Albigator: " Alapból ha belövöm az XMP profilt, akkor SOC 1.2V.... "
    Nem szabad hagyni. :N Nálam is felhúzott feszeket, amikre semmi, de semmi szükség nem volt. [link]
    Észnél kell lenni, ezeket tudtommal nem az XMP profil, hanem a lap/BIOS lövi be. Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy nincs egy épkézláb technikai dokumentáció a processzorról, mindennek a neten kell utánatúrni vagy saját kezűleg kideríteni. :W

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák