Új hozzászólás Aktív témák

  • frescho

    addikt

    válasz arn #102393 üzenetére

    Nem tudtál, de már tudsz. Akkoriban visszamenőleges volt inkább a dolog és az újabb azért került a gépbe, mert csak annak a cseréjére futotta.

    Bár nagyon sok éves eltérésnek haszna nincs, mert brutálisan szűk keresztmetszet lesz valahol máshol. De több esetben is indokolható:

    - Van amikor egy későbbi alsóbb kategóriás cuccal helyettesíted a horror árú hypolt valamit. Például egy olcsó MX-et dobsz be a voodoo helyett.
    - Valami miatt kell egy kompatibilisebb cucc. Riva 128 sokszor hangzott el, mint VESA-val jól kompatibilis, vagy amikor egy DVI kimenetes kártyára cseréli az ember a VGA kimenetest, mert csak így kap képet az új csúcsszuper monitorból.
    - Keresed a CPU limit határát, szépen emelve a GPU-t egy ponton marginálissá válik az előrelépés

    vrob:De, azt mond meg, mire ment valaki 96-os fő hardverekkel (cpu-mem-vga) hogy futtassa a 98 végén megjelent, már javában 3D-s Half Life-ot?

    Fordíts rajta egyet. Volt egy valamilyen gépe és szeretett volna HL-ot tolni, vagy pár hónappal később UT-val játszani. De nem igazán tellett. A Socket 7-et tovább vitte egy kéz alól szerzett jól tuningolható MMX segítségével. Mellé szerzett valahonnan egy PCI-os Savage4-et vagy egy Riva 128-at. Ezzel megint el volt 1 évet. Az alaplap és a GPU között volt bő 3 év, 4-5 év körül lecserélte egy ronyos celeronra. Ahogy KROK írja 2004-ben is így ment sok helyen. De most is megy a trend, csak még jobban el lehet húzni a dolgot: A desktop gépem alapja egy Gene VIII ami 9 éves. Van benne egy 5 éves i7-9700 és mellé egy 3060Ti.

    Attól, hogy két éves gépet retrónak mondasz most finoman tekintsünk el. KROK alapján még a C64 sem volt akkor annak tekinthető, mellékesen akkoriban boldogan vettem néha elő az Amigát. A retró az az IBM nagygép kezdett vállni amit soros terminálról abuzáltam a görögöknél. De még az sem volt az, mert földrengés hangmintáit elemezhettük vele. Sajna egy képet sem találok róla, csak arra emlékszem, hogy világos kék külső panele volt, kb. mellig ért és vagy 6-8 elemből állva vette L alakban negyed-körbe a kezelői terminált. Nagyjából olyasmi, mint amihez a system/390-et hasonlítják az oldal közepén.

    https://frescho.hu

Új hozzászólás Aktív témák