Új hozzászólás Aktív témák

  • JulesTS

    őstag

    válasz iceman007 #44168 üzenetére

    Nem akarok okoskodni...
    A CSL Elite loadcell-je 90kg-os (tehát 90kg a maximum ami lehet vele mérni). Az elasztomerek meg 5db-os 65, 85 és 95 Shore keménységűek. Az elasztomereknek nincs közük a fékerőhöz, csak a pedálérzetet adják. Tehát azt lehet velük beállítani, hogy folyamatosan növekvő erővel mennyire puha/kemény, és milyen nyomásnál kezd felkeményedni.
    6db ilyen elasztomernek van hely a pedálban. Gyárból az 5db 65 Shore-os (legpuhább) elasztomerek, plusz egy puha szivacs gyűrű van a pedálban. Ezzel egy utcai autó szervós fékpedáljához hasonlóan nyúlós érzetet ad. Én a puha szivacsot nem használom (ezzel a kezdeti szinte ellenállás nélküli rész megszünt), és 4db 65, 2db 85 Shore-os elasztomert raktam be. Ezzel a pedálnyomás kezdetétől is van ellenállása, kb 2cm pedálút után keményedik fel. Az új CSL loadcelles pedál egyik hiányossága, hogy fix gyári készlet van, nem adnak hozzá más keménységűeket. Szóval ha tetszik az alap akkor jó, ha nem tetszik, akkor kereshetsz házi megoldást rá.
    A másik dolog a loadcell beállítása a driverben. A minimum értéket lehet beállítani és a maximális kitérést, hogy hány százaléka legyen a 90kg-nak. Én a minimumot úgy állítottam, hogy ha a bal lábamat pihentetem a pedálon, akkor ne nyomjam még a féket (kb3..5%). A maximum meg 30..40%-on szokott lenni. Ami annyit jelent, hogy kb 4kg-tól 27..36kg-ig nyomom a pedált. Én ezzel a beállítással érzem odafigyelés nélkül is, hogy mikor mennyire nyomom a féket, és ezzel nem fárad a lábam, nem fájdul a derekam és nem tolom el a fotelt.
    Ha 10%-ra leveszed a maximumot, és bent van a szivacs akkor a loadcelles pedál is tud puhább lenni, mint a sima poti+rugós. Azt, hogy egy Fanatec pedált miért kell moddolni, meg érthető. A sima hallelem+rugós pedálnál ugyanúgy nincs meg az az érzet (mint ahogy egy T2PA-nál sincs) amivel az "izommemóriát" lehet használni. Erre meg szükség megoldás a kúp alakú kemény szivacs/puha gumi/squash labda stb.

Új hozzászólás Aktív témák