Új hozzászólás Aktív témák

  • Mr K

    senior tag

    válasz Gubu0101 #115266 üzenetére

    Az oltásban az a jó, hogy kontrollált körülmények között történik (tudjuk, hogy hányan, mikor és mit kaptak), emiatt járványügyileg tervezhető a hatása.

    A fertőzés által kiváltott védettségre ez nem igaz. Vannak tanulmányok, miszerint a fertőzés erősebb védelmet ad, mint az oltás, más tanulmányok szerint nem, van olyan hipotézis, hogy a védelem nagysága a lefolyás súlyosságától függ, stb. Járványügyileg nagyobb baj, hogy nem lehet tudni, hogy ki és mikor esett át a fertőzésen. (Nálunk is volt olyan feltételezés, hogy idén tavasszal szinte mindenki elkapta, ezért sem lesz negyedik hullám, de ez nem igazán látszik beigazolódni.)

    Az ellenanyag méréssel meg az gond, hogy jelenleg nincs mögötte megfelelő tudományos háttér, ezért nem lehet rá hivatalos eljárásrendet alapozni. (Pl. közvetlenül oltás vagy betegség után is nagyon változó ellenanyag szinteket lehet mérni (van akiben 1000, van akiben 40000), hol legyen a határ? Ha egy adott szintet mérünk (1500), akkor meddig legyen érvényes a védettségi kártya? (Mert mindenkiben más ütemben csökken.) Mi van, ha átesés vagy oltás után nincs jelentős antitest szint? (Addig oltjuk, míg jó nem lesz?) Stb.)

    Szóval ezért van, hogy egyelőre a szakemberek szeretnek az oltásra alapozni. Ahogy gyűlnek az ismeretek, ez lehet, hogy majd megváltozik, de pillanatnyilag ennyit tudunk biztosan, azaz ennyiből tudunk kiindulni.

    ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

Új hozzászólás Aktív témák