Hivatalosan is megjelent a PlayStation VR

A Sony végre hivatalosan is elsütötte a startpisztoly a várva-várt PlayStation VR kapcsán. A rendszer képességei már régóta ismertek, hiszen azokat a Sony apránként bejelentette. Összegezve a headset 5,7 hüvelykes OLED kijelzőt kapott, amelynek meghajtása HDMI interfészen keresztül történik, a felbontása pedig 1920x1080 pixel. Az egyetlen LCD panelnek hála ez szemenként 960x1080 pixelt jelent, míg a látószög nagyjából 100 fokos. Az eszköz természetesen leköveti a fejmozgást, ráadásul 1000 Hz-es mintavétellel. Az így keletkezet bemeneti adat a kiállított eszközön USB porton keresztül jut el a számításokért felelős gépbe. Mindemellett a hangok is fontos szerepet kapnak, mivel a csomag része lesz a 3D binaurális technológia.


[+]

A kijelző képfrissítése egy kritikus pont, és eredetileg a PlayStation VR 60 és 120 Hz-es frissítést támogatott volna, de ebből végül 90 és 120 Hz lett. Ez az a két opció, amit a Sony elvár, más lehetőséget a fejlesztőknek nem engednek meg. Az már az adott program fejlesztőjének a döntése, hogy a megkövetelt frissítési frekvenciát hogyan érik el, erre számos lehetőség van, de szem előtt kell tartani, hogy minden alkalmazást ellenőriz maga a Sony, így ha egy játék nem hozza a megfelelő eredményt, akkor azt nem engedik kiadni. A vállalat erre egy alapvető minőségbiztosításként tekint, és a szabályozás bár szigorúnak tekinthető, a végeredmény miatt szükséges.

A PlayStation VR kompatibilis az eddig megjelent és a jövőben megjelenő PlayStation 4 verziókkal, ideértve az egy hónap múlva érkező erősebb modellt is. Az alapcsomag ára 399 dollár, ami tartalmazza magát a headsetet a működéshez szükséges összes részegységgel, illetve kisebb extra egy demó lemez, amin számos VR-ra tervezett játék próbaverziója található. Ez nyilván biztosít egy alapvető szórakozási lehetőséget, illetve a vásárlók így könnyebben eldönthetik, hogy mely játékokat szeretnék megvenni az újdonság mellé.

Lesz egy 499 dolláros teljes csomag is, ami a fentieket kiegészíti egy PlayStation kamerával, két PlayStation Move vezérlővel, illetve egy PlayStation Worlds játékkal.

Érdemes kiemelni, hogy a PlayStation VR-nek van egy úgynevezett mozi módja, ami igazából annyit tesz, hogy a kijelzőn bármilyen videót és filmet lehet nézni. Nyilván ilyenkor a virtuális valóság nem aktív, tehát a fejmozgás nem lesz lekövetve, de az élmény moziszerű lesz. Ez a mód ráadásul működik PC-vel, vagy más olyan eszközzel is, aminek HDMI kimenete van.

Azóta történt