Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz ServerWorks #8900 üzenetére
Ha friss - nyugodtan veheted! Teszteltem, jó!
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
MODERÁTOR
válasz ServerWorks #8900 üzenetére
Ez a slow roasting mindig megmosolyogtat.
-
Ruszki
senior tag
Halló!
Valakinek van/lesz/volt már egy ilyen!?Azt hiszem nekem KELL!
Összefutott a nyál a számban![ Szerkesztve ]
Az optimista a fényt látja az alagút végén, a pesszimista a sötétet az alagútban, a realista a közeledő vonatot, a mozdonyvezető pedig a három idiótát a síneken.
-
tuzpenge
őstag
Sziasztok!
Segítsetek egy picit légyszi! Vettem a kapuzínertől egy ilyen kávét:Etióp Yirgacheffe, de ugye ez világos pörkölésű (gyanús volt mert nem lehetett választani pörkölési módot).
Nekem egy alap aldis karos gépem van hozzá egy graef örlővel.
Hogyan kellene ezt a fajta kávét elkészítenem hogy iható legyen ezzel a kombóval, mert most jelenleg annyira savas hogy már már csípi a számat. Viszont tuti hogy ennek nem ilyennek kellene lennie. Tudom hogy amatőr vagyok, de légyszi akinek van jó tippje hogy ilyen örlővel és alap presszó géppel hogy készítsem, ne tartsa magában!
Köszönöm!ˣ
-
RetepNyaraB
veterán
válasz tuzpenge #8908 üzenetére
Nem tudom a jelenlegi aldi gépnek milyen a szűrőkosara; a régi iparinak rendes 16-18g volt. Tehát ki kell találni a kosárméretet. Ne legyen se alul, se túltöltve. Előkészítés lehetőleg legyen oké - ha csatornásodik, azt nem fogja szeretni. A szokásos 100Ft trükk segíthet a töltésben. Ha ez megvan, melegítsd fel a gépet (nyilván termoblokkos, de ezt is lehet 15 percig melegíteni, aztán kicsi vizet kiengedni a fejen csapolás előtt. Próbálj belőni az őrlőn egy 35mp 1:2,5 arányt.
Nagyjából ennyi a lehetőség... Kapucínernek az a pörkölése is sötét, amire ő aszongya világos, tehát nem lehetetlen a meló"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
tuzpenge
őstag
válasz RetepNyaraB #8912 üzenetére
Ja igen.Én vettem hozzá ims nem nyomásfokozós kosarakat. Egy 12-14 gr-t és egy 18 gr-os is. Na majd próbálkozom, még a javasoltak alapján, de jelenleg úgy néz ki, hogy nem ez lesz a kedvencem . Hát ahhoz hogy 35mp legyen az 1:2,5 arány jó durvára kell örölnöm. Eddig 6-7-es álláson voltam (a grand cru-hoz), most felcsavartam 13-ra de még mindig lassan csurog.....
Köszönöm![ Szerkesztve ]
ˣ
-
RetepNyaraB
veterán
válasz tuzpenge #8913 üzenetére
Ha lassú a lefolyás, nézd a jó oldalát; legalább nem döglött a bab
Az etiópot gyakran kell durvábbra őrölni, mint gondolnád - ez egyfajta sajátossága. Illetve gyakran áll neki jól a valamivel hosszabb lefolyás és magasabb arány. Utóbbiak persze pörkölés függők is. Ha keseredik, akkor már túl van tolva. De mivel az aldison nem tudsz előáztatni és a hőstabilitása is kérdéses, ezért gondoltam a 35mp körüli időt kétésfeles aránnyal. Lehet, hogy az arány 1:2 körül is elég, ezt már próbálgatni kell. Ha mindenhogy savas marad, akkor leginkább hőhiányosságra vezethető vissza.
Ne add fel, egy etióp az viszonylag hálás tud lenni. Kenyait pl. ne vegyél ahhoz a géphez[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
aradebil2
senior tag
Sziasztok,
Az alábbi bézik (nincs bluetooth) kínai mérlegek közül melyik az ajánlott? Egyelőre csak Aeropresshez mérnék fele időt és súlyt, átpörgetve pár oldalt AVX KC803-on kívül mást nem nagyon láttam ajánlani. hasonló nincs az olasz amazonon (onnan vásárolnám).
1. Cosy Blue 21 EUR
2. Cestmall 23 EUR
3. 3T6B 24 EUR ~AVX CF3
4. Achort 26 EUR ~AVX KC803
Köszi! -
TheProb
veterán
válasz aradebil2 #8918 üzenetére
Hali!
Én "AVX CF3"-at vettem nemrég, tudja amit kell. Nemtom mitől lesz jó mérleg a jó mérleg.
Más:
A filter lenne a "KV-zás legmagasabb foka"?Más +1:
Milyen kávét ajánlanátok, ami kevésbé savas és esetleg van valami gyümölcsös íze? 2 Tchibo-t ( [link] és [link] ) fogyasztottam el eddig, de nekem mindkettő iszonyat keserű/savanyú volt magában. Lehet, hogy én főztem szarul, bár próbáltam sokféleképen.
Ismerős egy alap, de finom kávénak Illy classico-t ajánlott. Erről mi az általános vélemény?"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
kmarci25
veterán
válasz TheProb #8919 üzenetére
Impresso brazil. Szerintem igazán finom kávét nem kapsz a szupermarketben.
A filter meg az, ami. Ahogy az espresso is. Nem ugyanaz a kettő és mindkettő lehet nagyon jó, de felesleges összehasonlítani a kettőt, mert nem lehet."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
RetepNyaraB
veterán
válasz TheProb #8919 üzenetére
Mi is a gép?
Tchibo önkínzás, jelen esetben még ára is van. Illy és a többi bolti "név" a tudásához képest rettenetesen túlárazott. Írhatnék önkínzást is, de ezek igazából semmilyen mércét nem ütnek meg, még a kínzást sem. Akkor már legyen olcsó, ld. Lidli, vagy Aldi saját vackok - ha épp véletlenül frisset kapsz, talált pénz.Ha gyümölcsöset szeretnél., de savszegényet, az nagyjából kizárja egymást. Reális áron mindenképp. Egy gyümölcsös kv-t el kell tudni készíteni, nincs mese. Van az a gép, ami igazából nem fog menni, technikai korlátok miatt.
De rövidre zárva: Impresso sajnos rendesen árat emelt a bézik szegmensben is, de a fent ajánlott brazil mellett (ami nem gyümölcsös, cserébe kicsit kényes - alacsonyabb hőfokon, max 25mp alatt kell max 1:2 arányt húzni belőle, még risztretto is játszhat) a kolumbiai, vagy a kolu/brazil blend jöhet szóba. Utóbbiak már izgalmasabbak.
Esetleg Pallyotz Black LXR, vagy Indian choco. Ő eleve sötétre pörköl, nem túl kényes elkészítésre."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
TheProb
veterán
válasz RetepNyaraB #8922 üzenetére
Dedica EC785.
Ha a gyümölcsösség velejárója a savasság, akkor bevállalom érte a savasságot.
Igazából szeretnék végre jó kv-t inni, amit potenciálisan meg lehet inni cukor és minden egyéb nélkül. Nem kitétel, hogy olcsó legyen. (Bár nyilván az sem, hogy K. drága.)Még 1 fél kilós Barista Caffé Crema elfogyasztásra vár, de utána el tudnék képzelni valami ajánlott kv válogatást, amikből potenciálisan tényleg jó ízeket lehetne kicsalni.
Nyilván annak örülnék, ha 1 helyről tudnék berendelni pár fajtát."Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
salytmasztor
aktív tag
Üdv.
Nem értek a kávékhoz, a kávézáshoz.
Visszaolvastam a topikot kicsit és körbenéztem pár infó és teszt után weben is, de nem sokkal tisztult a kép sajnos.
Indulásnak (és próbálgatáshoz) mit ajánlanátok, ami nem drága, de már tűrhető minőséget hoz (nem várok el a kiváló minőséget, mert gondolom annak komolyabb is lenne a végső ára).
Kapszulás gépen, rendszeren gondolkoztam, de látom elég sok rossz vélemény van itt róluk, ezért kérdezek rá inkább vásárlás előtt.Köszönöm a segítséget.
-
nyalabka
csendes tag
Sziasztok, van egy fél évet használt Graef CM800as őrlőm, ami kitalálta,hogy nem darál kb 10-13as fokozat alatt, akármilyen kávét teszek bele, kávé nélkül sem, auto/on uzemmod teljesen mindegy. Ez eddig nem volt így, akár 1es fokozaton is működött. Belül a késen 1x állítottam finomabb orlesre (2 kis csavar ki, arrébb forgat, csavar vissza) azt is visszatettem eredeti állapotba, ugyanúgy 10es alatt be sem kapcsol. Hivtam a szervizt is, kipucoltam, mondták h tartsam lenyomva a kést mikor a palastot(tekeros fém rész ahol a finomsagot állítom) helyére teszem, vagy nincs-e letorve a késről belül a műanyag tartó pöcök, de ezek rendben vannak, rendesen van osszerakva szetszedes utan. Emagos vásárlás volt, valsz be fogom küldeni szervizbe, csak gondoltam előtte itt kérdezek, hátha látott már valaki ilyet. Köszi!
-
DrDobos
őstag
válasz salytmasztor #8925 üzenetére
Biztos lesz aki többet tud neked segíteni, de leírom a gondolataimat hátha segít. Én kb. havonta ittam 1-2 kávét, ezzel a "múlttal " lett egy kapszulás (cafissimo) gépem. Teljesen hozta a kis reggeli kávéim felé nyújtott elvárásokat, ha olyan kívántam valami ízesített kapszulát ittam, ha kicsit komolyabbra vágytam akkor ittam egy simát (a rózsaszín kapszula, illetve a brazil tetszett kiefjezetten). Eltelt kb 2 év és meguntam, főleg az ízesített kapszulákat, de az ízesítetlenek sem hozták már igazán azt finom, selymes, igazán "kávé ízt" amit szerettem volna és vágytam egy sima karos gépre, és lett egy DeLonghi EC155-öm. Megiszom reggelente/akár délután a már rendes(ebb) kávémát és boldogság. Nem mondom, pár év és lehet ezt is "kinövöm", de én nem bánom hogy így lassan lépegetek fel a létrán és nem ugrok bele egy drága, már sokkal több törődést ígénylő daráló+komolyabb gép kombót. Egyedül egy hátrányát érzem a váltás óta a karos gépemnek, hogy ez nem az hogy be a kapszula, lefőz, ki a kapszula majd mosásnak egy kis víz át kapszula nélkül (~2 perc), hanem azért hogy szép legyen a végeredmény és a gép is tiszta maradjon, ahhoz picit több idő kell reggelente, főleg hogy az asszony is rákapott a kávéra mostanság .
Samsung Galaxy A55 5G
-
RetepNyaraB
veterán
válasz salytmasztor #8925 üzenetére
Kapszula szerintem nagyon hamar válik végtelenül unalmassá, ha nem csak az a cél, hogy reggel egységnyi idő alatt betolj a szervezetbe némi koffeint és csá. Alig van ízválaszték, sajnos mindegyiknek van egy ugyanolyan hátsó ízmaradéka, ami elég rossz és főleg arra emlékszik a nyelved. Plusz ugye csak a nespresso (vagy valami kézműves) az iható -> retek drága. Ami még egygombos de jóval jobb minőség lehet, az a POD. A (jó) gép jelentősen drágább is hozzá és a (jó) párnák se olcsók. Aztán szóba jöhet még valami használt automata pl, de normális kávéval etetve. <- Erre van külön totyik.
Innen felfele aztán már nem egygombos a kvázi ingyen kotyogó sem, se a karos gépek.
nyalabka@nem az van, hogy összezár a kés és azért nem indul a cucc? Ha bekopott a használattól, előfordulhat. Vagy akár annyira telement dzsuvával (kv por), hogy egy pont után ettől megakad. szerk. ha kipucoltad, akkor a kosz nem opció, bocs.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
nyalabka
csendes tag
válasz RetepNyaraB #8928 üzenetére
Valami hasonló lehet a dologban de most amilyen minőségben őröl az meg se közelíti azt a finomsagot, ami eddig volt, nem tudom elkepzelni, hogy elkopott a kés egyik hétről a másikra. Napi 2 kvnyi mennyiséget oroltem rajta. Sztem max 5 kg mehetett át eddig. Lehet h dzsuva de kisoporgettem már többször az egészet és fixen mindig 10esnél tudom csak indítani, ha elotte elkezdem tekergetni az orles allitót jobbra balra tok mindegy van-e benne kave vagy nincs
-
#64905664
törölt tag
válasz nyalabka #8931 üzenetére
szia.
Én is jártam így, hátha te is rosszul próbálod vissza tenni a felső kosarat. Levettem a kosarat a kis drótfüllel, a felsőrészt és kitisztítottam. Visszaraktam a felsőrészt és azonnal oda tekertem az állítható vonalkákig. Ekkor tettem vissza a felső fogaskereket és utána legnagyobb meglepetésemre sörétet őrölt. Enyém is majdnem új volt, megijedtem. Majd rájöttem, hogy amikor a műanyag felsőrészt visszatesszük ne tekerjem sehova azonnal helyezzem vissza a kis drótfüllel a felső részt/fogaskosarat és csak ezután tekertem a beosztásokhoz az egészet együtt. Így már jó lett és azóta is. Gondolom a műanyag felsőrészt úgy tetted vissza, hogy a kis fehér vonalka hátrafelé álljon pontosan ahova kell de valószínüleg ezt nem is lehet rosszul összetenni mivel levenni is csak így lehet. -
cSuwwi
aktív tag
válasz #64905664 #8933 üzenetére
Szerintem is ez lesz. Nekem 702 van, de ez a része hasonló. Ha leveszed a fejét, és összerakásnál nincs pont úgy mint bontáskor (a kosáron van fehér jelzés és mellette is) valamint hátul a jelzés, akkor pont ez lesz: nem őröl vagy nagyon gyengén. Szerencsére rájöttem, azóta jó
[ Szerkesztve ]
-
nyalabka
csendes tag
válasz body007 #8932 üzenetére
Hát lehet ez a pöcök lesz a bűnös, nekem ez sokkal kisebb, olyan mintha elkopott volna, vagy ledaraltak volna a tetejét és ennek a típusnak belül nincs feher nyilacska, itt látszik a képen h csak egy van a külső tekeron, belul nincs. De azt szerintem nem raktam össze rosszul, megneztem csomó yt videót és az stimmel.
-
cSuwwi
aktív tag
válasz nyalabka #8936 üzenetére
A 10-es alatt be se kapcsol a furcsa, mintha nem zárulna az áramkör. A pöcök egy biztonsági kapcsoló, a babkosár ráhelyezése zárja. Benyomhatónak kellene lennie, és az előlapon a másik gombot megnyomva pörög fel a motor. Az őrlési finomság állításával mozog az egész felső rész, de nem szabadna ennek elmásznia.
Találtam egy képet cm800 bontott felső részről, ilyesminek kéne lennie felülnézetben (10 óránál) [link] -
TheProb
veterán
Keresve a topikot, nem találtam előzményt egyáltalán. Hétfőn a Kolossy térnél voltam bent egy KV-zóban (Daisuke) és ittam/vettem náluk kv-t, mint kiderült, ugyan azt vettem szemesben, mint amit ott ittam. Többnyire Dél-Amerikai termelők kv-it árulják és számomra talán a legfinomabb volt, amit ever ittam. (bár bevallom ezt a rangot nem volt túl nehéz megugrani) Kb az első presso volt, amit cukor és minden nélkül szemrángás és fintorgás nélkül sikerült leönteni.
Itthon lefőzve is baromi kellemes meglepetés lett az eredmény. Bár valamivel keserűbb lett az itthoni főzet, mint amit a kv-zóba kaptam, de így is finom lett. Illetve az én szememnek szép is a crema-ja, valamint a lefolyásnál is egy "testesebb" lé folyott a pohárba. Ez az előző Tchibo-k esetében csak egy fekete/barna színű, vízes valaminek hatott.
Én a Sweet Paraide nevű kávéjukból hoztam el, ez a legolcsóbb náluk. Bár elsőre sikerült majdnem a legdrágábba belenyúlni, annak majd 20e 250gr-ja!
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
addikt
The coffee life cycle
1. PLANT GROWTH (1,5 months)
2. HARVEST (approximately 90 Kg in one day)
3. COFFEE PROCESSING (1 – 18 hours)
4. DRYING (1 – 10 days)
5. STORAGE ( 2 – 6 months)
6. TRANSPORT (1 – 2 months)
7. ROASTING (20 – 25 minutes + 2 – 3 days)
8. TRANSPORT TO THE COSTUMER
9. ENJOY YOUR COFFEEMindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
salytmasztor
aktív tag
válasz RetepNyaraB #8928 üzenetére
Köszönöm az infókat és a tippeket RetepNyaraB és DrDobos..
Ezek alapján úgy veszem ki, hogy alsó-olcsó-próbálgatós kategóriában nem sok lehetőségem van, csak valamilyen Nespresso kapszulás megoldás.
( POD-os verziónál mi lenne a legalapabb árú megoldás kb? )
Nespresso kapszulás vásárlásnál mit érdemes választani, milyen szempontokat vegyek figyelembe gépnél, stb?
Most Nespresso oldalon van előfizetős éves 'akciós' gépre és kapszulákra (április 24 és május 7 között), amit havonta lehet levásárolni.
Megérheti?[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz salytmasztor #8940 üzenetére
Lollina POD
a párnákat sokfelé, sokfélét lehet kapni, különféle árban. Ebből legalább kv lesz, nem valami furcsaság, mint a kapszulából.
Amúgy az előfizetéseket mindig ki kell számolni, mi az igényed és azt lefedi-e. Van, hogy oké, van, hogy szimpla lehúzás és van, hogy vagy kevés, vagy sok.Kapszulás gép legyen nespresso kompatibilis és szerintem semmi extra parasztvakítást ne higgy el. Nyilván ha csinál neked tejhabot és erre szükséged van, akkor megveheted stb.. Vertuo pl. pénzkidobós kamu.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
ServerWorks
tag
válasz salytmasztor #8940 üzenetére
Mövenpick - Der Himmlische
-
Safi1988
csendes tag
Üdv! Újabb buta kérdés merült fel bennem. Létezik többször használatos filter V60-hoz? Gondolok itt elsősorban valamiféle fém szűrőre?
Amennyiben a válasz igen, akkor a további kérdésem, hogy ugyanolyan jó kávét lehet készíteni, mint a papírfilterrel?
-
salytmasztor
aktív tag
válasz RetepNyaraB #8942 üzenetére
Köszönöm RetepNyaraB a pod-os gép ajánlást és a kávé tippet is ServerWorks-nek.
Közben tegnap sikerült egy ismerősnél inni / próbálni egy (nekem) minőségibb kávét.
Jura Impressa z5 -el készített Lavazza Espresso-t próbáltam.
Finom, kellemesen pörkölt és illatos kávé volt persze, de nekem kicsit erős (picit fanyar) hirtelen.Tehát valami krémesebb (+ édesebb), lightos cappuccino vagy latte szerűség lesz inkább, amilyen típus szerintem be fog válni nekem.
[ Szerkesztve ]
-
kmarci25
veterán
válasz salytmasztor #8946 üzenetére
Azért a Lavazza Espresso-nál még eléggé a kínálat alján jársz, onnan még bőven vezet az út felfelé. Filter kávét kóstoltál már? Ne az automata csöpögtetős gépekre gondolj, hanem pl. egy olyan kávézóban, ahol készítenek ilyet? V60, Kalita lehet a hívószó. Ha édesebb, enyhébb ízű kávét keresel, akkor lehet hogy az betalál. (Igaz, krémessége az nincs.) És a hozzá való eszközöket olcsóbb beszerezni, mint egy espresso gépet, persze a minőségi őrlő ott is dob az áron.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
válasz salytmasztor #8948 üzenetére
Jóvan, nem azért írtam, hogy sznoboskodjak. Korábban én sem gondoltam, hogy ennyire lehet érezni a különbséget gyengébb és jobb minőség, őrölten vásárolt vagy frissen őrölt között.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
salytmasztor
aktív tag
válasz kmarci25 #8949 üzenetére
Persze, semmi gond.
Tényleg ilyen instant poros katyvaszokat teszteltem eddig max, szóval nincs sok minőségi alap tudás + készlet.
Meg eddig havi 1-2 pohár, csésze kávé fogyasztás volt max..
Környékbeli ismerősök sem nagyon kávé mániások vagy nem értenek hozzá (ahogy én sem).
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen