Új hozzászólás Aktív témák
-
Viiktor1989
tag
Köszönöm a tippeket
-
krono.
tag
Végre elkezdtem használni a múltkor említett, alis kávéőrlőt (nyaralások és egyebek miatt csak most jutottam el idáig), kávénak pedig kezdésnek az impresso Colombia-t választottam. A kéziőrlő szuper, nagyon minőségi darabak tűnik, maximálisan elégedett vagyok vele, és a Moka Expressben lefőzve a végeredménnyel is több mint meg voltam elégedve. Technika szempontjából James Hoffmann videóját követtem. Előtte pár napig előre őrölt (véletlen azt rendeltem), budget kávéval (a bejáratás végett) kínoztam magam, ahhoz képest nyilván dimenzióugrás volt, de úgy általában is kiválónak véltem kezdésnek.
Amit nem tudok, hogy milyen finomságra kéne őrölnöm. A linkelt videóban ugyan van szó erről, de csupa más dologhoz van hasonlítva, amik közül én egyet sem használtam, így fogalmam sincs mi lenne jó. Az őrlő leírásán 16-21 klikk-re volt írva a mokka (feltételezem, mert az angol nem az erősségük), én egy jó 18-at lőttem be kezdésnek. Így a boltinál egyértelműen durvább, úgy gondolom valami ilyesmi lenne a cél, de nem tudom pontosan mire kellene lőnöm.
-
Anubris
őstag
Ma megérkeztek a további játékszerek. Még nem volt időm tesztelni, de azt már most örömmel tapasztaltam, hogy az ikape 51 mm tamper könnyedén beleilleszkedik a H26 IMS kosárba, miközben a 51.3mm tamper nem fért bele (a H22-höz meg ugye ez volt a jó) és a gyári dedica tamper is nagyon súrolva fért bele.
Berendeltem a Brita Marella vízszűrő kancsót is, meg hozzá hard water betéteket.
Már csak egy normálisabb kinézetű wdt kell.
-
RetepNyaraB
veterán
Ha túl durva, akkor elég filteres lesz a végeredmény. Ami sztem nem rossz, csak nem ezt várnád. Ha túl finom, akkor meg a Moka hajlamos befulladni és sohanapjáig csöpög, ami mérget jelent a végén kv helyett. Kezdetnek durvább homokot prôbálj belőni és meglátod. Annak az impressonak úgysem áll jól egy hosszú lefolyás.
Anubris@ írj rá brumi1024-re, ő 3D nyomtat mostanság bolygókerekes wdt-t, aminél pazarabb megoldást még nem tapasztaltam. A tech-freak haverok maguk alá fognak pisilni, ha nálad kvznak
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
krono.
tag
válasz RetepNyaraB #9656 üzenetére
#9654 kmarci25, #9656 RetepNyaraB: Köszi! Asszem a konyhasó méretnél járok, a holnapi adagon tekerek még a finomságon kicsit.
-
aradebil2
senior tag
válasz kmarci25 #9659 üzenetére
Lassan itt is át kéne térni az SI rendszerre 😀 Addig is lehet használni pl. az üledékes geológusok terepi eszközét, a 'piszmográfot' Különböző szemcseméretű üledékek szépen egymás mellé felragasztva egy papírlapra, a durva homoktól (1-2 mm) a kőzetlisztig (64 mikrométer alatt). Persze megvan ennek a kávés/hivatalos megfelelője is ok a Kruve Brewler. Nekem mindig is fura volt hogy pont a szemcseméret meghatározása nem annyira elterjedt a homebrewerek körében, pedig legalább annyira fontos lenne a mint a WDT vagy a fontos hőfok beállítása, gondolnám én.
-
Anubris
őstag
Kinézet alapján ez így megfelelő vagy a közepén ez a sok lyuk nem jó hogy van?
Puck screen nélküli változat.A 100-as teszt azt jelenti, hogy nem süllyedhet bele a kávéba a 100-as miután beraktam a gépbe, hanem a felszínen kellene maradnia?
-
Nimda
addikt
válasz Anubris #9662 üzenetére
Szerintem szép a pogácsa szerkezete. Nálam is hasonló, a százas trükkel én nem szórakoznék, ha a névleges kávé mennyiséggel van töltve, és megfelelően tamperolva, közel hasonló eredményt kapok. Nincs két teljesen egyforma főzet. De a lényeg ami a csövön kijön, az finom legyen neked. A PS meg hasznos, de lényegében mindegy, hogy ezt mosom el, vagy a fejet öblítem ki. Mondjuk én ezzel sem szórakozok, kap egy üresjárati vizet és az lemossa a zaccot a fejről. De meg kell hagyni, jól mutat, precízen dolgozol vele Én H24-es kosarat használok.
[ Szerkesztve ]
-
Anubris
őstag
H24-be hány grammot teszel?
Nekem egyelőre a 17g rendben le megy, a 18 g beragadt.
Nálam puck screen nélkül az esetek 90%-ban fent ragadt a pogácsa és ha óvatosan is pöcköltem le, már azért rendesen takarítani kellett a széleit is a szűrőnek, meg amikor kicseréltem a zuhanyszűrőt láttam, hogy belül is volt már zacc, ezzel a screennel elvileg nem fogja "felszívni" a kávét.[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
válasz Anubris #9666 üzenetére
Darálás előtt mérem ugye, 16,2g mert van pangó. Sajnos püfölnöm kell a darálót előtte és utána is. Eleinte mértem darálás után is, mára már ráállt a szemem, nagyjából már tudom mennyi az annyi, 16g a cél. Két okból ragadhat fel a pogácsa, az egyik, ha túl sokáig hagyod fent a kart, a másik ha túltöltöd a kosarat. A felsőszűrőt én kb. 5-6 havonta takarítom ki teljesen, az üresjárati "csöpögésből" tudok következtetni ha már eltömődik -spriccel, nem egyenletes a vízfolyás. Ez az IMS még nekem is új, nagyon aprók és ritkák a szűrőlyukak, hát meglátjuk.
[ Szerkesztve ]
-
aktív tag
Sziasztok!
Nespresso kapszulásról váltottam. Mivel a hosszabb, kortyolgatós jellegű kávét szeretem, ezért beszereztem egy Mokka-t és egy AP-t. A közeljövőben érkezik egy V60 és az egyik fórumtárs által egy Kingrinder örlő is, így az lenne a kérdésem, hogy ki milyen kávét ajánlana? Főleg az AP és a V60 vonal jön be, a kotyogós ritkán van használva. -
flash-
veterán
dedica ec685 höz melyik kávét próbáljam? klasszikus bécsi pörkölésú espresso hoz nem kell semmi gyümölcs
-AVX La Dolce Vita 80/20-as Blend
-AVX Espresso Pörkölt kávé
-AVX Silver Pörkölt Kávé
-AVX Bronze Pörkölt Kávé"Embrace our fellow man, no longer vilified"
-
Anubris
őstag
AVX Silvert és El Salvador Pacamara 87p Specialty Pörkölt kávé 125g-ot vettem mikor megvettem a Dedicat. Egyik sem ízlett. A specialty nekem nagyon hasonlított a Pacificaffe - La Piazza-ra.
De a Pacificaffe-k sem jöttek eddig be amiket kostóltam.
Ha minden elfogy akkor a következő próbálkozásaim a Kapucziner lesz sztem, Velencei gondolások meg a többi amiket szoktak itt ajánlani, illetve a pallyotzcoffee.
Most olaszból hoznak nekem Illy Ethiopa meg Brasilt.
[ Szerkesztve ]
-
Mano66
senior tag
válasz Anubris #9675 üzenetére
Érhetően.
Amit használsz Puck Screen egy lemez nagy lyukakkal amiben sok kicsi van.
Amiket én linkeltem azok nagyon sűrű szövött háló egymásra illesztve 1,7mm vastagságig.
Látom a 100 Ft-os tesztet megcsináltad. Így a felsőszűrő és a Puck Screen között van légrés (Kb : 2,6 mm, 100 Ft vastagsága lemértem minusz a Puck Screen vastagság). Az én fajtámnál is még marad légrés, de csak 0,7-0,9 mm.
Elindítod a csapolást és itt jön a lényeg. A tiédnél a víz ami kijön a felsőszűrőből az nem éri a pogácsa teljes felületét. A Puck Screen miatt 1/3 részével (kiszámolva lehet több is ez) kisebb területét csak. A másiknál mivel sűrűn szövött háló ott a teljes felületét éri. Így teljes kioldódás van.
A víz útját nézed a nyomás miatt lefelé áramlik. Keresi a legkisebb ellenállást. Nem fog keresztbe menni. Ez meglátszik a pogácsádon is. Közép részen lévő kávé mennyiségből semmit nem old ki. Az a rész kidobott pénz.
Ez a fajta Puck Screen szerintem semmit nem ér. Egy félre ment próbálkozás.
A Puck Screen-hez ajánlott alá használni AP papírt.Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
kmarci25
veterán
Van ilyen puck screen is, nekem is, én szeretem használni. Van egy szövött fajta normcore is mellé.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
Mano66
senior tag
válasz Anubris #9682 üzenetére
Igen ilyennek kellene lennie a felső resznel, de ez a pogácsa alja. Látszik, hogy felfelé szűkül. Amit felraktál fentebb a pogacsáról ami még a kosárban van ott látszik, hogy mennyire csatornás a Puck Screen lyukaknál.
Itt van kép a reggel főzött kávé pogacsáról. Látszik, hogy mind két oldal egyenletes. Igaz már a felső résznél látszik, hogy ki lett ütve a kosárból. Nem óvatosan szedtem ki.[ Szerkesztve ]
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
Anubris
őstag
Ott a #9662 a puck nélküli változat a #9664 a puck screen-es.
Tehát te nem a lyukacskákra gondolsz, hanem hogy a 9664-esen foltokban szárazabbnak tűnik a felső része?
Mert ketté vágva őket én nem látok difit a két változat között. Meg néztem pl. ezt a videót, de nekem nem esett szét a kezemben.Amúgy a puckot ti előtte "beáztatjátok" vagy nem?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Anubris #9688 üzenetére
Előáztatásra gondolsz?
Azt érdemben olyan gépen lehet, amelyen szabályozható pumpa van, vagy gyárilag van ilyen kapcsolható funkciója (utóbbira példa az automaták többsége (höhö), Lelit MaraX, pl. a Dedicán nincs meg, van-e).
"Lyukakkal" alapból még nincs gond, a 9 milliós Rancilio vízterítése is jól látszik a pogácsa tetején. Ha ténylegesen lukakat most a pogiba, az a baj. Ettől még egy jó kis szkrín javít az általános terítésen, javítja a kioldódást, tehát csökkenti a száraz/égett részek kialakulásának esélyét.Túlragozzuk már ezt az egészet. Ha finom a cucc, annyi elég.
Egyébként az ikapi screened olyan gépeknél érdekes, ahol konstrukció (hiánya) miatt középen nagyon erős a zuhany. Mint a tied
Mivel a szűrődön ott nincs luk, nem is engedi annyira bemosódni a pogit. De tévedhetek.Mano @ én mindig forrón teszem fel a screent. Már nagyon jól bírom a hőt
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Mano66
senior tag
válasz Anubris #9688 üzenetére
Az a baj, hogy hiába mondom a lyukak a rossz Puck Screen miatt vannak. Nem függ a kávé mennyiségtől.
Szerintem te kevered az AP papír áztatást. Azt van aki be vizezi. A fémnek nincs értelme. Vagy is lenne ha forró vízbe rakod, hogy ne hidegen kerüljön a pogácsára. Így nem hidegiti le a csapolt vizet. De ezt még nem hallottam, hogy valaki alkalmazná. Csak tovább gondoltam miért lenne értelme az áztatásnak.Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #9689 üzenetére
ne basz ki, előmelegíted a szúnyoghálót
-
Anubris
őstag
De én pont azt mondom, hogy a lyukak nagyobbak amikor nem használok puck screent, ezeket a lyukakat a IMS esőztető vagy mi a neve okozza sztem.
Rendeltem amúgy normcore puck screent is, csak még nem jött meg, majd összehasonlítom azzal is.Tudom, hogy a papírt sokan áztatják, meg láttam van aki a papírt legalulra rakja más meg a screen alá.
Én Erre gondoltam. Csávó az összes próba előtt "leforrázza". -
RetepNyaraB
veterán
válasz Anubris #9693 üzenetére
Világos; 2mp az életedből a melegítés, de egy hibalehetőséggel kevesebb.
A papír alulra is ízlés dolga. Világos baboknál tisztítja az ízeket, szűri a fine-t, de gyorsítja a lefolyást, ergo kevésbé is lesz "presszós" a végeredmény."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Mano66
senior tag
-
RetepNyaraB
veterán
Én most nyáron kipróbáltam a kotyogósra is és csak azért nem volt az igazi, mert picit beleér a menetbe és rohadtul meg kellett húzni a felső részt, az meg hosszabb távon tuti nem jó. Egy vékonyabb screen pompás lehetne
Sztem ez az utóbbi évek egyik nagy találmánya."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen TV-t vegyek?
- LCD, plazma és projektoros TV-k hibái
- Milyen légkondit a lakásba?
- bambano: Bambanő háza tája
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- World of Warships
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- E-roller topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Wuthering Waves
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs