Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
Ha már; én a robot vizét egy kis kiontőben forralom, tetejére pont passzol a szűrő+kosár+screen. A víz forr 2 percet, eddigre a cumó is lesz vagy 70 fokos.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Derron
aktív tag
Sziasztok,
Ahogy nézem a beszélgetést, ez már inkább hardcore kávé csoport, de azért felteszem ide a kérdésemet.
Eddig kapszulás kávét ittunk, de egy olasz nyaralás után úgy döntöttünk nyitunk a világ felé, és elkezdünk "komolyabban" foglalkozni a kávézással.
Szembe jött a jó öreg kotyogós, és néhány videó az internetről, hogy ezzel bizony lehet jó kávét főzni. Hétvégén meg is történt a vásárlása, vettünk egy BIALETTI Brikka kotyogós kávéfőzőt. (Jó döntés volt?)
Szóval hazavittük és elkezdtünk végig csinálni a leírásban szereplő lépéseket, előszőr sima vízzel átfőztük, aztán 3x kávéval. Inni még nem ittunk belőle, de a teszt főzéseknél folyamatosan szét volt égetve a kávé. Pedig betartottunk minden olyan okosságot amit korábban láttunk.
-Forralt víz került a tartályba.
-Elő lett melegítve a főzőlap
-Nem lett letömörítve a kávé (Lavazza gold)Ami egyedül kimaradt, hogy a leírásban az szerepel, hogy a szelepet húzzuk ki egy kicsit főzés előtt. De nem hiszem, hogy ez befolyásolja ilyen mértékben a végkimenetelt.
Mint rontunk el?
Esetleg a kávé van túl finomra őrölve? Próbáltam 8 as fokozaton is a főzőlapot és 6 oson is. A legjobb tudomásom szerint minél hamarabb le kell tudni főzni a kávét, mert a hosszú hőhatás csak szétégeti a kávét.Jah igen, 8 ason is legalább 2-3 perc mire megindul a kávéfőzés, holott a vízforralóból töltök a tartályba közel forrásban lévő vizet.
Mit rontunk el?
-
RetepNyaraB
veterán
Brikkába nem kell forralt víz (sőt), az a sima kotyogó.
Hány személyes a főző? Durván 5g\ fő kv kell bele.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
aradebil2
senior tag
válasz RetepNyaraB #9705 üzenetére
Nem nagyon lehet a Bielettiket underdoseolni, mindig tele kell rakni kávéval. Pár mérethez kapható szűkítő de az már úri huncutság.
Derron:
Miből gondoljátok hogy megégett a kávé egyébként? Minél alacsonyabb hőfokon ajánlott egyébként készíteni,nekem mindig 50-60% körülin szokott lenni a sweetspot (tehát 1-9 skálán 5-6, 1.5/3 kerámia lapokon pl.). 2-3 teljesen normális, még lehet gyors is egy kicsit. Onnantól kezdve hogy megindul szépen félre lehet húzni vagy akár le is kapcsolni a lapot. Egyébként a Brikka csak fölösleges bonyolítja a rendszert, megpróbálhatjátok kivenni a szelepet és sima Moka Expresskent használni, úgy jobban lehet szabályozni is a kifolyás sebességét.[ Szerkesztve ]
-
Derron
aktív tag
válasz RetepNyaraB #9705 üzenetére
2 személyes a kávéfőző. Szóval akkor szoba hőmérsékletű szűrt vízzel használjuk. Délután kipróbálom. A kávét őszintén nem méregettem. Azt javasolták, hogy ne legyen lenyomkodva. Így a kis tárolónak kb a 3/4-ig szoktam rakni, lehet teljesen meg kéne pakolni?
Én attól tartottam, hogy túl apróra van darálva a kávé, és nehezebben épül fel az a nyomás ami át tud rajta folyni.
Délután kísérletezünk még vele.
-
RetepNyaraB
veterán
Elkészülve ne nyomódjék kidudorodva a szűrőbe a pogácsa de ne is legyen rajta beszakadás, mint aszfalton mikor alámosta az őszi eső. Ha túl finomra őrlőd, befullad és sose jön le, ez világos.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Derron
aktív tag
válasz RetepNyaraB #9710 üzenetére
Sajnos nincs még őrlőnk, az majd a következő lépés lenne. Egyenlőre az előre őrölt kávét szeretnénk lefőzni rajta.
-
Nimda
addikt
Az én tapasztalatom:
Teljesen, de lazán kell megtölteni a kosarat. A bolti darált kávé szemcsemérete általában megfelelő egy kotyogósba (más kérdés, hogy nem friss). A főzőlap úgy legyen beállítva, hogy max. 2 percen belül meginduljon, a 3 perc szvsz sok, ott már megéghet a kávé. A hideg víz alap, baromság az előmelegített víz. A vízmennyiség is számít, én inkább (a jelölés alá egy picivel) kevesebbet töltenék bele, mint többet (hamarabb lefő és testesebb is lesz). A két személyes főző pedig, gyakorlatilag egy személyes mennyiséget főz.Egyébként ez az új brikka vagy a régi típus? A szelep "kihúzásának" sem látom értelmét, pont a lényege vész el. Mondjuk "cremát" bolti előredarált kávéval nehezen fogsz kapni, ha ez fontos.
[ Szerkesztve ]
-
Mano66
senior tag
válasz Anubris #9713 üzenetére
Milyen volt a lefolyás? Hány másodperc alatt jött le? Mivel darálsz? Hány bar-on dolgozik a géped 9 vagy 15?
Nem lett a pogácsa laza, saras, vizes a teteje?
Egy kicsit talán már át megyünk hardcor-ba.
Mivel gondolom valami kezdő szetted van enged el, hogy hogy néz ki a pogácsa. Azt nézd, hogy a kész kávé milyen ízre. Ízlik vagy nem. Egy kezdő szettre ne költs sokat vagy lépj fentebb.
Ha megjött a Normcore puck screen. Rakj alá AP papírt és megszűnik minden ilyen bajod amúgy a pogácsával.Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
Anubris
őstag
17 gramm kávéból 34 gramm 28 sec alatt. Delonghi Dedica, nincs rajt mérő, azt hiszem 9-nek kell lennie.
Eureka Mignon Specialità 16CR a daráló.
Rendeltem papírt is, a hét vége felé talán megjön mindkettő.
Ötöt csináltam, a pogácsa egyik esetben sem esett szét, egyenletes, nem látok rajta égésnyomot. -
RetepNyaraB
veterán
válasz Anubris #9713 üzenetére
A gyárin elcseszted az előkészítést -> láthatóan csatornás. Az ims-en legalább látszik a vízterítés és nem tűnik csatornásnak. Használd a screent.
Iatti: a gc gyári vízterítőjének a négy luka mindenhogyan oda esik, ahol az ims-nek is van. Rossz lesz, akárhogy forgatod. Ez szimpla tervezési hiba, aztán mégis pl. egész Britannia azt használja upgrade-ként. Fene érti. Ettől még a dedicán passzolhat; nem tudom.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #9719 üzenetére
nehéz kiigazodni a fotókon. iszaposnak is tűnik, ami alultöltöttségre utal, de viszont látszódik a felsőszűrő a pogácsán, ami túltöltésre utal.
-
Anubris
őstag
válasz RetepNyaraB #9719 üzenetére
Gyári felső szűrő, puck screen-el változat. 16gramm.
[ Szerkesztve ]
-
Mano66
senior tag
válasz Anubris #9722 üzenetére
Ez már ezen a gépen jónak számít. A Normcore-ral + AP papír, azok a középső kráterek megszűnnek. De évvel a gép parkkal ne várj csodát. Ha még jobban akarod csinálni figyelj az előkészítésre. WDT és tamperolás.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
jézusom
addikt
SZiasztok!
Nemrég vettem egy Hibrew G4 kv-őrlőt. Igértem fotókat, most jutottam el idáig Nem tudom, jó-e amit látni, ez van. -
Mano66
senior tag
válasz Mortein #9724 üzenetére
A darálóval semmi. A gyenge pont a Dedica. Hiába veszel jó darálót ha a kávéfőző géppel nem tudod kihozni belőle amit tud. Van egy pont amit nem tudsz átlépni akármit csinálsz. Ezt el kell fogadni vagy feljebb lehet lépni gép válltással.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Mortein #9729 üzenetére
Igényfüggő. Sztem ha jó a kézi tejgőzölés, akkor egy flair klasszik remek upgrade. Vagy robot, de az drágább. Ezek a kis kézi dugattyúsok pár éve még sehol nem voltak (vagy nem igazán kiforrott formában), ma meg olyan italt kapsz, mint bármilyen profi géppel (ha el tudod készíteni, persze).
Ha motoros gép kell, az zsebbenyúlós lesz komoly előrelépésre."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
addikt
válasz RetepNyaraB #9730 üzenetére
kell a pro fej a boldogsághoz?
mondjuk én hosszabbra szoktam csapolni az italom mint 45-56 ml... hmmmMindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
Anubris
őstag
válasz RetepNyaraB #9730 üzenetére
Én most egy jó ideig biztos nem upgradelek, de azon agyaltam hogy van egyáltalán magasabb arkategoriaban normális 51mm szűrős gép?
La pavoni talán. Szar hogy a vásárolt kiegészítők nagy része kuka... -
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #9730 üzenetére
motorosban elvagyok már 4-5 éve a gadzsámmal. nem is szándékozok váltani. ennyi idő alatt egy bojler tisztítással megúsztam.
-
őstag
Valahogy erre akartam rámutatni én is, de az előbb még visszatöröltem a kommentet Értem, hogy a kézi szerkezetekben sokkal nagyobb rugalmasság van, de a kezdő topikban pont nem ez lenne az legelső amit ajánlanék.
GC-n van stabil hő, megismételhetőség, alkatrész ellátottság, szabvány tartozékok stb. Ha van is rajta PID meg pumpa szabályozó, ha nem nyúl hozzá a user csak hagyja egy megszokott beállításon (fix 6-9 bar), akkor nincs egy rakás paraméter amit potenciálsan elronthat, és elveszik az a kétség, hogy most én hibáztam, vagy az előkészítés sz.r, vagy túl hideg/meleg a víz, nem volt elég az előmelegítés stb.stb.
Olyan felhasználói bázisról beszélünk, ahol felmerül a "hogyan kell jól tamperelni" meg a "kell-e nekem wdt/puckscreen" és amúgy mire jó, tehát nagyon nem az van hogy simán a kv ízéből 2 korty után megmondja, hogy "ja igen, ez hőhiányos picit".És akkor hogy tiszta legyen: belátom, hogy nem használtam manual gépeket (csak a Pico-t, de azt nem sorolnám ide), nem tudom teljes magabiztossággal azt mondani, hogy nehezebb vele belőni egy jó shot-ot. De ha az a kérdés, hogy kezdőként egy GC vagy egy Flair / Robot, akkor hiába van több potenciál a manuálisban, ha még nem áll készen a user a teljes kontrollra, minden voodo-val és ízérzékeléssel, sokkal több változó van a kezében ami szerintem inkább zavarhoz vezet.
A manuális gépek sokkal inkább egy szeánsz részei, ami amúgy zseni, ha valaki már tényleg erre vágyik. De pl ha a háztartásban bárki más is készítene valaha kávét, akkor a GC-re jó eséllyel még meg lehet tanítani - manual karosra már sokkal nehezebben, ha egyáltalán.Szóval szerintem is irtó jó alternatívák hasonló áron, de óvatosabban választanám kezdőként.
"... and I hope you have a great day!"
-
RetepNyaraB
veterán
válasz body007 #9731 üzenetére
A hosszabb italra megoldás lehet egy amerikánó. A kis dugattyúsakból nem nagyon jön ennél több, szerkezeti okokból.
A pro fej nem kell, a simára is van opciós nyomásmérő, asszem a signature modellen alapfelszereltség.
Ami a flair esetleges hátránya egy robothoz képest, az a muszáj melegítés. Tehát az egész dugattyús cájgot fel kell melegítened, mielőtt főznél. A robotot nem muszáj (bár szerintem jót tesz).
Sőt, akinek van általában a normál fejre esküszik, mert a magasabb pogácsával jobb kioldódàst lehet elérni (finomabb lehet).Többiek:
én a robottal jóval kevesebbet szívok, mint anno a fulltuning gaggiàval 🤷Persze ebben az is benne lehet, hogy van már pár év hardkór gyakorlat.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #9736 üzenetére
Persze ebben az is benne lehet, hogy van már pár év hardkór gyakorlat. na meg kijártad az oskolát is
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #9739 üzenetére
én a kávésra gondoltam, vagy a sok abetűstől már rossz a memóriám?
-
őstag
válasz RetepNyaraB #9736 üzenetére
pontosan így gondolom én is: 2-3 év GC után egy DeLonghi, egy Flair meg egy mittudomén, Decent mellé is oda mernék állni, és meglepődnék, ha 3-4 húzásból ne tudnék bármivel egy értékelhetőt készíteni. Ahogy bárki az amatőr / HC topikban.
Többet számít az az elfogyasztott 40kg kávé, rengeteg tutorial meg kóstolgatás mint maga a gépDe ez pont így igaz sztem bármelyikre, 2-3 év Flair után is már megvan, hogy mire számít az ember, látja, érzi, kitapasztalja.
És lehet, hogy nincs igazam, de szerintem egy GCvel/Sage akármivel kényelmesebben kijárható ez az út, vagy kevesebb kényelmetlenséggel, extra odafigyeléssel jár az elején.De megcáfolhattok, tökre el tudom hinni hogy nincs így, és mondjuk a magasabb pogi meg a kvázi fix előáztatás miatt szinte el sem lehet rontani egy shot-ot a manual gépekkel.
A Pico-nál is ez volt az érzésem, de szintén pár év GC után vettem használatba, szóval ez ugyanaz az utca
de még filtert is két hete csináltam először, szerintem harmadikra tök vállalható lett, pedig még hattyús kancsóm sincs[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
iatti
aktív tag
válasz pető bá' #9741 üzenetére
Péter megszenvedett a gadzsával az elején. nálam bialetti mini express+mazzer mini mellé jött a gc./mindkettő megvan még/ másodikra olyat húztam valamelyik alap pacifi robisból, hogy ahogy fragola mondta egyszer, lef.ostam a bokámat a meglepitől sűrü csokis szirup, egyből elfogott az olasz életérzés .
-
looser
addikt
Szia! Nálam az égett ízt az okozta, hogy a folyamat közepén kifolyt némi kávé, ami az akkorra már forró eszközben szépen odaégett és amikor lefolyt a kávé, elkeveredett a végeredményben. Ezen az oldalon találtam megoldást, de őszintén szólva nem mertem alkalmazni (étkezési szilinkonzsírral megkenni a szelepet), mivel aggaszt kicsit :-) De évek óta nem vettem elő a Brikkát, majd valamikor teszek vele egy próbát.
Más. Ha valaki nagycsaládra főz kávét, az Aldi sajátmárkás 2,4 Kg-os kávéjából láttam tegnap 2025.08 lejáratút, szóval meglepően friss.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Mortein
tag
válasz RetepNyaraB #9730 üzenetére
Mindkettő jól néz ki és biztosan finom kávét lehet velük csinálni, de a mindennapokban ez egyáltalán nem praktikus, pláne ha 1 nél több kávét kell készíteni.
-
addikt
válasz RetepNyaraB #9736 üzenetére
Ma megmértem mennyi az annyi. Én deci körül húzok (éppen 94 ml volt, de szemre dolgozom) kis kosárral és számomra tökély a végeredmény. Az americano meg mégegy "pancsolás", az nem hiányzik
Egyébként néztem a flair-ről videót de én nem láttam, h a vízen kívül bármit melegített volna. Amúgy, h melegíted fel? Beleöntöd a forró vizet? Majd kiöntöd és "kiszárítod" a fejet?Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
-
K.Tamas89
aktív tag
Acaia Lunar barista mérleg érdekel valakit? Van egy fekete és egy fehér.
Bővebb infó üzenetben. -
addikt
válasz K.Tamas89 #9748 üzenetére
egy pár hete lehet érdekelt volna, de persze ár függő, mostmár vettem ennek valami "klónját" avx-től.
viszont előbb-utóbb valakinek szemet fog szúrni a reklámozás...
(mondom ezt úgy, hogy az egyik k4-et a haveromnak adtad el, mert megerősítettem benne, hogy jó vétel )It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs