- Akciófigyelő: Humble Games Bundle - Nightdive FPS Remasters
- Call of Duty: Modern Warfare III - Új szezon, újabb ingyenes hétvége jön
- Hunt: Showdown - Jön az engine csere, befutnak az újgenerációs verziók
- Steamre tart a Crime Boss: Rockay City
- The Witcher - Befutott a TV sorozat folytatásának első rövid kedvcsinálója
Új hozzászólás Aktív témák
-
cSuwwi
aktív tag
válasz konzumpro #4369 üzenetére
Igen, az Ahora. Néztem a többit is, de a lightot nem mertem bevállalni, maradt ez.
A főző korosabb, CE-923-as, legalább 15 éves, de keveset ment. Sokáig bolti téglával etettem, de mióta megvan az őrlő, egyből minőségi ugrás lett a végeredményt illetően.
Egyelőre próbálom belőni a megfelelő őrlési fokot minden főzésnél, már a pár nappal ezelőtti "ihatónál" jobb -
cSuwwi
aktív tag
Egy amatőr kérdés mára (ha már amatőr topik)
Csináltam egy hosszú kávét, 16g kávé, 48ml víz (1:3), a végén megmértem az eredményt is: 30ml lett.
Itt kicsit zavart érzek az erőben, az rendben hogy a kávépogácsa felszív valamennyi vizet illetve nem tol ki mindent a főző sem (ezer éves hauser, cserélni kéne), de arányaiban mire kéne számítanom, vagy ez így kb. rendben van?
Köszi. -
cSuwwi
aktív tag
-
cSuwwi
aktív tag
Igen, pontosan olyan amit írsz, kb. egy szarvasival van egy szinten. Sima kosara van, nem nyomásfokozós, így a bolti tégla amivel régen etettem az ehhez elvárt "minőséget" produkálta, amiből elegem lett, ekkor vettem a graef őrlőt első körben, most jön a főző.
Max. az őrlő árát szeretném rászánni, ez a gorenje remélhetőleg jó lesz első körben: Gorenje ESCM15DBK
Ugyanazt tudja mint a többi ebben az árfekvésben, csak jobban összeszedettnek tűnik, és a manual átolvasása után tudja amire szükség van. Az érintőpanel kicsit parasztvakítás, de modern külsőt ad neki. A mostanihoz képest biztosan jobb lesz.
Köszi a segítséget -
cSuwwi
aktív tag
válasz inf3rno #5057 üzenetére
A cm702 kifejezetten kávé daráló. Nehéz takarítani, és az olajos magvak rajta maradhatnak az őrlőtárcsán, hidd el nem szeretnél mák ízű kávét inni.
Belépő szintű darálónak mondják, nyilván nem tökéletes: kell pofozni ha minden őrleményt szeretnél kinyerni belőle, rendszeresen illik kitakarítani, legalább kávécserénél.
Új készüléknél kötelező belerakni 1 alátétet, nekem se volt jó az alap 3 alátéttel, +1-et bele kellett tennem, az amaroy summer-t így 12-14-en őrlöm, és kis változtatásnál is változik a végeredmény íze (vagy ezt képzelem) -
cSuwwi
aktív tag
válasz hyperspace #5060 üzenetére
Jah, nekem összesen 6 van. 3 volt benne gyárilag és 3 külön zacskóban. Most 4 van benne, 2 eltéve.
-
cSuwwi
aktív tag
Ha szinte mindig expresso adag kávét főzök le (~7-9g) akkor van lényegi különbség/ellenjavallat ha a 2 személyes kosárba rakom be? (Alap expresso gép)
A nagyobb kosarat könnyebb megtölteni, de a végén mindig áll víz rajta szemben az 1 személyes kosárral, talán jobb is az íze, bár lehet csak érzéki csalódás. Vagy ez mindegy?
-
cSuwwi
aktív tag
Ha espressohoz extra vizet adsz a végén, akkor abból americano lesz (a víz mennyiségétől függően)
Én úgy szoktam "hosszú" kávét csinálni, hogy az 1 adagos kosárhoz a 2 csészés megoldást választom, akkor több vizet tol át az őrleményen, bár nálam állítható az átfolyás hossza illetve kézi mód is van.De majd az okosok megmondják a tutit.
-
cSuwwi
aktív tag
válasz Taltos0711 #5395 üzenetére
1 év szokott lenni, ha a lejárat ez akkor 21.10.08-as pörkölés, még 1 hónapos sincs
teljesen jó ez
nemzetközi jelöléssel van (nap, hó, év)[ Szerkesztve ]
-
cSuwwi
aktív tag
válasz RetepNyaraB #5494 üzenetére
Rendes vákuumos dobozzal nekem érzésre jobb a kávé.
Nekem ilyen dobozaim vannak, a legnagyobban a spajzban áll a kávé, a napi főzésekhez meg a legkisebbet használom. Itt sincs szag, nem kell hűteni se és jól is néz ki (nem mintha számítana)
Régebben én is fagyasztottam, de nem volt elég hely a mélyhűtőben, így kb. ugyanaz csak mindig pumpálni kell a végén. -
cSuwwi
aktív tag
válasz madmike #5856 üzenetére
Többünknek is van, pl. nekem is, csak az "eredeti" Gorenje. A CMM2 ugyanaz, csak blitzwolf van az elejére írva.
Belépő szintnek felel meg, jó kávét főz, de nyilván függ attól hogy mivel eteted. A bolti tégla vs. őrlővel (pl. graef 702) szemest harcból az utóbbi fog nyerni. Legalábbis nálam ez nyert, nem meglepő módon.---
A graef 702 pangóval kapcsolatban pedig erősen kávé függő. Most omnia baristával etetem, és szinte nulla pangó van. Ez előző kávénál meg pofozni kellett rendesen, hogy kipakoljon.
[ Szerkesztve ]
-
cSuwwi
aktív tag
válasz vatoloco26 #5875 üzenetére
- CM702: minden készülék más, neked kell kitapasztalnod melyikkel jó. 1 alátét kb. 7 egység eltolást jelent (vagyis ha teszel bele 7-el eltolja a finomabb őrlés felé). Nekem +1 alátéttel 15-17 körüli beállítással őrli most az omnia baristát, de minden kávénál ez más és más, ki kell tapasztalni. 14 alatt már befullad a főző (túl finom, nem jön ki semmi belőle).
- 90-96 fok az ideális, főzőtől függ, az végeredmény természetesen hidegebb lesz.
- Attól függ mit készítesz belőle. Presszó kávénál nagyobb finomságúra őrölt kávé az ideális. A kartól is függ, hogy nyomásfokozós-e, stb.
Ez egy sok ismeretlenes egyenlet, a végeredmény változik egészen apró változtatásoktól is (hőfok, lefolyási idő, kávé őrlési finomsága, tamperrel mennyire erősen nyomtad bele, stb.)
-
cSuwwi
aktív tag
Én egyszer teljesen szétszedtem a 702-est (műszaki ártalom)
A felső rész kitakarítására elég a porszívó, vagy kefe amit adnak hozzá, alulra nem megy le semmi. Az alját leszedve igényel némi kézügyességet az összerakásnál a felső részt blokkoló gomb és a biztonsági gomb visszarakása, mert alig van hely. A biztonsági gomb a fázist szakítja meg, volt is egy megrázó élményem vele. Ha jól működik, inkább ne szedjétek szét. -
cSuwwi
aktív tag
-
cSuwwi
aktív tag
-
cSuwwi
aktív tag
-
cSuwwi
aktív tag
-
cSuwwi
aktív tag
válasz madmike #6390 üzenetére
Nekem is ez van (csak a gorenje néven futó változata).
Kávétól függ, illetve az őrléstől (graef 702-esem van).
Nálam pont az a probléma, hogy néha alig folyik át 40mp alatt, annyira finomra sikerül őrölni, csak csepereg.
Érdemes bekapcsolni a masinát főzés előtt (ne azonnal főzz ha bemelegedett bekapcsolás után), egyrészt a tetejére rakott csészéket is melegíti és melegebb is lesz az eredmény. -
cSuwwi
aktív tag
válasz madmike #6397 üzenetére
Szerintem nem feltétlenül csak az őrlő lehet a probléma forrása.
Ha a legfinomabbon se jön már ki semmi az őrlőből, akkor jól működik.
Ha nem tettél bele extra alátétet (3 szokott benne lenne alapból), akkor 7-es körül szokott menni újonnan, 1 extra alátéttel 15 körül (nekem így van), kávétól függően ±1-2 fokozat eltéréssel.Az hogy pofozni kell, megszokott. Sokat el tud nyelni.
Nekem is volt régebben hogy gyorsan lefolyt, mert a főző karjában a gumitömítés elszakadt. Azóta nem is tudom a duplát használni, mert kéne tömítést vettem. Nézd meg esetleg egy tisztításkor hogy nincs-e vele probléma. 3 csavar tartja az alját, szét lehet szedni kitakarítani, amit néha érdemes is.
[ Szerkesztve ]
-
cSuwwi
aktív tag
-
cSuwwi
aktív tag
-
cSuwwi
aktív tag
válasz Mr.Csizmás #6611 üzenetére
Az ócska megbízhatatlan dolgok gyakran kihozzák a rosszabbik éned.
Kb. mint a 90-es évek végén a Vargáné és tsa (aka. vargánya) tápegységek a pc-kben, mém lett belőle meg ebből a képből is
[link][ Szerkesztve ]
-
cSuwwi
aktív tag
-
cSuwwi
aktív tag
igen, ha ihatót szeretnél
vagy cm 800 van 47k-ert az emagnal -
cSuwwi
aktív tag
mindegyikben marad valamennyi pangó
nekem 702 van, és ki tudom szedni belőle amit belerakok, csak kicsit pofozgatni kell
attól függ hogy használod, én csak akkor teszem bele a kávébabot amikor őrölni akarok (nem tartom a tárolóban), így addig darálom ameddig megváltozik az őrlő hangja, amikor már elfogyott az őrölnivaló.
ha töltesz a tárolótartályba akkor meg nem fogod észrevenni -
cSuwwi
aktív tag
Ez alapján számolhatsz:
A hosszúkávé (lungo) 1:3-as, nem annyira intenzív, talán a tripla espressot keresed, csak ne üssön ki a sok koffein
Első oszlop a kávé (g), második a víz (g) utolsó oszlop ami lesz (a csillagozás jelentése alul)De majd a szakik megmondják a tutit.
[ Szerkesztve ]
-
cSuwwi
aktív tag
Nekem is ez a konfigom van kicsit több mint 1 éve (CMM2 csak Gorenje márkanév alatt) illetve Graef 702.
Iható kávét főz, de nem kell tőle csodát várni, nem véletlenül olcsó
Nekem 1 év alatt az egyik kar tömítőgumija szakadt szét (azóta sincs másik, 1 karral használom), illetve az egyik szegmens szállt el a kijelzőben. Főzés előtt érdemes bekapcsolni legalább 10-15 perccel (mint minden más hasonló jellegű főzőnél), a poharakat a tetején melegíti, érdemes oda pakolni.
A csomagban lesz majd egy műanyag kanál+tamper, de kb. 2-3mm-el kisebb mint a kosár, el lehet vele tömöríteni de játszani kell vele.
A graef 702-nél a pofozás napi tevékenység lesz, ha kimért adagot darálsz (és nem benne tárolod a kávét). 1 extra alátét gyűrűvel 13-15 körül használom, ha nem teszel bele, akkor 7-9 körül ajánlott elkezdeni az ismerkedést. Ha túl alacsony (túl finomra őről) akkor nem fogja tudni átnyomni a gép és befullad.
A pofozásról mai story: van egy századgrammos mérlegem, kipucoltam az őrlőt egy új kávé előtt. Beleraktam 9.50g-ot, sima őrlés után pontosan 5g-ot kaptam vissza. Némi ráhatással (pár pofon) már 9g-ra módosult, pár asztalhoz koccintással végül 9.53g lett, ami vicces is hogy több jött vissza mint ami belement[ Szerkesztve ]
-
cSuwwi
aktív tag
válasz Taltos0711 #8080 üzenetére
Erre én is kíváncsi lennék.
Alza Café 4x250 tavaly márciusban 4980 játékpénz volt, most 11 hónappal később 7960... (laza 60%-os emelés volt)
-
cSuwwi
aktív tag
Vettem az aldiban én is egy tigrist. 100% arabicat szoktam inni, ez részben robusta, kb. ez az első ilyen jellegű próbálkozásom mióta nem bolti téglázok (=ide járok és megtértem kb. 1.5 éve)
Naked karral tolom, 2-3 fokozattal finomabbra kell őrölnöm, hogy gyufa vékonyságú lefolyás legyen, de nagyon patent cremat tol rá, és finom is. Egyedül az őrlés után az illata ami nagyon nem tetszik (fogjuk rá hogy jellegzetes), ez a robusta miatt lehet, vagy ez a keverék sajátossága lenne?[ Szerkesztve ]
-
cSuwwi
aktív tag
-
cSuwwi
aktív tag
válasz RetepNyaraB #8270 üzenetére
Mindegy mivel eteti, csak jól őrölt legyen. Nekem a nyomifokis kosárral a bolti tégla simán átzubog, és anno megnéztem több nespresso kapszulás őrleménnyel is, egyikkel se volt jobb a végeredmény. Persze lehet kosárfüggő, de nekem is 1 gombostűnyi lyuk van a kosár alján, nem volt elég.
-
cSuwwi
aktív tag
-
cSuwwi
aktív tag
válasz fradi81 #8297 üzenetére
Ha az átmérője megfelelő elvileg jó lesz. Amit linkeltem az Aliról az biztosan jó hozzá. A bajonettzár méreteit egy képen mutatták tolómérővel mérve, én megnéztem én is a géphez kapottal és pontosan olyan volt. Amikor megjött kipróbáltam, és természetesen jó is volt. Lehet amúgy csak kosarat is venni, bele is megy a gyári karba, csak a gyári karon van egy vágat (a kosáron pedig beütés) hogy ne essen ki, ezen a kosáron pedig nincs, így könnyebben kiesik (vagy bele kell barkácsolni)
Ha a gyári karba teszed akkor 2 kifolyása lesz mint eddig, a sima naked karral pedig látszik ahogy összegyűlik 1 sugárrá. -
cSuwwi
aktív tag
válasz fradi81 #8302 üzenetére
Pont akkor cseréltem kávét amikor jött a kar, így ami még volt a régi alza kávéból nem sikerült belőni jól a naked karra (fröcskölt, nem volt creama, stb). Kellett pár kör, mire sikerült beállni az újra (most aldis tiger), ami részben rubusta, így nem tudok mihez hasonlítani. Azóta nem használtam a gyári kart. Mindenképp látványosabb, de feltételezem nem ok nélkül javasolják. Szeretek kísérletezgetni, hackelni mindent amit lehet, lehet felültem én is egy újabb drága hobbi vonatra.
Többeknek is van naked karja, biztos több tapasztalatuk van.
Nekem mindenestre bejön amit kapok, de most hogy felvetődött a délutáni kávémra előszedem a gyári kart és megnézem mit tud azzal.Kis olvasnivaló: [link]
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest