Silent Hill: The Short Message teszt

Amíg a folytatásokra és a második rész felújítására várunk, addig kaptunk egy ingyenes Silent Hill-játékot, amely kicsit elrugaszkodik a sorozat hagyományaitól és igen komoly problémákkal próbál foglalkozni - felszínesen.

Ködös emlékek

"Annak, aki pszichésen instabil, a köd bizonytalanságot és érzékcsalódást jelent. Amikor valaki nagy mértékű stresszt él át, a látása elhomályosulhat, beszűkülhet, mintha sűrű ködben vagy homályban bolyongana. A társadalmi bizonytalanság vagy a jövővel kapcsolatos aggodalom ködként jelentkezik, így elmosódnak a határok az illúzió és a valóság között." - Silent Hill-jelenség

Hosszú évek óta pihenőpályán van a Silent Hill-sorozat, aminek a rajongók és a téma iránt érdeklődők nyilván nem örülnek. A szebb napokat is megélt Konami 2022-ben végre elárulta, hogy nincs elfelejtve a legendás széria, és egyből több játékot is bejelentettek, amelyek mellé érkezik egy új mozifilm is. Ami a játékokat illeti, a talán legismertebb epizód, a Silent Hill 2 kap egy remake-et, jön (illetve jött) egy online interaktív filmszerűség, Silent Hill f néven egy teljesen új rész készül, a Townfall pedig az Annapurna próbálkozása lesz a ködös város bemutatására. A nagy leleplezések utáni hetekben aztán felbukkant egy ötödik cím is: a The Short Message-ről azonban sokáig nem lehetett tudni, hogy mi is lesz.


[+]

Aztán, amikor egy Sony-streamen kiderült, hogy egy rövidebb, a PT-hez hasonlóan szűk helyen játszódó kalandról van szó, rögvest jött is a jó hír: a játék ingyenes, és már tölthető is! Némi késedelem és kisebb technikai problémák miatt most sikerült eljutnom oda, hogy átéljem az alig kétórás alkotást PlayStation 5-ön. A The Short Message egy fiktív német kisvárosban játszódik, a sztori szerint mi Anitát irányíthatjuk, aki egy elhagyott tömbház szobájában ébred. Az épület már régóta az enyészeté lett, manapság leginkább a graffiti tartja össze a falakat - és persze sok jót nem ígérő módon az épület arról is elhíresült, hogy sok tinédzser látogatja meg öngyilkosság gondolatával. Nem egy tipikus Silent Hill-alaptéma ugye? A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor hősnőnk rövid szöveges üzenetet kap Maya nevű barátjától azzal, hogy meg akar nekünk mutatni valamit, addig pedig nem hagyhatjuk el a helyszínt, amíg nem találjuk meg.


[+]

Mivel nagyon rövid, legfeljebb két óra alatt letudható programról van szó, túl sok részletet a történetről nem szeretnék elárulni - legyen elég annyi, hogy a középpontjában a szekálások, bántalmazások, a tinédzserkori traumák és a közösségi média negatív hatásai állnak. Ezek együttes hatása miatt nem túl nagy meglepetés, hogy a helyszínként szolgáló épület a szuicid hajlamú egyének kedvelt célpontja. Bár nem teljesen ide kötődik, de volt nekem is olyan lányismerősöm, aki képes volt saját magának is kárt okozni zaklatások következményeként Neki sikerült kilábalnia ebből, a játékbeli Anita helyzete nem ilyen egyszerű: az ő fejében ugyanis eddig nem keringtek hasonló gondolatok. Mégis, valami miatt egy személyes poklot él át az épületben, miközben lassan kirajzolódik egy komoly kapcsolatrendszeri probléma is, amelyben nem csak Maya, hanem egy harmadik fél is szerepet kap.


[+]

Itt jön a képbe a Silent Hill meghasonlott világa, ugyanis a bűntudatunk egy furcsa szörny képében üldöz minket a folyosókon egészen addig amíg rá nem jövünk, hogy mit rontunk el és mit kell tennünk. A The Short Message-től nem kapunk túl sok lehetőséget az interakcióra. Alapvetően egy sétaszimulátorról beszélünk, harcolni nem tudunk, mindössze ajtókat nyitogathatunk és különböző szövegeket olvasgathatunk, amik talán adnak némi támpontot a háttérhez - mi játékosként pedig betekintést nyerhetünk egy csonka család zaklatott lányának életébe. Eltévedni nem fogunk, maximum két-három próbálkozás után a menekülős szekvenciákat is letudhatjuk - igen, menekülés, hiszen e játékban a szörny ellen fordulni garantált halállal ér fel, az csak egy eszköz a végkifejlethez. Szerencsére a sokak által utált ijesztgetésektől, jumpscare-ektől mentes az egész alkotás, talán csak egy helyen rezzentem össze annyira, hogy a fejlesztők anyukáját a számra vegyem.


[+]

Meglepően olvastam néhány olyan beszámolót a programról, amelyek szerint ez a rövid epizód egyáltalán nem hozza a klasszikus részek hangulatát, de szerintem ez egyáltalán nincs így. Itt is egy olyan karaktert irányíthatunk akinek szembe kell néznie a múltjával, miközben remek utalásokat is kapunk a korábbi epizódokra - elég csak a kifordított világra vagy a lelakatolt ajtóra gondolni, de ott van a “lyuk a falon” is. Nyilván valahol értem az értelmes kritikák többségét, hiszen itt nincsenek logikai feladatok, sem komolyabb filozofálgatás sem, de ilyen rövid idő alatt nem is lehetett volna mindent belegyömöszölni a projektbe. Ha fizetni kellett volna a programért, persze másképp állnék hozzá az egészhez, de egy rövid horrorélménynek szerintem bőven elfogadható, akadnak enné lsokkal rosszabb fizetős programok.


[+]

Technikai részről érdemes elmondani a játékról, hogy a körítés remek, kimondottan jól néz ki az egész PlayStation 5-ön, más kérdés, hogy nagyon sokszor érezhető FPS eséseket tapasztaltam. A hangok a zörejek szerintem teljes mértékben emlékeztetnek a régi részekre, az a kevés zene amit hallhatunk pedig fantasztikus körítést ad az egésznek. Mivel Sony konzolexkluzív címről van szó, természetesen a Dualsense egyes képességeit is kihasználták a fejlesztők, a rezgések sokat hozzáadtak az élményhez nem beszélve arról, hogy például a chatüzenet-hangok a kontrollerből is hallhatóak voltak. Amit viszont számomra elrontottak az a szinkron. Nem is színészekkel van gondom, hanem azzal, hogy nagyon látszik, hogy nem az angol volt az elsődleges nyelv, és ez ordít az ajakszinkronról. Ezzel talán még nem is lenne gond, de nincs lehetőség japán nyelve váltani, ez pedig nagyon hamar kizökkenti az erre érzékeny felhasználókat.

Öszegzés:

A Silent Hill: The Short Message egy nagyon rövid kis ízelítő arról szerintem, hogy mi várhat ránk a jövőben a franchise-t illetően. Legnagyobb erőssége az ingyenessége, így hacsak nem vagytok a sétaszimulátorok ősellensége, akkor mindenképp érdemes tenni vele egy próbát. Egy teljes árú játéknak nyilván ez kevés lenne, de pont emiatt várom a Silent Hill f és a Silent Hill Townfall duóját, hogy ismét borzonghassak a ködben. Akarva-akaratlanul sokan összehasonlítják a programot a P.T.-vel, azt azonban el kell árulni, hogy Kojima agymenése anno nagyságrendekkel félelmetesebb volt.

A Silent Hill: The Short Message kizárólag PlayStation 5-re jelent meg 2024. január 31-én.

A Silent Hill: The Short Message legjobb vonásai:

 • Nyomasztó atmoszféra;
 • kellőképpen elborult képi világ;
 • komoly témákat boncolgató alaptörténet;
 • ingyenes, így bárki végigjátszhatja.

A Silent Hill: The Short Message leggyengébb pontjai:

 • Technikai gondokkal küzd a program;
 • a szinkron problémás;
 • roppant rövid idő alatt végigjátszható;
 • a menekülős szekvenciák nem fognak tetszeni egyeseknek.

oriic

Azóta történt

 • [SoP] Premier dátumot kapott a Silent Hill 2 Remake

  Hosszas várakozás után végre megtudtuk, hogy az ősz folyamán érkezik a híres játék második részének felújítása.

 • The First Descendant teszt

  Új kihívó a ringben: a Warframe és a Destiny által uralt stílusba eredményesen lépett be a Helldivers - lássuk, hogy a Nexon új játékának is sikerül e érvényesülnie a nagyok között!

Előzmények