2019. szeptember 18., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » PS Vita rovat / PSP rovat

PS Vita – teszteltük a Sony új csodakütyüjét

Lehetőségünk volt egy rövid teszt erejéig kipróbálni a Sony új hordozható konzolját a PS Vitát. Első benyomásainkat pedig örömmel osztjuk meg veletek.

Hirdetés

Bevezetés és alapok

A napokban egy üzenet érkezett egyik olvasónktól, aki frissen megérkezett, még bontatlan PS Vitáját kívánta felajánlani teszt céljából. A japánból érkezett gépnek és a megtisztelő felkérésnek természetesen nem lehetett, és nem is akartunk ellent mondani, és rögtön egyeztettünk időpontot, hogy még karácsony előtt, de már a bejgli illatától és a forralt bortól megrészegülve, karácsonyi hangulattól átitatva tesztelhessük a PS Vitát. Szóval innen is hatalmas köszönet!

Tesztünk megszületésének ecsetelése után pedig vessük is bele magunkat a sűrűjébe, és tisztázzuk, hogy mi is az a PS Vita.

A Vita a Sony második dedikált kézikonzolja, vagyis elsősorban hordozható játékra tervezett készüléke, amivel a mára 7 éves PSP-t kívánja leváltani, vagy legalábbis korkedvezményes nyugdíjra küldeni a több mint 71 milliós eladási adat elismerése jeléül. Bár feltételezhető, hogy nagyobb súllyal nyomott a latba az a tény, hogy a PSP fejére csakúgy, mint a DS-ére menthetetlenül ránőtt az okostelefonok térnyerése. Ezen multifunkciós kütyük az Apple iOS rendszerű eszközeivel az élen ugyanis mára nagyobb részesedéssel rendelkeznek a hordozható játékok piacán, mint a két konzolgyártó. Na és persze a 7 év az 7 év, nem csekély idő egy konzol esetében. Száz szónak is egy a vége, szükség volt már a Vitára.

Bármennyire meglepő legelőször még 2009-ben egy tikkasztóan meleg júliusi napon – szerencsésebbek ilyenkor a Balaton partján épp azon tanakodnak, hogy az északi vagy a déli parton nagyobb a hekk populáció – az Eurogamer pletykált arról, hogy a Sony egy PowerVR SGX543MP chipre épülő hordozható gépet tervez. Ezt követően szinte percre pontosan egy évvel végigrohant a szaksajtón ismét a pletyka, és ekkor már Shuhei Yoshida, az SCE Worldwide Studios elnöke is elismerte, hogy egy új PlayStation eszközön dolgoznak. További pletykálgatások és kép szivárgások után végül ez év január 27. napján hivatalosan is bejelentették a gépet akkor még NGP vagyis találóan Next Generation Portable kódnéven.

Azóta közel egy év telt el, és december 17-én Japánban megjelent már Vita névvel, meggyőző specifikációkkal és impozáns játékkínálattal.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.