Cosmic Star Heroine teszt (PC, PS4)

Hirdetés

Előzmények, történet

Silver, Sudeki, Septerra Core, Shiness – két örök igazságot rögtön levonhatunk azon japán stílusú szerepjátékok listájából, amelyeket a szigetországon kívül készítettek. Egyfelől valamiért kötelező S-sel kezdeni a nevüket, másrészt pedig ritkán ütik meg a közepes színvonalat is. (Oké, cenzúráztam a listát, a South Park: Stick of Truth teljesen jó volt, bár az első szabálynak kétszeresen is megfelel.) Most egy újabb próbálkozót kapunk a nem-japán jRPG-k terén, amely papíron nem sok egyedivel büszkélkedhet: pixelgrafika, kétfős fejlesztőgárda, Kickstarter, három év késés… Szerencsére a Cosmic Star Heroine nem csak az S-szabállyal szakít, de kifejezetten jó játék lett, olyannyira, hogy harcrendszerét még évek múlva is követendő példaként fogjuk emlegetni.


[+]

No de ne szaladjunk előre, kezdjük gyorsan az alapokkal: lényegében egy szerelmeslevélről van szó, amelyet a 16-bites szerepjátékoknak írt két igen tehetséges rajongójuk. Gyakorlatilag percről percre változik, hogy melyik nagy klasszikus emléke dereng fel az emberben: a harcban a Grandia és a Chrono Trigger villanhat be, a világ és a hangulat valahol a Phantasy Star 2 és a Lunar környékén van, de a Suikoden és a Metal Max egy-két eleme is visszatér. Nem számít persze, ha ezen játékokból kimaradtál, akkor egyszerűen minden ízében frissnek fog tűnni a Cosmic Star Heroine.


[+]

A cyberpunk-beütésű fantasy Araenu bolygón járunk, hősünk, Alyssa L’Salle pedig különlegesen képzett ügynök a legelitebb fajtából, még a békefenntartó API cégen belül sincs sok párja. Az első küldetések tizenkettő-egy-tucat jellegű rendteremtő missziók, hogy szép lassan megismerhessük a játék működését, aztán a fürge iramú játékban meglepően hamar belecsöppenünk egy szörnyű összeesküvésbe. A konkrét eseményeket még úgy sem lőném le, hogy a második-harmadik óra környékén történik mindez, mindenesetre Alyssa egy gonosz összeesküvésre bukkan, és ennek köszönhetően árulóvá kell válnia, ha az igazság győzelemre vitele a célja. Maga mellé veszi pár megbízható kollégáját, és nekiáll nagy hadjáratának, amely a menekülés-információszerzés-odacsapás ívet követi majd.

A Cosmic Star Heroine története teljesen elfogadható; noha a karakterek nem különösebben mélyek, a játék naiv bája és kedves humora így is kellemessé teszi a narratívát – sokkal kevésbé paródiaszerű a játék humora mint a Zeboyd stúdió korábbi játékaiban. Ennél sokkal fontosabb azonban, hogy a harcrendszer túlzás nélkül zseniális lett. Már az is szimpatikus, hogy nincsenek random csaták és nem kell grindelni (amúgy lehet, menüből indítható ütközetekkel), de maga a kombózás és az időzítés olyan fontos, hogy minden csata külön fejtörőnek fogható fel. Igaz, a kihívás érdekében érdemes a harmadik, Heroine fokozatra váltani, ha már tisztában vagyunk az alapokkal.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények