Új hozzászólás Aktív témák

  • Mr Dini

    addikt

    LOGOUT blog (1)

    válasz MaCS_70 #1416 üzenetére

    Nézz át a 325v2 topik összefoglalójába. Ott van egy kis kitérő a MetaRepository telepítéséről. Egy fájlt kell hozzá elhelyezni a NAS-on, aztán feltepíteni az ennek hatására megjelenő programcsomagot a webes felületen, s kapsz egy csomagot, aminek segítségével bármilyen harmadik féltől származó programcsomagot fel tudsz tenni. Én nem hibáztatom a gyártót, hiszen ha valami nincs, azt hogy lehetne reklámozni...

    Az elmúlt pár hónapban eléggé beleástam magam a Synology és a QNAP TS szériák rendszerébe, mindkettőt sikeresen sikerült is leportolnom a kis 320S-re. Mint mondtam, a Synology jókor volt jó helyen. Összedobott egy használható rendszert valami kis kínai minimálbér programozóval, aztán kiadta. Konkurencia nem nagyon volt SOHO viszonylatban. Érthető, hogy nagy felhasználótábort szerzett. És valamelyik mezei user, aki ugyanolyan volt, mint a többi, felkereste a gyártót, mert hiányolt egy funkciót. S ez valószínűleg így mehetett tovább. Egy idő után pedig a gyártó felismerte, hogy erre hatalmas igény van. Egy lehetőséget adott a Linuxot ismerő, vagy ismerni akaró embereknek új dolgok disztributálására. A QNAP is ezt tette, csak Ők kicsit alacsonyabb szinten, mint a Syno. Ez egy kiaknázatlan platform. Magamon kívül egy emberről tudok, aki élt ezzel a lehetőséggel, az pedig Mijzelf volt.

    Egyébként biztos vagyok benne, hogy ha valaki megtörné a jeget, a gyártó azonnal nyitná a kapuit, ahogy az FFp kapcsán is tette. Sőt, egy saját fórumtémát nyitott nekik. Nekem, akárhányszor kértem GPL forrást a NAS-okhoz, mind kaptam választ. De ha ez bekövetkezne, biztosan drágább lesz ez a NAS is. Hiszen most minimális szoftvert adnak.

    Régóta tervezem, hogy újraírom az egész rendszert, illetve kiadok programcsomagokat is, ahhoz viszont el kellene felejtenem a máig tökéletesen, stabilan futó FFp-m... Ehhez pedig be kellene ruháznom egy dedikált tesztelő NAS-ra, és pár winchesterre is... Meghát munka mellett nehézkes kellő időt fordítani erre is.

    A ZyXEL/D-Link NAS-okban az a csodálatos, hogy vesz az ember egy ilyen boxot, s általában tudja, hogy mire számíthat. Ha nem zárkózik el a terminálozgatás elől, egy teljesen nyílt, jól átgondolt rendszert kap. Nekem eddig semmi olyan akadályt nem hozott, amit nem tudtam volna áthidalni. Éppen ezért, aki ilyen NAS-t vesz, s hajlandó megtanulni, vagy ért hozzá (előbbit azért hangsúlyozom, mert 5-6 éve, mikor megvettem az első NAS-om, én se tudtam semmit róla), az fellőheti a NAS-t az ürbe. Sajnos egy expert is lehet lusta, sőt! :D Ha ott az FFp, egy kész keretrendszer, minek írjon GUI-t?! :D Megy az terminálból is. Szerintem jó az, hogy nem csak a drága szoftver van, hanem van lehetőség ilyen NAS-t is venni.

    Egyébként a Linux kernel nyílt és teljesen ingyenes. Dobozos disztrót lehet maximum venni, mint például a Red Hat, vagy a Suse, de ott sem a Linuxot támogatja az ember, hanem a supportért/programokért fizet gondolom... De ez lényegtelen.

    A meglévő programokat pedig való igaz, nem nagyon frissítik. Az oprendszert se nagyon. Néhány kódjuk egyenesen szánalmas... De beletörődtem, hiszen nem is ezért fizettem.

    Egyébként pedig NAS - Network Attached Storage. Azaz hálózati fájlcserére lett teremtve. Tehát samba-t tud. A DSM már messze nem egy NAS tulajdonságait hozza el. De ezek csak extrák. Ezeket nem előtelepítve kapod, Te választod ki, hogy mit telepítessz.

    [ Szerkesztve ]

    Eleinte angol billentzuyetet akartam. De aztán megismerkedtem a nagy 'Ő'-vel!

Új hozzászólás Aktív témák