Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz csabyka666 #38847 üzenetére

    "Motoros suliban elvileg 5km-es lefedettséggel mentünk, a gyakorlatban kb 500 méterrel mentem az oktató előtt, és nem hallottam semmit."
    Ezen nem kell csodálkozni, ha már a wifi-topikban vagyunk. A vacak (vagy épp nem vacak) kézi adóvevőkre megadott hatótávoknak pont ugyanannyi értelmük van, mint a wifi-eszközök dobozára írt távolságoknak: a világon semennyi. Komolyabb gyártók ilyet nem is írnak le, érthető okokból. A gyakorlatban egyszerű felhasználóként kétféle teljesen szabad rádiós rendszer közül választhatsz:
    1.) CB: 27 MHz-en működik, 40 darab rendelkezésre álló csatornával és legfeljebb 4W adóteljesítménnyel. Itt az antennák hatásossága jelent elsősorban korlátot (hullámhossz, λ= 11m), mivel ez rövidhullámú összeköttetést jelent. Itt akár külső körsugárzót, tetőantennát is használhatsz, persze ennek a szükséges méretek miatt kézi üzemben nincs realitása. A sáv nincs agyon zsúfolva, jó körülmények esetén - erre utaltál - több kilométeres hatótáv is összejön. Csak ezt a rendszert lehet CB-nek hívni, bár a köznyelv gyakran (hibásan) mindenféle rádiós rendszert annak nevez, főleg ha a delikvensek kézi rádiókkal mászkálnak.
    2.) PMR: 446 MHz-es és 8 rádiócsatornával működő rendszer, fél watt adóteljesítménnyel. Mivel az utóbbi években rengeteg olcsó és nem túl kifinomult PMR felbukkant néha szupermarketekben is, jóval többen használhatják, mint a 27 MHz-es rendszert. Itt elvileg lehetne hatásosabb (akár irányított) antennát használni, de a PMR szabvány ezt nem engedélyezi, a rádiókra csak fix, csatlakozás nélküli körsugárzó antennát lehet szerelni. Normális (értsd: tisztességes vevőfokozattal) rendelkező PMR-ek is szép távot hidalhatnak át jó körülmények között.
    Alapozni viszont éppen úgy nem lehet / szabad ezekre, mint a wifi-re: nincs olyan eszköz, ami mindig és minden körülmények között átvisz mondjuk 5 km-t. Ha egy gyártó ilyet leír, azt nem szabad komolyan venni. A lehetőségét esetleg biztosíthatja egy jó készülék, de körülményektől függetlenül garantálni semmiképp nem tudja, mivel az fizikai képtelenség.

Új hozzászólás Aktív témák