Hirdetés

Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Andrej1 #2733 üzenetére

    A laptop nem egészen illik a képbe, mivel annak saját belső antennái vannak, maximum azokat lehet cserélni kétsávosra, ha eredetileg nem olyanok volnának benne.
    A csatlakozós / külső kétsávos antennák választéka általánosságban például itt: [link]. Az gyorsan leszűrhető, hogy a hihető nyereségtartományuk 2,4/5 GHz-en nagyjából 3/5 dBi-től nagyon maximum 7/10 dBi-ig terjed körsugárzók esetén, ami egyrészt csúcsban értendő (tehát a teljes sávra nem igaz), másrészt az utóbbi értéket már csak egy meglehetősen nagy és kültéri szerelésre szánt, nem mellesleg bazi drága típus tudja. Mondjuk a 16 dBi-s nyereség egy egysávos, csak 2,4 GHz-es körsugárzónál is vetítés, főleg a 30-40 cm-es méretkategóriában.
    A kétsávos antennákból sajnos sokkal kevesebb a rendelkezésre álló típus, és a lehetőségeik is korlátozottak (általában a nagyobb sávszélesség és a nagyobb nyereség egymást kizáró tényezők). Ahogy látom, a hazai viszonyok kifejezetten mostohák, a vaterán látni néha egy-egy minimál kétsávos antennát, mondjuk nem drágák, és nem is extrém / hazug nyereségeket irkálnak rájuk. Úgyhogy nagyobb választékért tényleg az eBay-en érdemes körülnézni, de erősen kerüld az extrém nyereségű(nek hazudott), 8..9 dBi-nél (5 GHz-en) nagyobbra specifikált példányokat, mert annál többet egyik beltéri sem tud. Kétsávos routerekhez készült gyári antennákból látni sokat, meg pár irányított, esetleg MIMO-s típust, utóbbiak két antennacsatlakozással rendelkeznek.

Aktív témák