Új hozzászólás Aktív témák

  • Sziasztok,

    Segítséget, vagy ötleteket szeretnék kérni a következő jelenség kapcsán.

    Adott egy HP Pavilion 15 típusú gép (3 éves), amiben kb 1 éve cseréltem a gyári HDD-t egy Kingston SSD-re, egy teljesen hétköznapi 240 GB-os darabra.
    Korábban, még a gyári HDD-re telepítve volt már Windows 10 a gépen, a HDD-SSD csere alkalmával teljesen más okokból visszatértem Windows 7 HOME-ra, ami minden probléma nélkül futott eleddig. Most úgy éreztem megérett a helyzet arra, hogy egy Windows 10 telepítéssel beljebb legyek.

    Mivel DVD nem volt a közelemben, a Microsoft MEdiaCreationTool pedig valamiért nem látta a SanDisk pendrive-omat, letöltöttem a Windows 10 iso-fájlt, majd egy külső programmal (Rufus) készítettem egy bootolható USB-sticket.
    Erről telepítettem a Win10-et a teljesen változatlan konfigurációra (mármint a legutóbbi problémamentes Win7 telepítés óta változatlan). Addig semmi gond, hogy a Win10 szépen feltelepül, a kezdeti beállításokon túl is esek, azonban amikor elkezdeném pótolni a még hiányzó drivereket (HP Support Assistant segítségével, alapvetően LAN és VGA drivert hiányol csak a friss telepítés után), egy újraindítás után gyakorlatilag használhatatlanná válik a rendszer.

    Újraindítás, bootolás kb 5 percig, kezdőképernyő megjelenése után kb 15 percig nem reagál semmilyen egér, vagy billentyűzet mozgásra, miközben kiírja, hogy a hardver beállítások megváltoztak, az érvénybe lépéshez újra kell indítanom a gépet. De nem reagál, így újraindítani Start menüből nem tudom, a kikapcsolás-bekapcsolás után pedig ugyanez a folyamat játszódik le, így jelenleg van egy teljesen használhatatlan friss telepítésem. :-(

    Amik eszembe jutottak, hogy problémát okozhatnak, de egyelőre semmilyen módszerrel nem tudtam kideríteni, azok a következők:
    1. gyanúsan a VGA driver telepítés után hal meg a rendszer, lehet, hogy az AMD driver a ludas? Hibrid VGA rendszer van a laptopban (HD8400+HD8670 talán, pontosan nem emlékszek), ez lehet hibaforrás?

    Ezt az opciót kizárnám, mert a kb 1,5 évvel ezelőtti Win10 telepítés hiba nélkül működött.

    2. Csináltam BIOS frissítést a laptopon, ez lehet hibaforrás?

    Még Win7 alatt a HP saját, Win alól indítható BIOS frissítőjével csináltam, elvileg probléma nélkül lefutott, a Win7 rendben működött utána. Emiatt ezt sem tartom valószínűnek. Van egyébként mód régebbi BIOS verzió telepítésére, egészen kezdő felhasználók számára?

    3. Hibás a Win10 telepítő, új iso fájlt kellene leszednem, és azzal próbálkoznom

    Feltételezem, hogy ha hiba lenne a telepítőben, akkor eleve nem települne a rendszer, és nem tudnék probléma nélkül indulni elsőre. Vagyis ezt is kizárnám.

    4. HDD-SSD csere

    A legutóbbi (1,5 évvel ezelőtti) Win10 telepítés óta gyakorlatilag ez az egyetlen hardveres változás a gépben, ami esetleg befolyásolhatja a működést.Viszont a Win7 probléma nélkül futott a módosult konfiguráción, illetve maga a Win10 telepítés és első indulás is rendben megy, a problémák utána keletkeznek.
    Okozhat ez problémát? Lehet a Win10 "érzékeny" bizonyos típusú SSD-kre?

    Kicsit tanácstalan vagyok, mert 2 rendben lezajlott telepítés után is, gyakorlatilag a rendszer belakása előtt jelentkezik a probléma.

    Találkozott esetleg valaki hasonló jelenséggel vagy problémával?

    ui.: addicionális kérdés, Win10 Pro licenszet vásároltam, de a telepítés valamiért Win10 HOME-ot tesz a gépre. A letöltésnél nem tudok a két verzió között választani, emlékeim szerint nem kínálja fel a választást. Hogyan tudom a számomra megfelelő (angol nyelvű, és Pro) verziót letölteni, hogy azt telepítse fel?

Új hozzászólás Aktív témák