Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • SaGa59

    őstag

    válasz asdf_ #9135 üzenetére

    Szerintem ennyire nem kell túlgondolni a dolgot. Alapelv: a kismegszakító a kábelt óvja a túl nagy áram ellen, hogy ne füstöljön el. A túlfesz tipikusan valahonnan kivülről jön, lökésszerűen. Ha közeli villámcsapástól ered, akkor hosszabb kábelekben gerjed, ami lehet akár az óra és a lakáselosztó közötti vezeték is. Gyanítom, pont emiatt van a túlfesz levezető típusok elhelyezési előírásaiban olyan meghatározás, hogy „amennyiben a vezeték max 5 méter és az épületne belül van…”) a az órától a kiselosztóig, ahol a túlfesz levezetőt beépíted van 10-15 m kábel (ennyi egy tipikus családiháznál simán játszik, legtöbbször több is), azt úgy tudod a legjobban megóvni, ha a belső végén, közvetlenül a túlfesz levezető előtt van egy kismegszakító, ami leold, amint a túlfesz levezető elkezdi a delejt kitolni a védőföld felé. Ilyenkor gyakorlatilag bármekkora áram (Amperszám) felléphet, hisz a túlfesz levezető azért indult be, mert túl magas a feszültség a kábelen és mivel az a dolga, hogy ezt levezesse a védőföld felé, az ellenállása igencsak közelít a nullához. Vagyis nagyon sok Amper is kinézhet, amitől ezt a kábelt sem árt megóvni. Ha a kismegszakító leold, az egész folyamat megáll (hacsak nem akkora a túlfesz, hogy maradó ívet húz a kapcsai között, de ekkora feszej ellen szinte semmi se tud megvédeni). Védelem a villanyóránál lévő kismegszakító is, de jobb, ha kettő is van a körön, mert tényleg nagyon nagy áramok gerjedhetnek, amitől pl egy kismegszakító érintkezői akár össze is éghetnek és nem tudnak szétválni.
    Alapból egyébként is két túlfesz levezető a javasolt. A T1 (villámcsapás ellen, néhány ezer, max 4kV) helye a főelosztó. A T2 (elcseszett trafóbekötés, túlpörgő napelemes inverter, párszáz, max 2,5 kV) ellen pedig az első lakáselosztó szekrénybe. A mennyiben a többi szekrény ebből táplálkozik, azokba már legfeljebb T3 kellene. Mivel kitalálták a kombinált T1 és T2 típust, ezt is javasolt a főelosztóba tenni.
    Mivel nem vagyok szabványokból kiképzett villanyász, nem tudom, hogy szabvány szerint a „főelosztó” az a villanyóra szekrény megnevezése, vagy az utána következő első kiselosztóé. Én úgy veszem, az utóbbi, amiből aztán kiágaznak az esetleges további alelosztók, ha vannak. Ha nem így van, a szakemberek majd javítanak, hadd tanuljunk.

    STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing

Új hozzászólás Aktív témák