Új hozzászólás Aktív témák

  • SaGa59

    őstag

    Most jöttem le a létráról.
    Nem tudom, melyik brigád volt a figyelmetlenebb, de gyanítom az alap hiba azé a szerelőé, akivel anno leszerződtem a mérőhely szabványosításra, mert ő szerezte be az anyagokat és építette ki az egészet, az e-On szerelők csak anyáztak egyet a levezető cső kalapját tartó könyök miatt, hogy az minek. Ezen mondjuk én is elgondolkodtam akkor, de ma rájöttem: azért, mert ha nincs, mivel a függőleges cső túl közel van a falhoz, nem fért volna el a kalap a karimája miatt.
    Azért kellett felmásznom hozzá, mert reggel feltűnt, mintha ferdén állna, mint ami kicsúszott a csőből. És tényleg. A drága jó szaki egy ötvenes könyökbe beleszuszakolt egy nagyjából 55-re bővűlő bordákkal teli kalapot. Igaz, hogy a könyök vége bővebb, de a belseje akkor is csak 50-es, max 51. Hogy elférjen, ügyesen kivágott, a nyomok alapján csípőfogóval egy keskeny háromszöget a hengerből, így kúpos lett és bele tudta püfölni. Szerencsétlen könyök nem bírta és vagy nyolc centi hosszan megrepedt a belső oldalán. Ha kívül hasad, valószínűleg hamarabb észreveszem, bár akkor biztos be is ázik. Szerencse, hogy egyik mostani felsőszakadásban se folyt be a víz a hasadáson. Három Awa bilincs, némi neutrális szilikon meg egy fél órányi meló remélem megoldotta a kérdést. Az könyök alsó vége is kirepedt, az meg azért, mert a bilinccsel túl szorosan odahúzák a falhoz. Kapott az is egy kis szilikont, így a cső összeragasztása is megoldódott. Az alsó végén már korábban, önszorgalomból pótoltam a ragasztást a könyöknél (nem tudtam, hogy szabvány szerint kellene), mert egy vízállónak kikiáltott szekrénybe nem biztos, hogy jó ötlet egy olyan csövön bevezetni a kábeleket, aminek a toldásainál be tud folyni a víz. Márpedig ezen be tudott volna az alsó bilincs alatt.
    Egyébként nálunk a képen látható módon építették ki a két mérőhelyes szabványosítást, az e-on gond nélkül átvette. A fő betáp 3x25 A, öt darab 10-es rézvezeték a mért tápvezeték, ott a PE pont a szekrény alatt. Második földelőszonda nincs, bár teljes vezetékhosszon mérve a kiselosztó olyan 12-13 méterre lehet. pontosabban van egy régi szonda leverve a pincében, korábban az volt a földelésünk, de mikor kicserélték a mért vezetékelést meg a kiselosztó szekrényt, annak levágattam a bekötését, nehogy belekavarjon a Fi relé működésébe. Gondolkodom rajta, hogy visszakötöm. Igaz, nem egy szabvány szonda, hanem egy háromnegyedes horganyzott vízvezeték cső, végény egy csőbilinccsel úgy 180 cm hosszan leverve. Mivel a szuterénban van, nagyjából 230-ig nyúlhat le. Mérőszondám nincs, hogy ellenőrizzem mit tud.
    A H tarifa 1x16A, a szaki egy 5x6-os rézkábelt hozott be, hátha később bővül a hőszivattyú park, jól jöhet még, könnyebb bővíteni.
    A fehér „doboz” azért van a szekrény alatt, mert ott fordulnak be a mért kábelek a szigetelés mögé (kőzetgyapot, betonyp lemezzel fedve) és úgy egy 25-ös könyök méretben csupasz volt az 5x6-os kábel, arra nem húzott védőcsövet a szaki. A szuterén mennyezete alatt is úgy jön végig, cső nélkül. Nem tudom, mennyire bírja az UV-t, de úgy döntöttem, inkább eltakarom. A PE vezeték is az alatt megy be a szekrénybe, ahogy kilép a szigetelés mögül, így annak se árt egy takarás. Plusz az egész szekrényt beburkoltam ugyanazzal az UV álló vékony műanyag lemezzel, amiből ez a takaró készült, hogy tovább bírja. Sajnos déltől folyamatosan kapja a napot a jobb oldala és a teteje. Én kértem a szakit tegye odébb egy méterrel balra, akkor a kiugró falszakasz úgy két órával tovább árnyékban tartja, de azt mondta nem meri, mert az e-on-os szerelők nem kötik be a sok szükséges könyök miatt. Oda kellett volna további három, mert az átfeszítés meg csak a kiugró falon oldható meg, ahol most is van. A faburkolat mögött tégla fal van, azon van átfúrva az átfeszítő kampó.
    Gondolkodtam egy rendes burkoló szekrény építésén is, de a betonyp lemez csak 9,5-es, a mostani viharos szelekben nem biztos, hogy meg bírná tartani még akkor se, ha mint a mérőszekrényt, betiplizném a falba 30 centi hosszú csavarokkal. Feltámaszkodni akkor is a betonypon kellene neki. Épp elég megtartania ezt a szekrényt.
    Az a fehér bálazsinór csak ideiglenes, míg jobb megoldást nem találok. Arra szolgál, hogy a vékony, felragasztott burolólemez kb öt centivel előrébb nyúlik mint maga a szekrény, hogy több árnyékot adjon, meg kijjebb terelje az esővizet és féltem, hogy az erősebb szelek belekapaszkodva megbontják a burkolatot, így néhány csőszegecsen átfüzve ezt a bálazsinórt, kapott egy stabilizáló előfeszítést a műanyag lemez.
    Nálam a PEN az alsó középső keskeny dobozban van kialakítva, az alsó jobb szélsőből indulnak a mért vezetékek.
    Én mondjuk felajánlottam anno a szakinak, hogy ha besüllyeszti a szekrényt 8-10 centire a szigetelésbe, kialkítom neki a helyet, meg lebontom a betonyp burokalot míg a levezető csövet rögzíti mögötte, de nem vállalta, mondván, az e-on nem biztos, hogy úgy átveszi, ha nem látszik végig a méretlen vezeték csöve vagy csatornája.
    Igy viszont nem tudom, ezek a csövek mennyi ideig tartanak ki az UV miatt. MI van, ha lefestem valami UV védő festékkel? Jövőre láthatóan úgyis elkelne már egy külső festés az egész házon. Nyugdíjas leszek, ráérek majd. Okoz bárkinek bármi frusztrációt, ha más a cső színe? Mostanában már nem tudni, mi mindent tesznek még a szabvány előírások közé.

    1

    [ Szerkesztve ]

    STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing

Új hozzászólás Aktív témák