Új hozzászólás Aktív témák

  • Zsolt1

    tag

    Sziasztok!
    Egy 1970-es évek elején épített társasházban lévő lakás teljes villamos hálózatának felújítása után (a jelenleg aluminium, 1fázis, 20A bővítése 3 fázisra és rézre csere) szeretnék átállni indukciós tűzhelyre a gáztűzhely helyett.
    Abban szeretnék segítséget kérni, hogy 1x20+2x16 amper elengendő ehhez, illetve az összes berendezéshez? A lakásban lenne klíma 1 szobában, az említett indukciós tűzhely, sütő, mosógép, hűtő, mikro, illetve minden más normál háztartásban is használt eszköz, kivétel vízmelegítő/bojler (távhő, melegvíz van).
    Természetesen nem menne minden egyszerre, de mondjuk egy klíma, tűzhely, hűtő, számítógép, mosógép kombinációt el tudok képzelni egy nyári napon. A villanyszerelőtől azt a tanácsot kaptam, hogy ehhez még sok is lesz a fenti amper mennyiség, mert el lesz osztva (első körben azt hittem a 2x16 amperre, hogy csak a tűzhely lenne rákötve, de ezek szerint nem).

    Én csak azon aggódom, hogy
    1. ha "össze-vissza" van minden kötve, akkor nem fogja lecsapdosni a 2 16A-es fázist, ha még a rákötött kisebb dolog mellett bekapcsolom a tűzhelyt? Ajánlott a tűzhely mellé még mást is kötni azokra a fázisokra, amit az használ, ha azok csak 16 amperesek?
    2. ha nincs "össze-vissza" (elosztva) kötve minden akkor elég a 20A a maradék egy fázison? A villanyszerelő 4 ampert mondott a klímára, ha ez igaz, akkor nagyjából elég a 20A, mert a mosógép még (max 2000W), hűtő 200W, számítógép monitorral 300W (persze ez ugorhat a duplájára ha használva van, ha meg még nyomtató is megy, akkor triplájára minimum, persze ez már extrém dolog), meg egy mikro még ~800W.

    Egy átlag klíma ami egy szobát hűt tényleg csak 4 ampert fogyaszt és probléma nélkül el lehet osztani ezt a terhelést (és a többi fentebb megadott dologét egy időben) 1x20+2x16A-en? Vagy esetleg jogosak a félelmeim és érdemesebb lenne 1x25+2x16 ampert kérni? (Nem értek hozzá egyáltalán, csak próbálnék biztosra menni, mert ha később hozzá kell nyúlni a bővítés miatt, akkor biztos vagyok benne, hogy újabb raklapnyi pénzt kellene kifizessek, ha egyáltalán meg lehet majd csinálni, a villanyszerelő meg teljesen indokolatlannak látja - valamelyik oldal megerősítését kérném, annak is örülök, ha a villanyszerelő álláspontját erősítitek meg.)
    Előre is köszönöm a segítséget! :R

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák