Hirdetés
- Voin - Jövő hónapban érkezik a belső nézetes hack&slash korai kiadása
- SPRAWL - Konzolokra is megjelent a retró FPS
- Path of Exile II - A készítők egyórányi stream adásban mutatták meg a játékot
- Akciófigyelő 2024: PlayStation Black Friday leárazások
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Máris túl az 1 millión
- Xbox Series X|S
- Call of Duty: Black Ops 6
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- PlayStation 5
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Assetto Corsa Competizione
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- EA Sports WRC '23
-
GAMEPOD.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
szundybence
aktív tag
válasz szundybence #18253 üzenetére
A Google Earth már megoldódott. A JDownloader még nem. Ha esetleg tudnátok rá megoldást, az nagyon megköszönném.
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18287 üzenetére
Nem azt is csak le kell tölteni?
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18285 üzenetére
Lehet a kernelfrissítést is akadályozni, mint bármely más csomagot. Azért adtam alternatív utat, mert a kérdezőnek nem a legújabb verzió kell. Épp a honlapról letöltöttel van baja.
[ Szerkesztve ]
-
cubix
tag
válasz szundybence #18290 üzenetére
Jdownloader Linuxra: itt. Letöltöd majd chmod +x jd_unix_0_9.sh majd ./ahova-letöltötted/jd_unix_0_9.sh
「시작이 반이다」
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18290 üzenetére
Nincs itt olyan, hogy "nagyok". Mindenki segít a másiknak és tanul másoktól. Ez a Linux közösség.
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18334 üzenetére
Nem igazán értem a kérdést. Ki tudod választani, mi legyen az alapértelmezett program adott fájlokhoz (pl. Wine). Az Asztalra pedig ki tudsz rakni fájlokat. Én nem látom a kettő közötti kapcsolatot.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18336 üzenetére
Ja, akkor azzal kezdd, hogy ikont (parancsfájlt) akarsz az Asztalra.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18338 üzenetére
Egy a sok találat közül: https://help.ubuntu.com/community/UnityLaunchersAndDesktopFiles
Ha nagyjából átnézegetted, lehet kérdezni.
Egy megfelelően megírt szöveges fájl mindössze, amit futtathatóvá teszel.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18340 üzenetére
Hát, ha nagyjából elkészíted a fájl tartalmát, akkor meg tudom mondani, mit javíts ki benne (ezt lehetőleg pastebin-re másold). De vannak Linux-os programok is mkv kezelésére.
Megjegyzés: a parancssoros program nem egyenlő a DOS-os programmal.[ Szerkesztve ]
-
Fritz Teufel
addikt
válasz szundybence #18331 üzenetére
Te is mérted ezeket azonos rendszeren? Egyébként fentebb írtuk, hogy ezek a nyers desktop igénybevételek, nincs benne a rendszer.
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18348 üzenetére
Pont ezért kellene nekem is valami kezdemény, hogy legyen fogalmam róla, hol van a fájlod (mappád). Akkor most már legalább az egyértelmű, hogy nem DOS-os (ami DosBox-szal futna), hanem Win-es program, amit a Wine futtat.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18350 üzenetére
Előbb hadd kérdezzek. Szóval telepítetted Szoftverközpontból az mkvtoolnix-gui-t? Ha valami manuális módon töltötted le és telepítetted, hol van jelenleg a mappája?
Szerk.: Az első kérdés téves a részemről, az pont az ellenkezőjét csinálja. Hogy jön akkor ide a Wine? Én úgy látom, Linux-ra elérhető natív programról beszélünk.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18354 üzenetére
A korábban linkelt oldalon van magyarázó példa. Az Exec= után írod be a szükséges indító parancsot. Egy Wine-nal futó program esetén ez: wine afájlpontoshelyeésneve
Natív alkalmazásoknál pedig a program indító parancsa, pl. firefox, vagy az említett mkvtoolnix-gui az mmg névre hallgat (valamiért mkvmerge gui a becsületes neve, ennek a rövidítése).[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18356 üzenetére
Épp ez az, hogy amit konkrétan írtál, az natívan is létezik, nem kell Wine. Mit írsz be pontosan ahhoz a programhoz, amit futtatni akarsz?
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18360 üzenetére
Ne haragudj, de épp én nem tudok előre jutni. Ha a géped előtt ülnék, már régen tudnám a választ. Így viszont bármit írhatok, úgysem fog működni, hiszen nem ismerem a fájlok helyét (útvonalát). Azt az egy sort szeretném tudni, amit próbáltál beírni. Mert abból legalább sejtelmem lenne, hol lehet az indítandó fájl.
Én mindig azért kérdezek, hogy minél gyorsabban tudjak megoldást találni/adni.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18364 üzenetére
Bár nem akarod, mégis válaszolok. Írtam azt is, hogyan indítasz egy Wine-t használó programot. A natív vonal csak az adott példa miatt merült fel, mert ha van egyszerű lehetőség, felesleges bonyolítani a dolgot.
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18367 üzenetére
Ismétlem. A linken van egy leírás, ami alapján készítesz egy indítófájlt (launcher-t). Az Exec= részhez kell írni a wine programexepontoshelye parancsot. Utóbbi mondja meg azt az indítónak, hogy rákattintáskor futtassa a programexepontoshelye fájlt a Wine-nal.
[ Szerkesztve ]
-
cubix
tag
Most jól értem akkor te egy Windowsos programot akarsz wine nélkül futtatni linuxon? Mert ha ez a terved akkor el kell hogy keserítselek mert wine nélkül windowsos programot nem fogsz tudni futtatni.
「시작이 반이다」
-
fecus
őstag
A windows-os portable programokat is csak windows alatt lehet futtatni csak nem kell felinstallálni. A Linux alatt nem lehet semmilyen windows-os progit futtatni wine nélkül ( néha azzal sem ).
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
Fritz Teufel
addikt
Te most tényleg Linux rendszere akarsz Windows-os alkalmazást futtatni?! Akkor ezért nem értettük a problémát! Soha eszembe nem jutja a flaszter közepén úszóversenyt rendezni
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
Szerintem neked most a working directory a problémád, azaz amikor indítasz egy wine programot, akkor ott keresi a többi fájlt, ahonnan indítottad (ahhoz képest relatívan). Tehát előtte meg kell változtatni a working dirt, vagy a $PATH-t, vagy más módon tudtára adni, hogy hol vannak a fájlok.
Tegnap még működött...
-
nagyúr
válasz szundybence #18388 üzenetére
Ha csak nem direkt akarod látni soxor egymás alatt az avatarod, akkor légy kedves az 5 percen belüli szerkesztési lehetőséget kihasználni a hozzászólásaidnál!
Avatar mellett piros betűkkel írva, zárójelben lévő Szerkesztés szó.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Aethelstone
addikt
Persze az más kérdés, hogy miért használ bárki is TC-t linux alatt, amikor van jópár, sokkal jobb megoldás natívan
Arsenal FC - Go Gunners!
-
Aethelstone
addikt
válasz szundybence #18391 üzenetére
csak te keveset tudsz ezeknek a dolgoknak a mélységeiről, azért beszél butaságokat.
A személyeskedést szerintem tessék mellőzni....köszönöm. Nyilván Te vagy minden titkok tudója, de hidd el, hogy bármilyen TC-vel összerakott anyagot fel lehet dolgozni natív linuxos eszközökkel. Max. Te nem ismered ennek a módját.
[ Szerkesztve ]
Arsenal FC - Go Gunners!
-
törölt tag
válasz szundybence #18391 üzenetére
-
Aethelstone
addikt
válasz szundybence #18397 üzenetére
FYI:
http://www.krusader.org/documentation/splitter.html
http://www.krusader.org/documentation/checksum.html
Az olvasás néha marha hasznos tud lenni.
Arsenal FC - Go Gunners!
-
Aethelstone
addikt
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18383 üzenetére
Azt hiszem akkor az utolsó válaszom a témával kapcsolatban. Nem, nem próbáltam ki azt a konkrét programot, amit említettél. Viszont sok más programot igen, amiket Wine-nal használok, vagy kipróbáltam korábban. Én azt sejtem, hogy a fájl útvonalával van probléma.
[ Szerkesztve ]
-
A kép alapján, amit linkelsz, ott is van egy ilyen környezeti változó beállítás. (WINEPREFIX)
[link]
Kicsit utána Guglizva látom, hogy több ilyen wine környezetet fel lehet építeni, ezek alapján jött az ötlet, hogy mi lenne, ha bemásolnád a saját, vagy akár a közös wine wines(nek tűnő: ~/.wine/drive_c...) mappájába, mintha tényleg winen lenne. Elsősorban a ProgramFilesba, hiszen az a wines környezetben már alapból benne van a PATH-ban, azaz ott tudja keresni a részeit.
Ezenkívűl érdemes olvasni még: [link] Ebben pl benne van az asztali ikon készítés is, sőt a WINEPREFIXről is.Sajnos, pontosan leírni, hogy mit kell én sem tudom, viszont van elképzelésem és segítek keresni.
Tegnap még működött...
-
törölt tag
válasz szundybence #18397 üzenetére
Well, én feltelepítettem, a végén kérdezte, akarok-e indítóikont az asztalra, akartam, kirakta, elindítja. Igaz, én Debian Jessie-n csináltam, XFCE felületen. Indítóikon tartalma az első képen.
Különben meg azért alakul így, mert nem pusztán felvetsz egy programot, aminek használatához segítséget kérsz, hanem meg is indoklod, hogy azért használod ezt, mert olyat tud, amit a linuxos programok nem tudnak. Erre egy linuxos fórumon természetesen az az első reakció, hogy tudják, pl. ez vagy az. És ahelyett, hogy kipróbálnád, felhúzod az orrodat. És ez még enyhe kifejezés itt.
[ Szerkesztve ]
-
joecontra
addikt
válasz szundybence #18420 üzenetére
Azt hiszem én értem mit szeretnél. Egy Wine alá nem telepített .exe fájlhoz szeretnél asztali beállítófájlt - .desktop- (ikon az asztalon) készíteni. Amit sikerül összehozni, az meg nem indítja az .exe-t.
Jól értem?
Üdv,
J -
törölt tag
válasz szundybence #18420 üzenetére
Jó. Akkor kérdések:
1. Hol van ez a könyvtár? A ./.wine-ban nyilván nincs, mert nem telepítetted oda. Ubuntun nyilván nincs, mert windowsos program. Az Ubuntuval azonos merevlemezre telepített Windowson van? Elérési út?
2. Már csak halkan merem megkérdezni: mi célból raknál ki erre (mire is) mutató ikont az asztalra? A telepítőre mutat? Valahova telepített futtatandó állományra?A legelső ebben a témában írt hsz-ed:
"Van néhány (DOS/Windows) programom amit jobb egérgomb és megnyitás a Windows loader programmal sikerül elindítani, de ez kényelmetlen. Jobb lenne kitenni az asztalra, de nem tudom hogyan kell. Segítenétek?"
Tehát a jobb egérgombos Wine-nal indítás asztali ikonos alternatíváját kérted, nem?
Második:
˝"Az Asztalra pedig ki tudsz rakni fájlokat."Épp az, hogy windowsosat nem tudok úgy, hogy működjön is.˝
Ez is erre utal.Ehhez képest kvázi hülyének nézve néhányunkat már azzal jössz, hogy nem Wine alá telepítettről van szó.
Wine nélkül a büdös életben nem fogsz windowsos programokat Linuxon elindítani. Hogy képzelted?
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18440 üzenetére
A hibaüzenetek alapján tudunk csak mondani valamit. Ehhez a pastebin-t használd.
Ezt az 5 perces dolgot már ideje lenne megjegyeznem.[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
válasz szundybence #18445 üzenetére
A 14.10 nyúlfarknyi támogatású lesz a 14.04-hez képest:
-
Aethelstone
addikt
válasz szundybence #18440 üzenetére
Szia!
Mivel én is genya voltam Veled, ezért most elnézést kérek és próbálok konstruktív lenni. Szóval, azt nem tudom, hogy a 14.10-es repóban milyen Virtualbox van, mivel én mindig külön letöltöm innen:
12.04-es Ubuntut használok. A repókban azt hiszem, hogy nem ugyanaz a Virtualbox van, ami a weboldalon, hanem az OSE(Open Source Edition), az oldalról meg a fullos változat tölthető. Aztán a dpkg -i / apt-get install -f kombóval telepítem.
Egyébként próbáld parancssorból indítani, mert ott majd lehet látni, hogy miért hal el.
[ Szerkesztve ]
Arsenal FC - Go Gunners!
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18452 üzenetére
Rémlik valami, hogy a honlapon (szerveren), ahonnan infókat kér, változtattak valamit, és így a programot is módosítani kellett, ami még nincs benne a tárolókban. Külső tárolót kellene felvenni hozzá (ha van), vagy megvárni, míg javítják. Bár az is lehet, hogy nem is Xubiban van ez, hanem másik rendszerben. Nem vagyok biztos benne.
[ Szerkesztve ]
-
Aethelstone
addikt
válasz szundybence #18452 üzenetére
Van itt egy thread [link] erről a témáról. Mármint az időjárás widgetről. Különféle megoldások vannak, szerintem Neked kellene kiválasztani, hogy melyik a szimpatikus.
Arsenal FC - Go Gunners!
-
Aethelstone
addikt
-
szundybence
aktív tag
válasz szundybence #18484 üzenetére
Csináltam képet is:
-
MODERÁTOR
válasz szundybence #18485 üzenetére
UEFI-s telepítés vagy hagyományos? Ha hagyományos, akkor mi a beállítás (automatikus, eszköz vagy partíció)? Próbáld meg úgy is, hogy terminálból futtatod a Systembacket, akkor a GRUB telepítésénél kiírtak után hátha okosabbak leszünk.
(#18490) ubyegon2: Valóban azt jelenti, de nem olyan egyszerű a dolog. Gyakorlatilag a Systemback is ugyanazt csinálja mint mikor kézzel telepítesz, szóval jó eséllyel úgy sem menne a dolog. Viszont valamit csak oda kellett írnom ha már automatikusan nem megy.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz szundybence #18498 üzenetére
Igen, ez a legutóbbi fejlesztésem. Ugye sudo paranccsal nem indítunk grafikus alkalmazásokat, mivel ha a felhasználó könyvtárában van a hitelesítéshez a fájl, akkor ha annak a tulajdonosa a root felhasználó lesz, akkor nem tudsz utána a grafikus felületbe bejelentkezni. Erre számos példát lehetne mondani, sokszor olvastam róla én is.
Ha véletlen nem lenne telepítve a gksu csomag, akkor ezzel a paranccsal indítsd:/usr/lib/systemback/sbsustart systemback gtk+
Ellenben a sima
gksu systemback
is megteszi.
-
MODERÁTOR
válasz szundybence #18504 üzenetére
Az a helyzet, hogy nem is írta ki, hogy egyáltalán próbálta volna telepíteni a rendszerbetöltőt. Mindjárt csinálok az elmondottak alapján egy tesztet.
-
Dhampir
félisten
válasz szundybence #18484 üzenetére
Nem muszáj Xubuntuval szenvedni, akár felteheted a Linux Mint 17 XFCE verziót is.
-
nagyúr
válasz szundybence #18504 üzenetére
Nem tudom itt mi lehet a gond, de amíg kapsz választ, addig nézd át a GRUB- ot, hogy nincs- e valami érdekes bejegyzés benne, ami az alaptól nagyon elüt.
Biztosan meghajtóra telepítetted a GRUB- ot nem partícióra?ALT+ F2
gksu gedit /etc/default/grub -itt tudod szerkeszteni a GRUB- ot, ha kellpélda innen:
# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT="3"
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""Fenti linken jól leírják, hogy melyik bejegyzés micsoda, miként lehet módosítani.
(#18507) Dhampir
Ez bizony valóban az eddigi legjobb ötlet! Nekem mondjuk letépték az arcomat, mikor MINT- et ajánlgattam itt az Ubi fórumon, de néha tényleg nincs más hátra!
Támogatom maximálisan![ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
MODERÁTOR
válasz szundybence #18509 üzenetére
Nekem is kiírta ugyanezt a hibaüzenetet 32-bites Ubuntu 14.04-el. De kiírta a konkrét okát is:
/usr/sbin/grub-probe: error while loading shared libraries: libudev.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory
grub-install: error while loading shared libraries: liblzma.so.5: cannot open shared object file: No such file or directoryAminek az oka az, hogy szemét került a libudev.so.1 szimbolikus link végére. Ennek utána járok, és amilyen gyorsan csak lehet javítom a problémát.
-
MODERÁTOR
válasz szundybence #18513 üzenetére
Neked egyébként ugyanúgy 32-bites rendszered van?
Amúgy vicces a te terminálos tesztelésed, mert a lényeg, a hibakimenet át lett irányítva valahova. Ez tuti, mert az mkfs hibakimenetbe beküldi a legelején a verziószámát, és ezt sem mutatta nálad.
Amúgy egyelőre úgy tűnik, hogy csak a 32-bites rendszereket érinti (már ha neked is az van), de azon belül sem mindegyik szimbolikus linket (amiket véletlenszerűen néztem azokkal minden rendben volt). Logikai hibát nem látok a kódban, de a GCC máskor is megviccelt már pont a link klónozásos inline függvénynél. Akkor szegmentációs hiba volt néhány linknél, de csak GCC 4.9-el. Viszont debug információkkal vagy inline nélkül nem jelentkezett. Kész rejtély volt, ezért írtam át a kódot. -
MODERÁTOR
válasz szundybence #18518 üzenetére
Egyelőre úgy tűnik, hogy megint az inline utasítás miatt van a probléma. Elég fura a viselkedése, ugyanúgy mint múltkor. Csak éppen akkor nullázta a kiolvasott útvonalat (nullptr, ezért kaptam szegmentációs hibát létrehozáskor), most meg hozzácsap némi értelmetlen információt. Hogy miért azt csak a GCC fejlesztői tudhatják, én nem olvasok assembly kódot.
Persze természetesen a Systembackben tudom korrigálni a problémát, holnap agyalok rajta. Az inline utasítás elhagyása egy elég egyszerű és gyors megoldás lenne, de némileg csökkenti a sebességet. Ez kicsit akkor is irritál ha egyébként elhanyagolható a különbség. -
MODERÁTOR
válasz szundybence #18521 üzenetére
Gyakorlatilag arról van szó, hogy külön függvényekben van megoldva a szimbolikus linkek klónozása. Az egyik direkten ezt csinálja úgy, hogy a másik segítségével olvassa a forráslink tartalmát. Az inline utasítás arra jó, hogy ne függvényhívás történjen (ami a sűrűség miatt költségesebb), hanem ahelyett fordításkor behelyettesítődik a függvény tartalma (persze nem forráskód szintjén). Ezáltal ugyan nő a tárgykód mérete (ebben az esetben elhanyagolható mértékben), viszont nő a sebesség is.
Elméletileg a forráskód jó, és az esetek nagyobb részében ténylegesen is jól funkcionál. Gyakorlatilag meg ez van... -
MODERÁTOR
válasz szundybence #18524 üzenetére
Sikerült megoldanom a problémát úgy, hogy szép is és jó is legyen. Tehát egy frissítés után (az 1.1.1.201-es verzióra) nálad is működnie kell.
Köszi, hogy szóltál róla, és persze elnézést a kellemetlenségért. -
Dhampir
félisten
válasz szundybence #18533 üzenetére
Köszi a tippet!
Hm, egy sereg platformra, Unixra, Windowsra stb. is elérhető.
Tud magyarul is?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest