Hirdetés
- Voin - Jövő hónapban érkezik a belső nézetes hack&slash korai kiadása
- SPRAWL - Konzolokra is megjelent a retró FPS
- Path of Exile II - A készítők egyórányi stream adásban mutatták meg a játékot
- Akciófigyelő 2024: PlayStation Black Friday leárazások
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Máris túl az 1 millión
- Call of Duty: Black Ops 6
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Assetto Corsa Competizione
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- EA Sports WRC '23
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Máris túl az 1 millión
- PlayStation 5
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
-
GAMEPOD.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz Keef_Lee #23532 üzenetére
"Do a "chmod +x ./DreamStream-E2-<version>.elf" and start it. On 64Bit systems ia32-libs are required to run the installer!"
Használhatod a Jobb gomb/Tulajdonságok/Jogosultságok/Futtathatóvá tételt is. Aztán futtasd Terminálban a fájlt. Valószínűleg kicsomagolja magát valahova, majd ott az obj mappába lépve ki kell adnod a make utasítást.
Pótoltam a kimaradt részt.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Keef_Lee
senior tag
válasz Keef_Lee #23595 üzenetére
Most csatlakoztattam a lemezkezelőben és utána adtam ki a parancsot úgy, hogy az sda5 helyett azt a hosszú számsort írtam be, amit odaírt (oce2fd....), most úgy tűnik, hogy jó. Köszönöm.
Akkor had kérdezzek még egy bónuszt
Conkyba szeretnék hőmérsékletet is kiíratni. Telepítem a sudo apt-get install lm-sensors
sudo sensors-detect (itt sokat kérdezett, mert nem ismert fel dolgokat.)
sensors
Utána két dolgot ír:
adapter virtual device +50.0 C
Core0 Temp: +41.0 C
Core1 Temp: +41.0 CKözben a winyot a lemezekkezelője egész más hőre írja. A proci pedig egymagos valójában. Ezt a virtual device-t meg nem tudom, hogy milyen eszköz.
Melyike micsoda szerinted? -
Lathronos
őstag
válasz Keef_Lee #23714 üzenetére
Videotárból nem egyszerűbb letölteni? Onnan akár Full HD-ben is megszerezheted ami kell.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
spammer
veterán
válasz Keef_Lee #23714 üzenetére
timeout idotartam futtatando_parancs
Scriptben kb. ennyi:
#!/bin/bash
timeout 1h ffmpeg_parancs_és_paraméterek ; sleep 1m && sudo poweroffAz automatikus kikapcsoláshoz az kell, hogy a poweroff parancshoz ne kérjen jelszót, ezt a visudo-val tudod beállítani:
sudo EDITOR=nano visudo
aztán a megfelelő helyre bemásolod:
felhasznaloneved ALL=(ALL) NOPASSWD: /sbin/poweroff
lásd: [link]
szerk: ha Ubuntu 15.04-et vagy frissebbet használsz, akkor az már systemd-s, tehát elvileg a poweroff paranccsal való jelszavas dolgot nem kell piszkálnod, mert a systemctl poweroff parancs lelövi a gépet jelszó nélkül (legalábbis Arch alatt így van). Ha így van, akkor a fenti visudo rész tárgytalan és akkor ez mehet:
#!/bin/bash
timeout 1h ffmpeg_parancs_és_paraméterek ; sleep 1m && systemctl poweroff[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
spammer
veterán
válasz Keef_Lee #23722 üzenetére
Igen, szövegszerkesztővel, mentsd el amilyen néven akarod, .sh kiterjesztéssel (bár a kiterjesztés nem feltétlenül kell). A példádnál maradva legyen mondjuk: ffmpeg-fixtv.sh
Tedd futtathatóvá: biztos van a jobb klikkes menüben ilyesmi, ha nincs, akkor terminálban: chmod +x ffmpeg-fixtv.sh
Elvileg desktopra kirakva le kellene futnia így is, először valami rövidebb felvétellel teszteld le, mondjuk 10 másodpercnyi videóval (timeout 10s)
Ha akarsz neki rendes parancsikont és azt, hogy a menübe is bekerüljön, akkor .desktop fájlt kell létrehoznod például a /home/felhasznaloneved/.local/share/applications könyvtárba, tetszőleges névvel, például: ffmpeg-fixtv.desktop
Ez is sima szöveges fájl, tartalma kb. ennyi:
[Desktop Entry]
Version=1.0
Type=Application
Name=ffmpeg-fixtv
Comment=Record fixtv stream
Icon=/eleresi/ut/az/ikonhoz/ikon.png
Exec=/eleresi/ut/ffmpeg-fixtv.sh
Terminal=false
Categories=VideoHa viszont használsz parancsikont, akkor jól jöhet egy visszajelzés arról, hogy a script elindult, erre használhatod a notify-send parancsot, elvileg alapból telepítve van (libnotify-bin a csomag neve, ha minden igaz).
Tehát egy 10 másodperces ffmpeg teszt (az sleep-nél az 1m azt jelenti, hogy 1 percet vár és utána adja ki a poweroff parancsot, akár ezt is átírhatod rövidebbre, pl. 15s)
#!/bin/bash
notify-send "felvetel indul" && timeout 10s ffmpeg_parancs_és_paraméterek ; sleep 1m && systemctl poweroffKipróbálni nem tudom, fejből ment, szóval lehet, hogy kell rajta még finomítani.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz Keef_Lee #23755 üzenetére
Örülök, hogy sikerült. Látom, hogy a timeout nem is kellett, mert az ffmpeg-ben lehet limitálni a felvétel időtartamát, így valóban jobb megoldás.
Egy javaslat: a változóknál (variable) érdemes a `backtick` formázás helyett a $() alakot használni:
name="$(date +%Y-%m-%d_%H.%M).mkv"
Mert habár a `backtick` formázás is működik, már elavultnak számít (lásd: [link]) a $() alak könnyebben átlátható, ha esetleg tovább kell bonyolítani a parancsot, főleg olyankor, amikor több parancsot szeretnénk egymásba ágyazni. Bővebben: [link], [link]
Jobb, ha a megfelelő módszer rögzül bennünk a használat során.
-
spammer
veterán
válasz Keef_Lee #23759 üzenetére
Semmi gond, valahol el kell kezdeni. Brutális mennyiségű lehetőség (és ezáltal információ) áll rendelkezésre linuxon, de legalább mindig lehet tanulni valami újat/érdekeset/hasznosat. A shell scriptelés egyébként nagyon-nagyon hasznos dolog, érdemes gyakorolni, tanulgatni, nagyban meg tudja könnyíteni az ember életét.
-
spammer
veterán
válasz Keef_Lee #23763 üzenetére
Nem lesz egyszerű, a cron(tab) kicsit kényes.
Teszteld egyszerű dolgokkal először, hogy fut-e rendben (ez percenként fut le, ennél rövidebb idő nem lehet):
*/1 * * * * /bin/echo "teszt_blablabla" >> /home/felhasznalonev/teszt.txt
Vagy időponttal tesztelve:
*/1 * * * * /bin/date +'%H:%M' >> /home/felhasznalonev/teszt.txt
Ha működik, akkor próbálhatod a scriptet megadni neki, de egyelőre a variable, sleep, suspend nélkül, csak egyszerűen az ffmpeg-et a paramétereivel (mondjuk 1 perces felvételt), valami ilyesmit:
#!/bin/bash
ffmpeg -i rtmp://video.fixhd.tv:1935/fix/sd.stream -t 0:01.000 -r 25 -c copy /home/neved/konyvtar/crontab_rec_test-$(date +'%H_%M').mkvÉs ami fontos lehet, hogy használj teljes elérési utat a crontab-ban is, amikor a scriptedre mutatsz (például futtatás 3 percenként):
*/3 * * * * /home/felhasznaloneved/konyvtar/fixtv_rec.sh
Továbbá úgy néz ki, hogy a systemctl suspend nem megy crontabon keresztül jelszó nélkül, ezért le sem lövi a gépet. Ezt valószínűleg viszont ki lehet iktatni a már előzőleg leírt visudo módszerrel, lásd: [Users without sudo privileges], de ezt nem próbáltam.
____
(#23764) nolika : Szerintem a haladó topikban nagyobb az esély a válaszra.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz Keef_Lee #23795 üzenetére
A suspendnél azért nem kér jelszót, mert a cron nem interaktív ("háttérben fut"). Én a service statusban láttam, hogy jelszó kellett volna neki. Én a cronie-t használtam (Arch Linux alatt), ott a
systemctl status cronie
paranccsal csekkoltam a cron service-t. Nem tudom, hogy Ubuntu alatt mi a cron csomag illetve service neve, de a
systemctl status cron_service_neve
paranccsal tudod csekkolni.
Ha a visudo módszerrel nem megy a jelszó kérés kikapcsolása a systemctl suspend-hez, akkor megpróbálhatod a pm-suspend csomagot felrakni és annál kiiktatni a jelszót. Majd a scriptben a
sudo pm-suspend
paranccsal lehet megpróbálkozni ezután (a systemctl suspend helyett). Ebben az esetben kell elé a sudo, de ha a visudo-ban ki tudod iktatni a jelszó kérését, akkor talán így nem fog jelszót kérni és lefut cronban is. Nem próbáltam még.
A crontab fájlt ne akard direktben szerkeszteni, nem véletlenül van így megoldva. Egyébként a /var/spool/cron/crontabs könyvtárban van tárolva, lásd: [link]
-
-
Fenyő
őstag
válasz Keef_Lee #23877 üzenetére
Plop boot Managert kiírhatod CD-re, amit feltelepítve aztán tudsz usb-ről is bootolni, akár egy P2-esen is, miután felkerül a Linux természetesen a Grub felülírja a Plopot, amúgy milyen gép (bizonyos K7 alapúaknál van egy ilyen bug, hogy félbemarad a telepítés, de így fejből már nem emlékszem mi volt, ha volt rá megoldás)?
[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
spammer
veterán
válasz Keef_Lee #23877 üzenetére
A Plop Boot Manager segítségével megoldható a pendrive-ról bootolás olyan gépek esetében is, ahol a BIOS nem támogatja az USB bootot. CD-re kell kiírni a plopot, azzal indítasz, aztán rá lehet dugni a pendrive-ot és onnantól tudsz róla telepíteni. Nem használtam, szóval talán valaki más tud segíteni, ha érdekel, vagy olvass utána, keress rá youtube-on. szerk: közben megelőztek.
Ha ez nem jó, akkor van minimál install (netinstall), ami bőven ráfér CD-re is:
Debian netinstall
Ubuntu minimal CDMindegyiknél az alaptelepítés végén tudod kiválasztani, hogy milyen grafikus felületet akarsz. Értelemszerűen netkapcsolat kell, mert onnan szedi a cuccokat, lehetőleg gyors, kábeles netet használj.
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
válasz Keef_Lee #23881 üzenetére
Az tényleg kissé soknak tűnik bár attól is függ, hogy 32 vagy 64 bites verzió, előbbi 150mb, utóbbi 200mb körül eszik alapból, compton az csak régebbi Nv karikhoz kell zárt driver esetén, egyéb esetekben (nyílt Intel/Amd/Ati/Nv, zárt Amd) hatékonyabban küszöbölhető ki a tearing, bár a compton sem eszik túl sokat (kb 20-30mb körül, procira való hatása pedig erősen a karitól, ill. a driverétől függ, ill. az xfwm4 kompozitorát is ki kell lőni a használatához), szóval nem csak azon múlik (munkamenet és indításban érdemes körülnézni, van-e olyan felesleges dolog, amit nem használsz), alap 32 bites Xubuntu ennyit eszik;
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
-
Lathronos
őstag
válasz Keef_Lee #23881 üzenetére
270 MB RAM fogyasztás sok? Manapság rekordnak számít ha valami ilyen keveset használ. Az én Ubuntum(igaz arra Cinnamon-t telepítettem a Unity helyére) alapjáraton felzabál 1 GB-ot a 3-ból PC-n, a laptopon meg 2 GB-ot a 16-ból. Én semmit nem pakoltam a Voyager startup managerébe, amit ott látsz, azt a voyager fejlesztőcsapata pakolta bele. A compton viszont ahogy Fenyő kolléga is megjegyezte, kelleni fog a videokhoz és a szaggatás nélküli képmegjelenítéshez(pl. böngészőben görgetéskor látni leginkább).
[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz Keef_Lee #23888 üzenetére
A gyenge PC nálam egy P4-et jelent minimum 512 MB RAM-mal. Manapság 1 GB DDR vagy akár sima SD RAM-ot is hozzádvágnak egy ezresért itt a hardveraprón. Szerintem ennyi plusz kiadás még nem sok, és akkor már tényleg nem lehet panasz a működésre ha van egy jobb P4-es CPU(2 GHz feletti) is a PC-ben/laptopban és egy jobbfajta videokártya(Geforce 4 vagy ezzel egyenértékű ATI). A VIA S3 elég necces, azon még épphogy elfut a Voyager.
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
válasz Keef_Lee #23887 üzenetére
Via S3 , Azon semmilyen kompozitor nem fog futni, jobb is ha kikapcsolva hagyod az ablakkezelő hangolásánál, full prociból próbálta tolni akkor a comptont is, szóval akkor megvan ludas, hiába amúgy erősebb proci, azon komolyabb disztró nem fog futni.
Lathronos: Jó a compton (Openbox-hoz, LXDE-hez), de Xfce esetében jobb "gyári" megoldások vannak rá (Synchronize drawing to the vertical blank opció opengl 1.4-es képes karik esetében nyílt driver esetében 90%-ban megoldja a problémát, a maradékot pedig xorg.conf.d-és beállítófájlok segítségégével meg lehet oldani), leginkább csak zárt Nv driver esetében lehet szükséges.
[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz Keef_Lee #23895 üzenetére
Legalább az asszonynak is meghozod a kedvét egy kis ... Pont a forró teámat ittam miközben olvastam, a többit szerintem kitalálod. A panelre visszatenni úgy lehet, hogy jobb egérgombbal kattintasz a panelre, majd új elem hozzáadása -> és azt hiszem kisalkalmazások vagy valami ilyesmit kell keresni.
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
válasz Keef_Lee #23895 üzenetére
Panelen jobb klikk és panel beállításai elemek fül alatt tudsz hozzáadni vagy eltávolítani dolgokat a panelről, hangerő ikon indikátor bővítményben jelenik meg, tehát az feltétlen szükséges hozzá, de fentebb linkeltem, milyen alap dolgokat szükséges elindítani (ebből még nyilván le lehet venni a képernyővédőt, meg nyomtatást ha nem használod).
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
válasz Keef_Lee #25257 üzenetére
Szia!
Az a $ az echo on és a mount között nem kell.
2. A 755-ös jogot próbáld ki.
3. Pontosan mit ír, ha futtatnád a szkriptet? Esetleg egy sh -x/szkript/eleresi/utja.sh mit mond Neked?
4. Miért nem teszed be fstab-ba a csatolást és akkor mindig boot alatt felcsatolja?
Minden egér szereti a sajtot... Kivéve a Logitech G305.
-
spammer
veterán
válasz Keef_Lee #25259 üzenetére
#!/bin/bash
sudo mount -t vboxsf -o uid=1000,gid=1000 Osztott_mappa /media/sf_Osztott_mappaAbban a könyvtárban legyél, ahol a script van, aztán:
./scriptneve.sh
Vagy másold be olyan helyre, ami a $PATH-ban van (terminálban: echo $PATH), mondjuk a /usr/bin-be vagy a /bin-be, majd nyiss egy új terminált, aztán utána meg tudod hívni a parancsot csak simán a script nevével:
scriptneve.sh
Egyébként nem muszáj a .sh kiterjesztést a végére írni, a linux nem fájlkiterjesztés alapján dönti el, hogy milyen program. Az első sorban található #!/bin/bash miatt tudni fogja, hogy ez egy bash script.
szerk: ha megváltoztatod a mappát, akkor természetesen köhögni fog, de akkor a scriptben is ugyanúgy át kell írnod, mintha azt fstab-ban tennéd, az elérési útnak mindig stimmelnie kell.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz Keef_Lee #25261 üzenetére
Persze, hogy nem engedi felhasználóval, emelt jogosultság kell. Alapismereteket nem olvastad át?
Legegyszerűbb terminálban:
sudo cp /home/neved/könyvtár/scriptneve.sh /bin
Értelemszerűen a pontos és valós elérési utat add meg a scriptedhez.
szerk: miután átmásoltad, nyiss új terminált, utána látni fogja a parancsot (a scriptet), így a script nevével tudod majd futtatni terminálból, bármelyik könyvtárban is vagy.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz Keef_Lee #25265 üzenetére
win_mappa.sh paranccsal próbáltad futtatni? Mert a fájlnév végén meghagytad a .sh-t, így futtatni is ezzel a névvel kell (hiszen a $PATH-ban is ezt látja).
Ha nem akarod mindig beírni a végére, hogy .sh, akkor nevezd át:
sudo mv /bin/win_mappa.sh /bin/win_mappa
Utána terminál újraindítás után működnie kell a win_mappa parancsnak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - Ryzenhez! Baromi olcsón!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest