Új hozzászólás Aktív témák

  • Soulfly842

    addikt

    válasz #86564352 #6240 üzenetére

    "Még mindig nem érted a rendőrök kezdettől benne voltak az oltási tervben és kapták a Pfizert? "

    Mennyivel hamarabb kapták végül 2-3 héttel?

    "Talán mert egy normális országban fontos társadalmi csoport?
    Talán mert jobb helyeken kezdettől benne voltak az oltási tervben, nálunk pedig nem? Talán mert az ovi, ált. suli nyitva volt ősz óta? Talán mert elöregedett szakma? Talán mert óvónő 3-6 éves gyerekkel nem lehet távolságot tartani és maszkot sem hordani? Talán mert egy 7-14 éves tanítása távolságtartás szempontjából nem annyiból áll ahogy elképzelitek jó messze a tanár a táblánál "biztonságban"?"

    Nem azt mondtam, hogy nem kellene megkapniuk, hanem azt, hogy járványügyi szempontból vannak olyan területek, ahol tünetes felnőtt emberek sűrűbben érintkeznek, találkoznak.. Egy forgalmasabb benzinkúton hány ember, hány külföldi, hány potenciális fertőzött, hány tünetes beteg fordul meg naponta?

    Kezébe prcücköl, felhúzza a maszkot és megy fizetni készpénzzel, apróval.

    Több benzinkutast ismerek, akik már az első hullámban elkapták mégis potenciális szuperterjesztők lehetnek, mert veszélyeztettebb emberekkel is érintkeznek, találkoznak.

    De a felsorolás ugyanúgy áll.. Hasonló a sarki bolti eladó, a coop alkalmazott, a postás, a futár, s még ezernyi más szerep is. Ha megvizsgálnánk tömegesen, hogy járványügyileg egy ált. tünetmentes fiatal, vagy tömegesen ezekben a más potenciális gócpont gerjesztők közül hol generálódik több fertőzés - nem lenne kérdés, hogy melyik jönne ki 'első helyre'.

    Értsd meg, én nem azt mondom, hogy a tanárok nem érdemlik meg ezt, hanem általános járványügyi szempontból az ilyen potenciális szuperterjesztőket kellene minimalizálni.

    Gyógyszertáros ismerősöm, aki alapban jól menő vállalkozó, de most a családi patikába besegít a terhelés miatt: Tudod hányan jöttek már az első hullám után is nap, mint nap, hogy adjak valamit nekik, merf nem érzi az ízeket és a szagokat.

    Kb. ilyen az általános gondolkodás is sajnos.

    Most a saját szemüvegeden nem látsz túl, mert egy percig sem firtattam, hogy a tanárokat szükséges-e oltani, de azt igen, h. még - feltehetőleg 50-70%-os védettségnél is ilyen köröket fogunk futni. Hogy primer szerepük van, mert a média felkapta:

    Holott ezernyi más terület van, ahol ugyanúgy - vagy akár sokkal jobban - ki vannak téve a veszélyeknek. Velük senki sem foglalkozik. Ne vedd ezt úgy, mint egy általános támadást, mert nem az. Ezzel is foglalkozni kellett volna.

    A védekezés szempontjából veszélyeztett munkakörök, s eszerint való oltás. Vannak országok, ahol ez külön feltüntethető regisztrációkor.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák