Új hozzászólás Aktív témák

  • Mr K

    senior tag

    válasz balojazz #61321 üzenetére

    Maradjunk általános síkon, talán. (És nem velem vitatkozol, hanem a cikkekkel, amiket olvastam. Nyilván egyszerűbb lenne, ha elolvasnád te magad. Meg megbízhatóbb.)

    1. Attól, mert valaki egészségesnek látszik, még nem biztos, hogy az. (Pl. magas vérnyomás, csontritkulás, stb.)

    2. Attól, mert valaki a vizsgálatok szerint egészséges, még nem biztos, hogy az. Erre éppen a long covid a legaktuálisabb példa: van rengeteg komolyan beteg páciens, akinek minden lelete normális.

    3. Ezt a távoli jövős kockázatot nem egészen értem, hogy hogyan érted. A kockázat az kockázat, amit általában mérni lehet. Pl. meg lehet nézni, hogy egy adott korosztályban milyen gyakori a szívinfarktus elhízottak és normál testsúlyúak között, és annak alapján ki lehet jelenteni, hogy az elhízás X%-kal növeli a szívinfarktus kockázatát. Ez nem valami távoli, elvont kockázat, hanem nagyon is konkrét, és az okozza, hogy az elhízottak szervezetében a dolgok kevésbé jól működnek (akkor is, ha (még) nem értjük, hogy konkrétan mi és miért). Tehát amikor azt olvassuk, hogy az enyhe tünetekkel átvészelt Covid fertőzés 50%-kal növeli a szívinfarktus kockázatát (az orvosi adatbázisok elemzése alapján), akkor jogal feltételezhetjük, hogy a Covid fertőzés után a szervezet kevésbé jól működik (akkor is, ha pillanatnyilag nem tudjuk, hogy miben is áll ez a rosszabb működés konkrétan).

    A gyermekekben számos ok miatt nehéz diagnosztizálni a Covid esetleges negatív utóhatásait. Pl. még még fejlődnek (hogy kicsit lassabban vagy gyorsabban, az más miatt is lehet). Rengeteg bennük a tartalék (ha egy gyerekben kétszer annyi az energia, és tízszer gyorsabban regenerálódik, mint egy felnőtt, akkor nem könnyű észrevenni, hogy valójában 30% ebből elveszett). Nem egyértelműek a tünetek (pl. fáradság hiperaktivitásban is manifesztálódhat). Nem nagyon tudják elmondani, ha valami bajuk van (és nem is nagyon vannak tisztában vele). Stb.

    #61322 t72killer ellenvetését nem egészen értem: rengeteg gyermek van, akiben a covid fertőzés tartósan nyomot hagy (azaz long covidosok).

    ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

Új hozzászólás Aktív témák