Új hozzászólás Aktív témák

  • Z.É.T.

    őstag

    válasz Z.É.T. #58103 üzenetére

    No, két nap alatt túl vagyok a szívtájéki fájdalom kivizsgálásán.
    Tldr: nincs szívprobléma, vélhetően poszt-covid neurológiai tünet ez is, a többi egyéb mellett.

    Igyekszem viszonylag röviden:
    Nagylabor, mellkasröntgen, szívultrahang, EKG, - és nagy nagy beszélgetések 3 orvossal, köztük kardiológus főorvossal és neurológussal. A mai egy 7 órás etap volt, végül a 24 órás EKG már kimarad, nem szükséges.

    Laboreredményem tökéletes, minimális májenzim bejelzés a néhány napig szedett NSAID miatt, egyébként troponintól koleszterinig minden tankönyvi.
    Volt egy két órás beparáztatás, amikor haza sem akartak engedni, ahogy kiderült, egyszer már vizsgáltak ezzel sok éve. Nem emlékeztem már rá.

    Nagyon lelkiismeretes és segítőkész volt minden doki, pedig horror nyomás van rajtuk. Az új háziorvosom, a kardiológus és a laboros aktívan kommunikált telefonon, hogy mielőbb felgöngyölítsék az ügyet, miután elmondtam, hogy 92 éves demens-ápolásban vagyok.

    Közösen arra a következtetésre jutottunk, hogy mivel az előző hasonló problémám arra az időszakra esett, amikor az ME/CFS-em a legrosszabb szakaszában volt, hogy a covid (ismét) felerősítette ezt is.

    Ami közérdekű infó lehet, hogy míg tavaly decemberig hullámokban jelentkeztek nem elhanyagolható, de nem is drámai arányban különböző poszt-covid tünetesek (kardiológiai, neurológiai vonal), addig az omikron hullám elindulása óta - idézem - "olyan, mintha minden nap tömegkarambolok lennének városszerte".
    És ami változott, hogy míg a korábbi hullámokban döntő többségében oltatlanok körében volt jellemző, addig az omikron hullámban már nagyjából egál az oltott - oltatlan arány. (ez ugye még így is némi oltott előny az 50% feletti átoltottság miatt, de már nem jelentős)
    És jelentősen eltolódott a különböző utólagos tünetesek aránya közép-, és időskorúaktól a fiatal és fiatal-középkorúak felé.

    Szóval, ibuprofent abbahagyhatom, szépen fokozatosan elkezdhetem fizikailag terhelni magam, ha mégis lenne valami hirtelen, akkor azért mentő, de vélhetően nem lesz gond.

    A hosszú beszélgetések alatt elmondtam, mi mindennel igyekeztem védekezni, nigella sativától, napfénykúrákon át fermentált kajákon keresztül mindent is elmesélve, nagyon meg lettem dicsérve és egyben azt is elmondták, hogy nem igazán látják a miérteket - megegyeztünk, hogy elsődleges a genetikai faktor - de ami a leginkább zavarja őket orvosokat, hogy nincsenek olyan kialakult terápiák - sem gyógyszeres, sem egyéb - amivel akár megelőzni, akár gyógyítani lehetne a szövődményeket. Ami az egyiknek (látszólag, vagy valóban) beválik, az a másik tucatnyinak teljesen eredménytelen. A praxisukban ilyesmivel nem találkoztak korábban tömegesen.
    Azt is meséltem nekik, hogy a 92 éves nagymama viszonylag könnyen esett át, a háziorvosának praxisában ő a legidősebb gyógyult covidos miközben volt húszonéves elhunyt is, maguk is tapasztalják ezeket az anomáliákat, melyek az anamnézisek alapján érthetetlenek.

    Merem hinni, hogy örömmel vették, mennyire képben vagyok és noha betegként, de mégis némileg partnerként beszélgettek velem. Nem igazán mondtak ellent semmiben.

    Ha még eszembe jut valami érdekes, amit most kifelejtettem, azt még beírom majd, de a lényeg, hogy nekik sincs fogalmuk róla, hova fut majd ki a járvány a következő 1 évben, de alapvetően nem tűntek optimistának. Ettől függetlenül a beltéri maszkozáson és a minimum 2 oltáson kívül mást már ők sem tartanak életszerűnek, ésszerűnek.

    Félve bedobtam nyitottságuk miatt egy hazánkban nem legális alkaloid tapasztalati pozitív hatását ismerősök körében és hogy magam is meg akarom majd próbálni egy rövid külföldi út során, elköszönésként az egyikük mellém lépve megkért, hogy majd jöjjek be hozzá néhány héttel utána és számoljak be a hatásáról, eredményéről.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák