Új hozzászólás Aktív témák

  • sifarr

    senior tag

    válasz K1nG HuNp #7844 üzenetére

    ezt az adot valamilyen formaban jelezni kell a navnak?
    Én sem vagyok adószakértő, így csak sejtéseim vannak.

    Ami eddig volt (és maradt?), az az hogy a Wise az általa befektetett euró után hozammegosztást fizetett. Ebből a jóváírandó hozamból levont 30 % forrásadót és befizette a belga NAV-nak. Belgiummal van a kettős adózást kizáró egyezményünk, így ez már Belgiumban adózótt, nem hinném, hogy itthon adózni kell utána. Ha mégis, akkor viszont a belgáknak fizetett adó visszajár.

    Az új, választható Wise-os bektetésből nem tudom, hogy vonnak-e adót. Ennek ki kell derülnie, mert jövőre valami igazolást küldeni kell a hozamról és az esetleg levont adóról.
    Másrészt a Wise-nál ott van az adoazonosítónk, tudja a honos országunkat is, és van adaszolgáltatási kötelezettsége is. Szóval a hazai NAV értesülhet a hozamról.
    Valószínűleg önbevallással kell a hozam után adózni.

    Qtyii által említett 200 ezres adómentes határról én még nem hallottam. Én úgy tudom, hogy a sima árfolyamnyereség nem adózik. Tehát amikor oda-visszaváltogatja valaki a forintot és az eurót üzleti célból, kifejezetten az árfolyamnyereség elérése céljából, az adózik. Viszont ha simán a forint romlása miatt képződik forintban nyereség (eurós kamat, hozam nélkül) az eurón az nem.

    Éven belüli felhasználás esetén én nem tenném kamatozóba. Hozam - állománydíj (0,47 %) - adó után nem több a nettó hozam mint a Wise hozammegosztása (kb. 1,5 % forrásadó után).

Új hozzászólás Aktív témák