Új hozzászólás Aktív témák

  • Necc

    addikt

    válasz zseko #6740 üzenetére

    Üdv.
    Melyik QoS-re gondolsz pontosan? Csak mert akad belőlük egy pár...

    Pontosan hol piszkáltad azt a "QoS on/off" kapcsolót?
    Ha wireless beállításokban, akkor valószínűleg 802.11e
    Ha általános Layer 2 (LAN) beállítások között, akkor pedig valószínűleg 802.1p

    Ha pedig simán sávszélességet szeretnél leszabályozni, annak általában "bandwidth limiter" neve van, azt az eszköz maga kezeli. A QoS-nek sose célja az elérhető sávszélesség céltalan lefolytása, viszont a konzumer router gyártók imádják összekeverni a fogalmakat, feltételezem ezért is kerested itt.

    Nem tudom pontosan mekkora neted van otthon, ha ilyen ~200Mbit körüli, vagy nagyobb, akkor ha adhatok egy tippet, az ilyen "QoS" avagy sávszélesség-korlátozó, URL filter, firewall (kivéve a csak MAC szűrő firewall) és hasonlókat élből letiltanám, ugyanis ezek bekapcsolása azt eredményezi hogy minden egyes packetnek át kell mennie a CPU-n a hardveres NAT egység helyett, ami pedig nagyon sokszor összerogy a rá zúduló tehertől. Szerencsésebb esetben csak a sávszélesség csökken le, de láttam már olyan esetet is amikor belső processek fagynak le (értsd: eldobja a PPPoE -t), vagy nagyritkán az eszköz lefagy.

    Az ilyen 3rd party firmware-ek meg tipikusan nem tartalmazzák a zárt forráskódú hardveres NAT egységeknek a driverét (csak moddolt firmware-ek még tartalmazhatják), ergo minden adat átmegy a CPU-n, ha tetszik ha nem.

    Yo momma's so FAT she can save files bigger than 4GB!

Új hozzászólás Aktív témák