Új hozzászólás Aktív témák

  • Cs1csó

    félisten

    válasz belinho #15032 üzenetére

    A komplett ház szünetmentesítése már épületgépészeti megoldásokat és sok pénzt igényel.

    Több lehetőség is van, megpróbálom költségek szerint növekvő sorrendben leírni őket:

    1. veszel pár feszültségvédős elosztót főleg oda ahol több eszköz is van és ezzel már egy minimális védelmet kapnak az eszközök a drasztikus feszültségingadozások, túlfeszültség ellen.
    A számítógépnek és a hozzá tartozó perifériáknak érdemes vásárolni egy szünetmentest a legolcsóbb ami egy vállalható minőséget képvisel 11-15k között már 480W tartásra képes UPS is kapató amivel ugye a a pillanatnyi áramszünetet is kivédheted. Esetleg a tévé-hifi-ps-nek is lehet egyet venni ha belefér a 480W-ba akkor az előbbit ha nem akkor egy 1200VA-es 23k és az 700W-ot is képes tartani és védeni rövidebb áramszünetek esetén.
    Ezek: [link] , [link] , [link]
    Ez is elég drága mulatság mert kell mondjuk 1-2 UPS és 2-3 feszvédős elosztó kb. 20-40k közötti költség - egy feszvédős elosztó 3-5k körül van 1 UPS 11-15k -

    2. Vásárolsz egy erős invertert (ez egy kvázi akku nélküli UPS, a külön vásárolt akkukban lévő áramot alakítja át váltóárammá ami már megfelelő az eszközök számára.) és hozzá egy pár jó nagy akkut, pl. 2db 30-50Ah-ásat (viszonyításképp egy átlag UPS-ben 1-2 db 7-9Ah-ás szokott lenni )
    Ezek is több méretben vannak: 600,1000, 2500, 3500 VA és W is mert a látszólagos és a valós teljesítményük megegyezik: [link] , [link] , [link] , [link] , [link]

    Ezek bazi nagy dobozok és lehet némi hangjuk is és az akkuk is nagyok tehát valami olyan helyre kell tenni ahol nem zavarnak de nincs fagy sem, és akkor ettől az eszköztől vezeted az áramot az eszközökhöz venni kell x méter villanyvezetéket mellé és eljuttatod ahová kell.

    Egy 2500-as vagy egy 3500-asra a villanybojleren, mikrón és elektromos tűzhely, klímán kívül kb. mindent - is - rá tudsz kötni akár a hűtőt is, de lehet egy 1600-as is elég sok mindenre nyilván ki kell számolni.
    A rákötni kívánt eszközök Wattban megadott fogyasztását összeadod és a biztonság kedvéért legyen 20-30% többlet hagyva az inverterben és kész is. pl. 1600W tartásra képes cuccra akár 1200-1400W-ot is rá lehet kötni.

    Legjobb árban az 1600-as van 51k, és hozzá 2db akkut hogy mekkorát azt a védendő eszközök leírása után egy szakboltban tudnak segíteni 42k-ért van már 55Ah-ás akku de lehet kisebb is elég mondjuk 25-30k és akkor mondjuk kb. 100k-ból szinte minden eszközödet bevédted, sőt akár tartós áramszünet esetén az akkuk méretétől függően még akár hosszabb ideig is tudja tartani az eszközöket, pl. ha minden stand by módban van akkor a hűtőt órákig is el tudja vinni.

    3. :DDD ehhez a szinthez már nem értek, gondolom ilyenkor már a betápnál van megoldva egy külön helyiségben az egész és ilyenkor már aggregátorral is ki van egészítve a védelem és az akkuk csak az aggregátor beindulásáig kell, hogy tartsák a rendszert (mint ahogy Csernobilban is tervezték de nem jött be :O )
    Ez gondolom milliós tétel.

    A PC-ét mindenképpen UPS-el védeném, és a média lejátszó, hifi résznél és érdemes elgondolkodni, a PS is egy számítógép, a modern tévék is érzékenyebbek.

Új hozzászólás Aktív témák