Új hozzászólás Aktív témák

  • ShadowX

    őstag

    Az egyetemi kavalkádhoz hozzászólva csak annyit, hogy a probléma gyökerei mélyebben vannak, mint egy-két szak megszüntetése.

    Első körben megszűntetném a HÖK-öt minden karon a jelenlegi formában. Nehogy már diákok irányítsák horror fizetésekért. Elhiszem, hogy nem akarnak "kikerülni" a való életbe, mert itt kényelmesen ellubickolnak az egyetem pénzén. Közszférának nyilvánítanám, annak megfelelő bérezéssel, olyan emberekre bízva, akik figyelnek a gazdasági hatékonyságra is, és nem csak a lábukat lógatják (mint valamelyik nap szembesültem a GTK HÖK-ön a vihorászó egyetemistákkal).
    Az egyetemet részben mindenki számára fizetőssé tenném. Átlagtól függően. 2,5-es átlag alatt tandíj 100%-a, 2.5-3-as átlag: tandíj 60%-a fizetendő, 3-3.5-es átlagnál tandíj 40%-a, 3.5-4-es átlag esetén tandíj 20%-a, 4-5-ös átlag esetén ingyenes. Sajnos nagyon sokan így is azt választanák, hogy inkább leszek 3-as, és fizetek, minthogy 4-es és ne fizessek.
    Beszüntetném az ilyen-olyan támogatásokat, mint a tankönyv támogatás. Ez már csak a nevében tankönyv támogatás, a tanulók 20%-a ha kihasználja, már jó. Plusz a kedvezményes közlekedési bérletet is elvenném. Egy egyetemistának illene tudnia kifizetni havi 2850Ft-ot az utazására. Ennyit bőven elb*sznak egy-egy buliban csak az alkoholra...
    Továbbá a dékán sem érdemel havi 3 milliós fizetést, és egyéb juttatásokat, úgy, mint egyetemi autó, étkeztetés. Maximalizálnám a fizetését mondjuk br. 500.000 Ft-ban. Más ennél sokkal fontosabb pozíciókat tölt be éhbérért. Ez olyan, mint a politikusi fizetés, de abba nem is megyek bele.
    Mindenhol bércsökkentés zajlik, itt is kell, ha fene fenét eszik. A tanári szakma is a legalja közé tartozik (mondom ezt tanári végzettséggel), és most ezen réteg sz*patása megy az országban.
    Azt sem tartom helyesnek, hogy valakiből mérlegképes könyvelő csak OKJ-val lehet, mert nincs egyetemi képzésben, viszont művelődésszervező az van...sok jelenlegi egyetemi képzést át lehet rakni okj-be, és vica versa.

    A hivatásosakról meg a korkedvezményes nyugdíjról annyit, hogy ketté kell választani a hivatalban dolgozó egyenruhásokat, meg a placcon dolgozókat. Aki irodában dolgozta le a szolgálati ideje 80%-át, az ne mehessen el nyugdíjba korkedvezménnyel. Aki viszont vonulós tűzoltó például, az mehessen el igenis, mert ahogy írta vki, nemigen érik meg az ilyen emberek a nyugdíjkorhatárt. A magyar férfiember átlagéletkora amúgy is már csak 63 év... nem véletlen, hogy 65-re vitték fel a nyugdíjkorhatárt. Ha pusztán csak ezeket a számokat nézzük, akkor nem is kellene a fizetéseinkből nyugdíjjárulékot levonni, mert azt a pénzt jóeséllyel nem látjuk viszont soha többet. (én speciel még tervezem azért... :DDD )
    Édesapám is nyugdíjas állományú tűzoltó, jó pár olyan helyzetbe "keveredett", ahol majdnem otthagyta a fogát, és mindezt úgy, hogy mások életét mentette (égő gázpalack, lezúduló tető, jajveszékelő, haldokló utas, stb...). Azt kell mondjam, hogy annak ellenére, hogy igyekszik nagyon jó formában tartani magát még most is, sajnos meglátszik rajta, hogy nagyon megviselte a 25 év szolgálat. Mind testileg, mind lelkileg.
    Jelenleg még én is hivatásosként dolgozom (ki tudja meddig...itt is lesújtani készül a leépítés-kalapács), de magamat nem keverem bele a dologba.

Új hozzászólás Aktív témák