Új hozzászólás Aktív témák

  • Tin

    veterán

    válasz <Adamsky> #1361 üzenetére

    Miért ne jöhetnének létre banán formájú életlen részek, ha egyszer a lencse domború? Van a lencsének egy sávja, ami a domborulat miatt egy adott szenzor-közelségben életlen képet eredményez. Akkor nem jöhetne ilyen létre, ha a lencse görbülete adott lenne, viszont lehet, hogy azon a ponton éppenséggel van egy minimális törés a domborulatban, ami adott állásban nem képes éles képet adni akkor, ha adott távolságra van a szenzortól.

    És de, lehet javítani, vagyis kompenzálni valamennyire, éppen ezt magyaráztam el az S23U esetében. Az élesség, főleg ekkora közelségnél nem egy százezredmilliméter, hanem egy sáv, aminek az egyik felén a kép közepe tűéles, a banán életlen, a másik felé a banán éles, és a kép közele életlen, középállásban pedig mind a kép közepe, mind a banán éles, csak egy hajszálnyival kevésbé "tű".

    A fényképezőgépekben is van objektív szintű fókuszkalibrációs érték, amit ha megadsz, akkor a saját "véleményéhez" képest a megadott számmal korrigál, mert te valószínűleg jobban látod, mi éles, mint ahogy a gyárban azt beállították. Na pont egy hasonlóval lehet "szoftveresen" korrigálni.

    Bocs, de nem akarok oktatást tartani erről, tele a net írásokkal, olvass utána. Azért írtam ezt le, mert bíztam abban, hogy annyi információ elég lesz ahhoz, hogy a találgatásokat letörje.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák