Új hozzászólás Aktív témák

  • bence2000

    csendes tag

    Sziasztok!

    Volna egy kis gondom: most kötötték a DIGI 200-as csomagot, és nem hozza a wifin a sebességet, kábelen igen. Eddig ez egy gondolom tipikus, számtalanszor felhozott jelenség, de azért leírom a körülményeket, mert szerintem ez alapján nem lenne indokolt a dolog.

    Amin bejön a net, az egy családi házas ONT (az újabb Huawei) / modem. Ez van rákötve egy TP Link Archer C5-re, amin OpenWRT (Barrier Breaker 14.07) ketyeg.
    A laptop egy i5-ös Leonovo, 4GB RAM-mal, SSD-vel. A beépített wifi adapter Intel Centrino Advanced-N 6200 AGN. Tehát ennek tudnia kéne ha jól sejtem legalább 150Mbit-et.

    Ha kb. 8 méterre vagyok a routertől, nagyon jó jelerőséggel (inSSID-er szerint 48dBm), akkor a speedtest többszöri mérés alapján is max olyan 53-54Mbit/sec-et tud a letöltés, a feltöltés kb. 52 (tehát ez elvileg a maximum ami a csomagban van).

    Ha a router mellett vagyok (kb. 0.5m), akkor is csak max 69Mbit-et hoz sebességnek. UTP kábelen viszont szépen hozza a 206Mbit/sec-et, tehát nem szolgáltatói hiba biztosan.

    Még akkor is, amikor 8m-re vagyok a routertől a wifi adapter állapot ablakban azt írja a windows, hogy 144,0Mbps.

    OpenWrt wifi beállítások: US ország, 30dBm, WPA2 PSK (CCMP), 2-es csatorna (csak nekem van a környéken a 2-es beállítva az inSSID-er szerint). Az 5GHZ-es wifit kikapcsoltam az OpenWRT-ben, csak a 2.4-es maradt bekapcsolva. Próbáltam a HT mode-ot 40mhz-re állítani, de nem változtatott semmit. Most 20mhz-en van.

    Az inSSID-er szerint a Max rate 216, signal 48, channel 2, 802.11: n.

    Még nem próbáltam ki a gyári TP Link fw-en a C5-öt, de nem gondolnám, hogy az OpenWRT driver ne tudná hozni ezt a sebességet....

    Valami ötlet? Sajnos elég nehézkes volna megoldani a kábeles csatlakozást, mivel a szobában ugyan van egy fali csatlakozó, de azt a TV használja, és nem is vagyok messze a routertől (nappali -> előszoba, egy vékony fal van a laptop és a router között légvonalban, de ajtó nincs a nappalin, tehát elég nyitott tér). Szóval szerintem a wifi-vel is simán kéne hoznia legalább olyan 120-130Mbps-t, nem?

    Köszi előre is!

Új hozzászólás Aktív témák