Új hozzászólás Aktív témák

  • Tamaris

    újonc

    válasz geryboro #28768 üzenetére

    Én megkérdeztem a NAV-tól, ezt a választ kaptam:

    A beadványában leírt bitcoinnal kapcsolatos adózási kérdések tekintetében az alábbi szabályokra kell figyelemmel lenni.
    Amennyiben a magánszemély a bitcoinhoz bányászat útján jutott hozzá, úgy az Szja tv. 16-19. § szerinti önálló tevékenységből származó jövedelmet szerzett.
    A tevékenységéből származó jövedelmét választása szerint két módszerrel állapíthatja meg:
    - 10 százalék költséghányad alkalmazásával (ami igazolás nélkül elszámolható), vagy
    - tételes költségelszámolással (a ténylegesen felmerült és bizonylattal igazolt költségeket számolhatja el) [Szja tv. 17. § (3) bekezdés].
    A bitcoin bányászatra tekintettel megállapított jövedelem után a magánszemélyt 15 százalék személyi jövedelemadó (szja) és 15,5 százalék szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terheli. Az szja-t és a szociális hozzájárulási adót előlegként kell megfizetnie a jövedelemszerzés negyedévét követő hónap 12. napjáig [Szja tv. 46. § (9) bekezdés, a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. év LII. törvény (a továbbiakban: Szocho tv.) 1. § (1) bekezdés, 18. § (3) bekezdés].
    Abban az esetben, ha a magánszemély vásárolja a bitcoint, majd azt a későbbiekben devizára váltja át, akkor ebből az ügyletből – ha az nyereséges – jövedelme keletkezhet. Tekintettel arra, hogy a bitcoin nem minősül értékpapírnak, az átváltásból származó jövedelem a magánszemély Szja tv. 28. §-a szerinti egyéb jövedelme lesz.
    Ez esetben alkalmazható az Szja tv. 29. §-ában megfogalmazott szabály, ami azt jelenti, hogy a 2021-ben történt kifizetés esetén a jövedelem 87 százaléka után a magánszemélyt 15 százalék szja és 15,5 százalék szociális hozzájárulási adó terheli, amiket előlegként kell megfizetnie a jövedelemszerzés negyedévét követő hónap 12. napjáig.

Új hozzászólás Aktív témák