Új hozzászólás Aktív témák

  • petesejt

    aktív tag

    válasz Tiger. #7466 üzenetére

    Ez a példa nekem épp kapóra jön.

    1. A kézi üzemmód akkor jó (még egyszer) ha tudod, mit csinálsz, és milyen előnyökre van szükséged az automatizmus által nyújtottak helyett. Sok ilyen eset létezik.

    2. Az automatika rendkívül jó manapság még a DSLR-eken is (ahol nincs is rá igazán szükség), de nem mindenható. Ahogy itt a képeiden is látni, az S9 kiválóan szerepel a kép világosításában és zajszűrésében. Ha erre van szükség (márpedig sok esetben épp erre van szükség), és nincs nagy dinamikatartomány, vagy más körülmény, ami miatt ezeket háttérbe kell szorítani, akkor nyugodtan lehet az automatikára hagyatkozni. A képtartalomfüggő zajszűrés is csodákra képes, azaz a világosabb képen biztos vagyok benne, hogy az eget külön -- erősebben -- szűrte a telefon. Ezt Photoshop-ban is meg lehet csinálni, de minek, ha ennyire jó az automatika?

    De ha mondjuk ezen a képen egy lámpa által megvilágított kutya a főszereplő (azaz nagy dinamikatartományú témát szeretnénk lefotózni), ami beégne az automatikával, akkor vissza lehet venni (így, ahogy a második képen tetted), és utólag világosítani a háttéren például -- ilyen esetben nem is releváns, mennyire zajos a háttér. És van, amikor az automatikus HDR nem hoz szép eredményt ezt is némi rutinnal ki lehet tapasztalni.

    Mint írtam, 30 éve fotózom, így tudom, mikor milyen képet fog készíteni a telefon: nekem tudatosan használva még soha nem volt szükségem a manuál üzemmódra. Igaz, ebbe beletartozik az is, hogy sok olyan képet és helyzetet képes vagyok elengedni már, amit mások görcsösen le akarnak fotózni.

    És kutatásokkal is bizonyították már, hogy sokkal erősebb emlékeink maradnak egy-egy élményről, ha nem fotózunk.

    "Ne félj a haláltól! A stressz minden napodat elrontja, a halál csak egyet fog." - SH

Új hozzászólás Aktív témák