Aktív témák

  • Geri Bátyó

    őstag

    Nakéremtiszteletel!

    3 fogás lesz, átfedésekkel!

    Előételként a libamájból szeleteket vágok, amit száraz serpenyőben megsütök (elég zsír van benne ahhoz, hogy ne kelljen alá külön zsiradék) egy kevés sóval és borssal fűszerezve. Ezt pirítósra teszem és egy kevés petrezselyemmel megszórva tálalom.

    A főétel töltött csirke lesz. A töltelékhez először a gesztenyét beleteszem egy lyukacsos aljú, de fedéllel rendelkező edénybe, amit faszénparázsra helyezek. A gesztenye így, a saját héjában puhára párolódik, de végül kireped és kap egy kis füstös ízt is. A gesztenyét ez után meghámozom és még melegen cognac-ba áztatom. Mellé szórok pár marék mazsolát is.
    Miután jól megszívták magukat, egy részüket összekeverem apró kockákra vágott libamájjal (a gesztenyét természetesen felaprítom), vízbe áztatott és kinyomkodott zsömlével és tojással. Sóval, borssal, zsályával, petrezselyemmel és rozmaringgal fűszerezem.
    A csirkét kívül, belül bedörzsölöm egy jó adag delikáttal (helyettesíti a sót is), majd a bőre alá és a hasüregbe is jól beletömködöm a tölteléket. Olivaolajjal meglocsolom és mehet is a sütőbe.
    Körteként a lila paprikát vastagabb szeletekre vágom, a zellert csíkokra, a többszínű répát egyben hagyom, a többféle krumplit pedig mérettől függően félbe, vagy negyedbe aprítom. Beleszórom egy tepsibe, dobálok mellé friss rozmaringot, nagyobb gerezdekre vágott hagymát és jópár gerezd fokhagymát. Só, bors, kevés balzsamecet és jó adag olivaolaj. Jó alaposan összeforgatom és ez is mehet a sütőbe, míg jól meg nem pirul.

    A desszert egy egyszerű joghurtos piskóta (1 rész joghurt, 1 rész cukor, 2 rész liszt, 3/4 rész olaj, csipet só, tojás, sütőpor), amibe beleszórom a maradék, felaprított gesztenyét és a mazsolát (ezek ugyebár kissé részegesek), valamint az áfonyát.
    Miután megsült, még langyosan, tejszínhabbal és csokiöntettel tálalom.

    Jó étvágyat!

    Képet ma nem kaptok, képzeljétek el.

    "Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

Aktív témák