Új hozzászólás Aktív témák

  • Inhouse

    őstag

    Sziasztok!

    Vettem tavaly év végén egy Zyxel NSA-320s-t és raktam bele egy új (bár pár hónapot a polcon állt) 1TB-os WD10EZEX-60WN4A0 01.0 HDD-t. Be is üzemeltem, jött egy automatikus firmware frissítés, szépen felment. Hamar 30% körüli lett a szabad terület. Stabil volt, semmi gond. A másolás a Gigabites hálózaton 45-50MByte/s körül volt egyenletesen a NAS-ra.
    Januárban vettem hozzá egy 2TB-os Toshiba DT01ACA200 MX40 HDD-t. Beletettem a Disk2 helyre, JBOD-ban összefűztem őket. Kicsit fura volt, hogy a HDD LED piros volt bekapcsoláskor, de már nem emlékeztem, hogy a formázatlan HDD-t így jelezte-e először, betudtam annak. Látta is egyben a 3TB-ot. De a LED piros maradt. Újkraindítottam és zöld lett mindkettő. Közben vettem észre, hogy nem is a Disk2 volt piros, hanem a Disk1.
    Mivel zöld lett nem is foglalkoztam vele tovább. Aztán mikor másoltam fel egy nagyobb fájlt azt vettem észre, hogy elindul a szokott sebességgel, aztán megtorpan. Megáll teljesen a TotalCommander folyamatjelzője, egy ideig semmi nem történik, aztán elkezd a sebesség visszafelé lépdelni, közben nő a hátralévő idő, de nem indul. Amikor már 3-4MByte/s körülire ér, akkor elindul és szépen lassan felpörög a megszokott sebességre, aztán vagy megáll megint, vagy nem. Újraindítás, megint piros a Disk1, de ugyanúgy látja a lemezeket és a kötet is elérhető. Két alkalommal már azt is eljátszotta a Samsung okosTV-n, hogy az kiírta, hogy NSA-320 leválasztva. Átvittem a lányom szobájába, rádugtam a nála levő TP-Link TL-WR1043ND routerre (switch módban van a szolgáltató Cisco modemroutere mögött, amin egyébként van). Az ő gépével is kipróbáltam, ugyanaz a megtorpanás. Visszahoztam, a Power LED villog zölden, a HDD LED-ek sötétek. Nem volt elérhető, leállni sem akart, már a reset-en gondolkoztam. Kivettem a HDD-ket, újra visszaraktam, bekapcsoltam. Most ott tartok, hogy fixen piros a Disk1, de működik, csak megtorpan a felmásolás közben. A TV-n elérem és működik a lejátszás.
    Mi lehet a baj? Ha a JBOD-nál nem az összefűzést választanám, hanem az első verziót, akkor külön kötetként lenne a második is? Ilyenkor a TV látja mindkettőt? Van a PC-mben egy WDC WD10EARS-00Y5B1, lehet, hogy jobb lenne a másik WD mellé ezt betenni a NAS-ba és a 2TB-ost a PC-be? Van még egy Toshiba DT01ACA100 is. esetleg azt a 2TB Toshibával?

    Üdv Inhouse

Új hozzászólás Aktív témák