Hirdetés
- Elite: Dangerous
- Call of Duty: Warzone
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Befutottak az első tesztek
- Call of Duty: Black Ops 6
- S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- PlayStation 5 Pro teszt
- PlayStation 5
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
-
GAMEPOD.hu
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
erikke17
őstag
Szerinte ez mennyire lenne megfelelő?
[link]Ára picit necces, de van rajta Spdif és toslink is nem kell splitterrel megküldeni külön mert egyik felén be másikon ki.
||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
-
erikke17
őstag
Hopp erről a posztról megfeledkeztem :S
Nem sokkal drágábba webshopban nálunk és legalább hamarabb itt van Ezen spdif és toslink kimenet is van.
||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
-
orbitalion
tag
Harveresen vitathatatlan, amit írsz, de kíváncsi lennék, hogyan használnál egy RPi-re fejlesztett kiegészítő kártyát olinuxino-n, vagy bármelyi másik kártyán, amin A20 van (eltekintve a fizikai csatlakozás nehézségeitől). Véleményem szerint nem a hardver számít, ahogyan a PC-k világában sem számít, hogy AMD, vagy Intel. Fontosabb, hogy az RPi konkurenciájának szánták, ezért így alakították ki a környezetet.
Vannak dolgok, amiről mindenki tudja, hogy nem lehet megoldani. Aztán jön valaki, aki erről nem tud, és megoldja. A.E. Civic 2.2 ctdi mk8
-
félisten
Nagyon köszönöm!
Az egyik leírás szerint: "Only for use with Rev 2(Model A or B) Raspberry Pi's with the P5 Header."
Továbbá több helyütt olvastam, hogy a régebbi PIkkel nem működik, de nyilván ellenőrizném megvásárlás előtt.Az Általad említett HDMI-kibogarászós megoldás mennyire stabil? Sajnos régen foglalkoztam érintőlegesen is hasonlóval, de nekem valahogy az a becsípődésem, hogy a natív, egyszerűbb megoldásokat általában jobb követni -- márpedig maga a digitális hangkimenet használata számomra valahogy plasztikusabbnak tűnik, mint ugyanezt a jelet egy kevert adatfolyamról leválasztani -- persze ezt csinálja minden tévé, házimozi, akármi, de akkor is.
Köszönettel: MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
félisten
Köszönöm!
A kérdéseim igazából nem is a digitális résszel kapcsolatosak, inkább a DAC minőségét szeretném a lehetőségekhez képest magas szinten biztosítani. Ez pedig egy roppant szubjektív terület, és nehéz szóban leírni az igényeket.
Eddig más vonalon sajnos a "100e Ft alatt a Szokol rádió hangminőségét nyújtó vackokat kapsz" véleményeket kaptam, ami nyilván nem az én igényszintem. Ellenben 10-15e forintig hajlandó vagyok elmenni, a Wolfson vélhetően tökéletesen kiszolgálja a füleimet. Mind a kettőt.
Az pedig, hogy a HDMI-ről vagy egy dedikált csatlakozóról jönnek-e a bitek, tökéletesen irreleváns -- illetve valóban előny az univerzális megoldás, amit akár máshol is be lehet vetni és még csak nem is kell belenyúlni hozzá a rendszerbe.Köszönettel: MaCS
-
erikke17
őstag
És igen! Köszön9m. Csak most meg kép van elcsúszva, pedig a felbontás jól van beállítva... Ez mitől lehet?
Olyan mint ha nagyobb lenne a kép.
-
erikke17
őstag
-
erikke17
őstag
Hmm értem...
600mA gyárilag ahogy olvasom, de az portonként van megadva vagy a 2-2 usb portra van a 600ma? Vagy mind a négyre összesen 600mA?
-
erikke17
őstag
Ez a mod van valamiféle negatív hatással Pi-re? Egyébként fel van bordázva, tehát a fet-en is van.
Még az jutotta szembe, hogy Y USB kábel egyik vége Pi-be másik meg telefon töltőjébe ami 1.5A tud leadni, ez így életszerű? Vagy inkább nem, mivel esetleges feszültség különbség a két táp végett, esetleg Pi-hogy reagálna rá hogy USB felől is kap tápot.. ?
-
erikke17
őstag
Ahha, esetleg még olyan variáció hogy a Pi és az Y kábel közé még egy darab USB-t beszerkeszteni de abból kiherélni a +5V és a GND-t szálat így tuti a nincs visszatáplálás csak a két adat maradna...
Egyébként a külső tápos USB Hub-k adnak visszafelé tehát jelent esetben a Pi felé? Vagy azok is diódával le vannak védve?
-
erikke17
őstag
Értem köszönöm.
Még olyan, hogy egy kis OC? Hogyan mivel álljak neki? Putty, config szerkesztése? Vagy van valami app openelec alá?? Mert láttam valahol ilyet google-n
orbitalion - Igen aztán utólag beugrott a Sense végett, mert az a GND-re van kötve
-
DrojDtroll
veterán
Igen ezekre gondolok. Olyan ismerősöm nincs aki megcsinálná szerintem.
A fehér kis kerámia, vagy nem is tudom milyen anyagból készül rész tört el bent, a csatlakozó végénél.A garancia felejtős, mert egy ismerősömtől kaptam, aki szintén egy ismerősétől kapta... Szóval én vagyok az első tulajdonos aki tud is mit kezdeni vele, mindenki más túladott rajta.
Az én változatom kínai, gondolom ez is lehet az oka a rosszabb minőségnek.
-
zzola
titán
-
Horvi
őstag
Köszi a választ. Elvileg a malnapc 1 év garit ad rá. Nekem még a sima B verzió van ami elvileg UK-ban készült. Akkor megpróbálom gariztatni hátha.
Hát amíg nem piszkáltam hozzá addig semmi gond nem volt vele.Egy másik RPi kérdésem is lenne. Találtam neten egy step by step guideot a Deluge-hoz. Konkrétan ezt. Na most a probléma ott kezdődik amikor felrakom a deluge-web-et és utána el akarom indítani. Elindulni elindul, tudok rá csatlakozni weben keresztül viszont a pin nem adja vissza a promptot és 2-3 perc után dob egy hibaüzenetet valami konfig fájl miatt sír. Ilyesmivel találkozott már valaki? Köszi.
Üdv,
Horvi[ Szerkesztve ]
Hello darkness, my old friend...
-
Honkydoo
őstag
Én rendeltem egy ilyet a lejátszómhoz, de csak a két első hangszóró szól..
Kábelcsere volt, ha bedugom mondjuk a bal hátsót a bal első helyére (rca) akkor az is megszólal, úgyhogy nem az 5.1-es erősítő a rossz.Arra gondoltam még, hogy lehet az adapternek kicsi a teljesítménye, 5V 1A van ráírva, lehet mondjuk 2A-val kellene próbálkozni.
Ötlet?"Légy olyan, mint bárki más, tégy olyat, mint senki más."
-
Honkydoo
őstag
Próbáltam 5.1-es anyaggal is, nem lett jobb. Próbáltam DTS átkódolást is és PWM-et is (asszem így írják).
Mindegyikkel megszólal, de csak a két első és talán a mélynyomó. Van az elején egy kapcsoló, ott lehet állítani, hogy mi legyen (2.1, 5.1, meg még valami) megpróbáltam mindegyiket, változatlan.
Amit még észrevettem, hogy jóval halkabb a hang ha a DAC-ra van kötve a hangfalszett, mintha a lejátszóról menne.[ Szerkesztve ]
"Légy olyan, mint bárki más, tégy olyat, mint senki más."
-
félisten
Számomra az a nagy kérdés, hogy ezek a kínai HDMI Extractorok milyen minőségű analóg hangot adnak ki. Zenehallgatásra használom(-nám) a PI-t, és nem szeretném, ha külön pénzért az eredetinél nem jobb hangminőséget kapnék.
Üdv: MaCS
-
válasz azbest #10011 üzenetére
Köszi, de nem jutottam közelebb. Nem találtam contact infót, ill. az angolom sem túl acélos hogy megértessem vele magam.
Magát a kódot le lehet töltenni innen, és jó lenne látni működás közben.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
válasz azbest #10016 üzenetére
Nagyon köszönöm a segítségedet!
Igazán ígéretes. A gombok azok egy külön modulon vanak, mint pl. az LCD-s panelen szereplö 3-4 gomb, vagy csak a tüskesor egy bemeneti portja/pontja?
Egy ilyen kezdő csomag elég, vagy kell + modul hozzá?Mennyire tűri jól az áramtalanítást? Pl. bekapcsolódik a TV-vel együtt (master-slave konnektorral), elindul az xbmc, de lehet hogy a kikapcsolás pillanatában még megy a lejátszás, vagy éppen tölt le valamit, egyszóval éppen írja az SD kártyát. Induláskor mindég lefut egy lemez ellenőrzés, vagy?
Tud USB-ről, vagy máshonnan boot-olni? Nem lassítja, hogy SD kártyáról fut?
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
tvamos
nagyúr
válasz azbest #10019 üzenetére
Hat... Linux azert jo lenne ra. De az sem lenne rossz, ha a RasPi-nel gyorsabb lenne, meg kisebb. Viszont nem akarok 80-100 EUR-t fizetni, ez a 30 koruli ar a keret.
Kis Python, OpenCV. USB porton VCOM. Meg kell a wifi.[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
tvamos
nagyúr
válasz azbest #10026 üzenetére
Ugy latom, az odroid c1 is az Amlogic openlinuxot hasznalja. Akkor lehet, hogy menne az MK808B Plus-on is ugyan az...
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
orbitalion
tag
válasz azbest #10062 üzenetére
A leírásokban említik, hogy FAT32-re kell formázni. Sokszor telepítgettem az OS-eket az ismerkedési fázisban és nem értettem miért nem működnek. A megoldás a tiszta lappal való indulás és némelyiknél a bootolhatóság beállítása volt. Erre az Android verziók voltak érzékenyek és a Banaian. Igaz, nekem BPi-m, van, de ez szerintem itt mindegy.
De olvasom, hogy közben megoldódott a kérdés, érdekes a megoldás...Nem tudom az feltűnt-e valakinek(gondolom ebben te jártas vagy), hogy az iso eldob egy csomó területet az SD-ről. Erről nem olvastam itt kérdéseket, de ha valakit érdekel, vissza lehet nyerni újra partícionálással...
[ Szerkesztve ]
Vannak dolgok, amiről mindenki tudja, hogy nem lehet megoldani. Aztán jön valaki, aki erről nem tud, és megoldja. A.E. Civic 2.2 ctdi mk8
-
orbitalion
tag
válasz azbest #10079 üzenetére
Nem arra gondolok. Ha df -h val megnézel egy img-ből telepített Raspbiant egy 8, vagy 16G-s kártyán, akkor csak 6...700MByte szabad helyet fogsz látni. Sokszor még az upgrade sem fér fel, ha más is felment rá előtte.
[ Szerkesztve ]
-
orbitalion
tag
válasz azbest #10081 üzenetére
Abban tudsz segíteni, hogy lehetséges szerinted, hogy a Banana Pi-re portolt Rasbian-ban a source.list-ben hibás forrásra hivatkoznak? Olyan, mint ha benne hagyták volna az RPi hivatkozását. A 3.2-s kernel jön le, miközben 3.4.90 van fenn. Olyasmit olvastam, hogy a BPi-re nincs is nyílt kernel forrás az A20 gyártója miatt.
A kernelekben benne van az összes támogatott hardver leírója? Egyféle kernel van, vagy platformonként mást kell letölteni? Kész káosz van a fejemben...Vannak dolgok, amiről mindenki tudja, hogy nem lehet megoldani. Aztán jön valaki, aki erről nem tud, és megoldja. A.E. Civic 2.2 ctdi mk8
-
orbitalion
tag
válasz azbest #10085 üzenetére
Ez meg is van, csak ez a 103-as és nem tudom, hogy mennyire egyezik azzal, ami a Raspbian alatt van éppen. A 3.4.90 is megvan, de az sem biztos, hogy egyforma. Olyan érzésem van, hogy ezeket úgy tákolják össze. Rosszul gondolom?
Hogyan lehet megtudni, hogy ami fenn van az milyen, a verziószámon kívül gondolom, mert az nem sokat mond...?Ez itt a sunxi 3.4.90 Talán ez van fenn, de a fene tudja...
[link][ Szerkesztve ]
-
orbitalion
tag
válasz azbest #10087 üzenetére
Ezek szerint a mainline kernelt fejlesztik Torvalds-ék? Az RPi Raspbian kernele mainline, mert az nem allwinner, de a BPi-n sunxi van? Egyik BPi, vagy allwinner-ren használt kernel sem mainline?
Szükségem lenne valahogy a forrásra, mert az SPI slave funkcióját el szeretném érni, de egyébként is jó lenne, ha lenne egy biztos alap. Ha úgy indulnék neki, hogy a sunxi-t felrakom valahogy, ahhoz X-et is kéne, bár nem feltétlenül, de ha fel szeretném rakni, azt hogyan tudnám egy SD-re? Mindenhol img-ből rakják fel az OS-eket, nekem egy img-t kéne kreálnom... Van esetleg egy forrásod, ahol erről lehet olvasni?
-
orbitalion
tag
válasz azbest #10094 üzenetére
Az uname -a ismerős már, 3.4.90.
Találtam ilyet közben: [link] Érdekes, de még nem értem, hogyan lehetne BPi-n létrehozni egy SD-t, amikor benne van az SD. USB-s olvasóval esetleg? Vagy ezeket a folyamatokat asztali PC-n futó linuxra képzelték? Közben olvasok és tisztul! Köszi az eddigieket, hálás vagyok, hogy van aki érdemben is segíteni akar![ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz azbest #10166 üzenetére
Mindenkinek köszönöm a segítséget!
Egyelőre egy kicsit meg vagyok lőve. Baromi sok leírást elolvastam (a Tieidet is, azbest), de mindegyikből az jött le, hogy ez azért egy összetettebb folyamat, márpedig ahol parancssor jelenik meg, az nálam már helyből kiesik. A számtalan leírás emellett jellemzően TV-szerverről és kártyahasználatról szól, nekem viszont egyelőre pont elég lenne, ha csak magán a PI-n megjelenne az alap MindigTV adása.
Egyszer Linuxon már összeraktam egy működő rendszert, de baromira zavart, hogy csak vakon tudtam követni a rá vonatkozó tanácsokat, miközben fogalmam sem volt arról, hogy mit csinálok -- márpedig én legalább alapjaiban szeretném tudni, hogy mi történik.
Külső "segítségből" most az alábbiakat hallottam:
- A néhány hónapos leírások már teljesen elavultak, baromi komoly a fejlődés,
- Nem kell parancssorba írogatnom, nagyon egyszerű menüből -- de azt nem tudják megmondani, hogy hogyan, mert a segítőim mindent parancssorból csinálnak, azt viszont messze az én igényeimen túlmutató célokra teszik.Tehát annyit tudok, hogy biztosan meg lehet csinálni, nem bonyolult, de találjam ki magam.
Na, ehhez kéne egy kis útmutató!
Köszönettel: MaCS
-
rii
nagyúr
és lehet csinálni LCD-s, vagy touchscreen-es Raspberry Pi -t is? hogy ha webrádió kellene, akkor csak azon elindítani ...
úgy értem, hogy ne kelljen hozzá külső TV, vagy SSH-val bejelentkezni rá másik számítógépről?
hogy néz ki egy ilyen Raspberry Pi építés?
kinézni - megrendelni - összarakni - majd installáni - konfigurálni?
gondolom az utolsó kettő a legnehezebb (meg kfiizetni) ... összerakni mint a LEGO, nem?
piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
rii
nagyúr
válasz azbest #10187 üzenetére
köszönöm
teljesen jogos )-.
nincs okostelefonom. (vagyis van egy E51 meg E52 nokiám, ami a symbian miatt okostelefon, csak épp touch screen nincs rajta, meg nyomógombos, szóval az én szememben nem okostelefon)
lehetett régen venni egy Samsun Galaxy izét, ami olyan volt mint az ipod touch, hogy mindent tud mint egy okos telefon, csak épp telefonálni nem ... lehet h akkor nézek egy olyat, mert nem vagyok kibékülve az okostelefonokkal .-)
az egész onnan jött, hogy havercsaj mondta, hogy ha van már egy olyan fasza rádiónk, mint a sony st 2950f, akkor jó lenne azon találni SW MW vagy bárhol valami jó chill-ambient adót, de erre vonatkozólag egyelőe nincs infó ... még arra sem, hogy hol lehetne megtalálni az SW MW LW milyen adókat lehet találni ...
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
nagyon köszönöm a segtíséget mindenklnek!
piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csak úgy lapul ezeken a képeken a Galaxy S25 Ultra dummy
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- T Phone 2 Pro - majdnem mindenben jobb
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Honor Magic V2 - origami
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Decemberben jön az Android 15 alapú One UI 7
- Politika
- Elite: Dangerous
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- UItra 9 185H / 32GB DDR5 / Intel Arc GPU / 1TB SSD - Beelink mini PC
- i7 es Lenovó IdeaCentre pc
- AKCIÓ!!! GAMER PC SZUPER ÁRON: i5-12400F/14600KF - RTX 3060 Ti - Új 16/32GB DDR4 - GAR/SZÁMLA!!!
- JGamer PC V2 R7 1700 RX 5700 XT 16GB DDR4 512GB NVME 1TB HDD
- Gamer PC , i5 13400F , RTX 3070 , 32GB DDR5 , 512GB NVME , 1.2TB HDD
- Ryzen Huawei MateStation S
- FUJITSU ESPRIMO E500 E85+ SFF /I3 - 8GB DDR3 - 128GB SSD/ WIN10 PRO - 15mp bootidő UTOLSÓ DB !
- GAMER / KONZOL MÉRETŰ (ITX)-PC /I5 8600-6MAG- ASUS ROG WIFI-BT-16GB DDR4 -RX6600-8GB-DDR6 -1TB SSD/!
- GAMER PC /ASROCK-B460-STEEL- I5 10400F(6MAGOS) + VÍZ - 1TB NVME - 16GB RGB - RX 6600-8GB DDR6 + RGB!
- BLACK FRIDAY AKCIO - i7 9700 + 16 gb ddr4 + gaming alaplap + huto + win 11 pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest