Új hozzászólás Aktív témák

  • cucka

    addikt

    válasz Sk8erPeter #12993 üzenetére

    Először is szögezzük le, hogy alapnak veszem, hogy egy játéknál nem oldal újratöltéssel oldjuk meg a kliensoldali frissítéseket, hanem ajax-al. Játékról van szó, tehát rengeteg request-el lehet számolni.

    A dátum kiolvasása, összehasonlítása és az új mana érték beírása valóban nem erőforrás-igényes, viszont:
    - Távolról sem nevezhető atomi műveletnek, tehát valamilyen lock-ot kell használj, ami viszont nagyon is erőforrás igényes. (Leginkább azért, mert az összes többi folyamat, ami ugyanazt az erőforrást használja, várni fog a lock miatt)
    - Ahhoz, hogy a kliens nézőpontjából a mana érték frissítése úgy tűnjön, mint egy ütemezett feladat, minden egyes request-nél az összes játékos manáját ellenőrizni kell és frissíteni. Ez az összes olyan requset-re igaz, ahol a mana szerepel az adatok között. Felszorzod az ellenőrzés időigényét a játékosok magas számával, hozzáveszed, hogy elég sok request lesz, majd hozzáteszed, hogy minden egyes ellenőrzésnél lockolod az erőforrást, amire a többi request várni fog.

    Az eredmény az lesz, hogy beraktál egy k*rvanagy aknát a forráskódodba, ami akkor fog robbanni, amikor a júzereid száma elkezd nőni. A rendszered szép egyenletesen fog skálázódni egészen addig, amíg a request-ek száma túl kicsi ahhoz, hogy a lock komoly fennakadást okozzon, efölött pedig hirtelen és drasztikusan fog lecsökkenni a teljesítménye.

    Ja, és ezt az egész baromságot pusztán azért, mert valamilyen hülye okból kifolyólag nem vagy hajlandó arra, hogy az ütemezett feladatot a pontosan erre a célra kitalált feladatütemezővel futtasd. Most komolyan, ez miért éri meg bárkinek?

    (#12997) oleslie
    Miért kell túlbonyolítani cron-al, ami nem mindenhol elérhető?
    A cron mindenhol elérhető. Linuxon, Unixon, OSX-en mind alapból ott van, Windows-on szintén, csak ott máshogy hívják.
    Ahol nem elérhető a cron, azok a kétpálcás php webhosting megoldások, de hadd ne ez legyen a mérce.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák