Új hozzászólás Aktív témák

  • Peter Kiss

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz Lacces #11264 üzenetére

    A dependency injection-ben semmi sötét mágia nincs, annyiról szól, hogy egyértelműen megmondod, mi kell az adott objektumot létrejöttéhez/működéséhez, vagy épp egy metódus működéséhez ahelyett, hogy valami kiskaput válassz: ez lehet a new operátor (pfuj :DDD ) vagy épp az említett singleton vagy singleton-jellegű global object. Constructor-okban lehet sokszor olyat látni, hogy a paraméterlistája tök üres, de van benne vagy 5-ször valamilyen példányosítás new-val vagy mással (ez egyébként amiatt is bukta megoldás, hogy a ctor-okban nem végzünk semmilyen műveletet gyakorlatilag [példányosítás, adatbázishoz kapcsolódás, bármi ilyesmi]).

    A container ezen csak annyit segít, hogy ne kelljen annyit írnod, hogy egészen egyszerű legyek. Ha lenne egy olyan osztályod, aminek a ctor-a kérnek másik 3 objektumot, akkor nem szívesen írnál ilyeneket mindenhol, ahol kellene:

    new (new (), new (), new ())

    A container-ek ezen tudnak segíteni: az adott megoldás leírását használva felépíted, hogy, ha valaki X objektumot kér, akkor annak a függőségeit hogyan oldja fel, és utána csak ennyit kell írnod:

    container.GetService(type)

    Általában a container-ekhez járnak különböző lifetime service-ek (vagy írhatsz sajátot), ilyennel tudsz singleton-féle működést előidézni.

    ---

    Az a final indoklás nem győzött meg, teljes osztályt szerintem a legritkább esetben kell lezárni. Ha azt szeretnéd, hogy valami az öröklődés ellenére is változatlan maradjon, azt rakd private-re vagy final-re, és kész.

Új hozzászólás Aktív témák