Új hozzászólás Aktív témák

  • PuMbA

    titán

    válasz chros #38033 üzenetére

    "- a regi hagyomanyos analog (sugarzott) TV adas interlaced volt (valtott soros), a mai HD digitalis adas lehet interlaced (pl 1080i, ez a gyakori) vagy progressive (pl 720p)."

    Azt ugye tudod, hogy a TV adás feltalálása óta 50 (Európában) és 60fps-esek (Amerikában) a TV adások? :) Ugyanis az interlaced 25 fpsből 50 fps lesz, a 30-ból pedig 60 végeredményként. Ha összehasonlítasz egy régi CRT TV-n egy régi TV adást, akkor az sokkal simább mozgást jelenít meg, mint a monitorodon a 24fps-es film, pont emiatt.

    "- pl ezert van meg mindig chroma subsampling 2020-ban is, es valszeg ezert nem is lesz teljes chroma info soha (!), az industry azt modja, hogy szamukra ez nem erdekes, mas fontosabb ennel. Ezzel nem tudom, hogy egyet ertsek e :)"

    A chroma subsampling hátránya csak alacsony felbontás esetén jön ki, hiszen akkor nagyon sok színinformáció veszik el. DVD-k stb. Ma, a 4K korában semmi értelme nem lenne megszüntetni, mert felesleges adattöbblet, amit úgy sem látsz. Sokan a 4K-t sem látják, mert nem elég nagy a képernyő méret és a nézési távolság sem optimális.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák